De weckpotten en bussen met melen en peulvruchten nemen een prominente plek in in mijn keuken. Z0 nu en dan ontdek ik weer iets nieuws waardoor de verzameling met Pareltjes steeds groter wordt.

Regelmatig krijg ik vragen over het gebruik van melen: “Welke meelsoorten bestaan er? Welke soorten staat er in Zijn ze gezond? Wat kun je ermee?”.

De vragen prikkelde mij om jou de tools aan te reiken waarmee jij jezelf binnen de kortste keren kunt kronen tot glutenvrije ‘Koekenbakker’ of misschien wel een ‘Taarten Koningin’.  Ik heb de meelsoorten die in mijn keuken staan beschreven. Daarnaast staat er onder enkele meelsoorten ook kort uitgelegd of en hoe je deze kunt vervangen. Bijvoorbeeld als je graag een recept wilt maken maar het type meel niet in huis hebt.

Amandelmeel

Dit is toch wel één van mijn favorieten. Amandelmeel is gemaakt van gemalen blanke amandelen. Meel gemaakt van gemalen noten heeft een heerlijk rijke smaak, koolhydraatarm, bevat veel vezels en gezonde vetten en het is ook nog eens licht verteerbaar. De textuur is wel vrij korrelig, om deze reden gebruik ik amandelmeel vaak in combinatie met een ander soort meel. Als je het gebruikt in bak recepten heb je, net als bij de meeste glutenvrije meelsoorten, wel een bindmiddel nodig en iets om het te laten rijzen. Je ziet deze heerlijke meelsoort vaak in mijn baksels voorbij komen omdat het veel smeuïgheid en smaak geeft.

Wanneer je het wil vervangen door een ander soort meel gebruik dan bijvoorbeeld: 125 gram boekweitmeel in plaats van 100 gram amandelmeel.

Pssst! Heb je de brosse eierkoeken al wel eens gemaakt? Een heerlijke traktatie gemaakt met het goud der amandelen!

 

12038033_400282396834961_6600933936072661042_n

Kokosmeel

De tropische smaakmaker onder de meelsoorten! Kokosmeel wordt gemaakt van puur kokosvlees: het wordt gedroogd, ontvet en vervolgens fijngemalen tot poeder. Kokosmeel bevat van alle glutenvrije meelsoorten de meeste vezels. De licht zoete smaak is erg lekker in een cake, taartbodem en uiteraard ook in het beslag van pannenkoeken. De kokossmaak blijft goed aanwezig dus je moet hier wel van houden! Kokosmeel neemt veel vocht op waardoor het baksel droog uit kan vallen, een combinatie van meelsoorten is aan te bevelen.

Wanneer je kokosmeel wilt vervangen dan kun je dit 1:2 doen met amandelmeel. Je hebt maar de helft nodig van kokosmeel doordat het veel vocht.

De Sneeuwballen zijn nog steeds favoriet! Voor je het weet zijn ze van de schaal verdwenen!

 

IMG_8084[1]

Boekweitmeel

Boekweitmeel is staat toch wel bekend om zijn veelzijdigheid. Ik noem het ook wel de triatleet onder de melen! Naast de veelzijdigheid kun je er ook makkelijk mee werken en het heeft een bijzondere nootachtige smaak. Boekweit is trouwens geen graansoort, maar is officieel een pseudograan afkomstig van de boekweitplant. Boekweitmeel werkt, in tegenstelling tot veel andere glutenvrije meelsoorten, ook goed op zichzelf. Dit komt omdat het van nature sterk bindende eigenschappen heeft. Ik vind het een fijne basis voor brood, cake en in combinatie met amandelmeel is het een baksel om te zoenen!

In de Cheesecake Mister Perfect siert het boekweitmeel met al z’n elegantie.

IMG_1862

Havermeel
Haver is van de glutenvrije granen een flexibele Kanjer waarmee je alle kanten op kunt. Havermeel is eigenlijk gewoon gemalen havermout. Je kunt dit prima zelf maken thuis. Havermeel maakt een deeg vrij elastisch, let er wel op dat je niet teveel vocht in één keer toevoegt want dan wordt het slijmerig. Meng het daarom altijd met andere meelsoorten. Havermeel is heerlijk om te verwerken in een brood, koekjes, cake maar je kunt er ook de lekkerste pannenkoeken van bakken.

In dit deze Chocolade & Kokos Droom komt de havermeel prima tot z’n recht!

IMG_9046[1]

Teffmeel

Een relatief eend in de bijt is het Ethiopische Teff. Een volkoren graan welke je steeds meer zult ontdekken in winkels doordat men steeds meer inziet wat voor wondergraan dit is. Vanwege de kleine korrel is het graan lastig te pellen waardoor het automatisch een volkoren graan blijft. Teff heeft een heel specifieke, nootachtige en aanwezige smaak. Fijn gemalen doet hij het goed als ontbijtpap. Ook teff heeft bindende eigenschappen; verwerk je het in een recept dan neemt het de werking van gluten (deels) over. Het zeer fijne teffmeel kan wel snel zwaar worden als je het bijvoorbeeld gebruikt in een broodrecept. Combineer het daarom altijd met een andere meelsoort.

Het mooie van Teff is dat het ook nootvrij is, dus voor de Nootvrije Kanjers onder ons is dit een mooi basismeel om mee te werken. Je kunt er perfect brood of pannenkoekjes mee bakken. Ook misstaat dit prachtige meel absoluut niet in een bodem van een cheesecake.

Deze Oh My Pan Bread! bestaat onder andere uit teff!

Kikkererwtenmeel

Eigenlijk heel simpel, maal gedroogde kikkererwten fijn en je hebt kikkerwtenmeel!Hier maak je heerlijk kikkererwtenpannenkoekjes van en samen met maismeel doet deze soort het goed in een glutenvrij broodje.

Quinoameel

Quinoa valt onder de familie ganzenvoet. Het is een klein plat korreltje waarvan de kiem zichtbaar is en bevat relatief veel ijzer en eiwitten. Het heeft een heerlijk nootachtige smaak. De textuur van quinoa voegt stevigheid toe aan glutenvrij baksels. Quinoameel is lekker in zowel zoete als hartige recepten. Verwerk het eens in combinatie met amandelmeel in een cake of in combinatie met feta en kruiden in hartige muffins.

Gierstmeel

Gierst wordt ook wel ‘zandtarwe’ genoemd omdat het goed gedijt in een zanderige grond. Het uit Afrika afkomstige graan is bijna net zo vet als haver en is daarom goed voor je huid, haar en nagels. Het graan en daarmee ook het meel van het graan zijn licht verteerbaar. De smaak is mild en lichtzoet.

Gierst werkt een beetje als een kameleon: het past zich aan aan de smaken waarmee het omringd wordt. Je kunt het daarom voor veel toepassingen gebruiken. Gierstmeel geeft brood en muffins een licht kruimelige structuur. Van alle glutenvrije granen komt gierst qua smaak het dichtste bij de smaak van tarwe.

Kastanjemeel

Kastanjemeel is vooral tijdens de herfst en de winter verkrijgbaar en slechts een maand houdbaar. Het wordt gemaakt van gedroogde en gemalen kastanjes. Kastanjemeel wordt veel in Frankrijk gebruikt. Het is lichtzoet en heeft een sterke, iets nootachtige smaak. Kastanjemeel is het lekkerste als je het combineert met minimaal één andere meelsoort. Van kastanjemeel maak je de lekkerste muffins, crumble, poffertjes en zoet/hartige cakes. Het enige nadeel is dat kastanjemeel vrij prijzig is.