Mag het een keer wat anders zijn dan taart? Vandaag een recept met mijn grote liefde in de hoofdrol. Tadaaa… de pompoen! Met twee grote jetsers van pompoenen onder haar armen, werd ik verrast door een collega. De lieve schat had deze voor mij geoogst op het land. Ze had de mooiste uitgezocht die ik wellicht zou kunnen gebruiken voor de favoriete Cheesecake Granny (Pumkinspice cheesecake). Ik hield nog genoeg pompoen over voor het maken van een soepje.

Een heerlijke stevige soep, boordevol vitamines en gecombineerd met knapperige pompoenpitten. De smaken zoet en hartig gaan hand in hand samen, ja echt! Deze romige pompoensoep met een `twist` staat in een mum van tijd op tafel.

Na een lange werkdag kan ik hier zo blij van worden! Als een gouden zonnetje knipoogt deze heerlijke soep vanaf het beeldscherm naar jou.

Ik beloof je, de soep zal je verwonderen en laten genieten!

Wat heb je nodig voor deze pompoensoep?

-1 kleine pompoen
-1 courgette
-2 eetlepel olie
-1 teentje knoflook gehakt
-4 fijngesneden sjalotjes
-1 stengel citroengras of een tl van de gedroogde versie
-1 el kurkuma
-1 el kaneel of speculaaskruiden
-500 ml (glutenvrije) kippenbouillon*
-350 ml kokosmelk
-1 cm gember vers en fijngehakt
-een handje cashewnoten of geroosterde pompoenpitten

Optioneel: Verse koriander

* Vegetarisch? Gebruik groentebouillon.

Hoe maak je dit vloeibare Oranje goud?

1). Was de pompoen, verwijder de zaden en snij in stukken. De zaden van de pompoen leg je even apart. Je hoeft de pompoen niet te schillen: de schil wordt zacht als de pompoen gekookt wordt en geeft een mooie kleur aan de soep. Snij ook de courgette in stukken.

2). Verhit de olie in een pan en voeg de gehakte knoflook, sjalotjes en de verse gember toe en roerbak even kort zodat alle geuren vrijkomen.
Voeg nu de pompoenblokjes toe, bak kort mee en voeg daarna de kippenbouillon, het citroengras, kurkuma, de kaneel/speculaaskruiden en de kokosmelk toe.

3). Laat nu zachtjes doorkoken tot de pompoen zacht wordt.
Haal de citroengras uit de soep (als je de verse variant hebt gebruikt) en blender vervolgens de soep met de staafmixer.

4). Wil je de soep garneren met pompoenpitten?

Zet een pannetje op het vuur en rooster hier de pompoenpitten in. Op het moment dat het gaat knisperen en ‘knallen’ (net als bij popcorn) haal je deze snel van het vuur. Wanneer je de pitten in een afgesloten pot bewaard zijn deze ook heerlijk als snack of als topping van een salade. En ook niet geheel onbelangrijk het is echt een klusje van niks!

Garneer de soep met de pompoenpitten of met cashewnoten. Eventueel kun je nog fijngesneden koriander toevoegen.

Eetsmakelijk!