Glutenvrije Cake met Speculaas en Peer

blank
LoadingRecept opslaan

Tussen Kunst en… Gypsy Pear! Op deze stralende dag wil ik graag mijn ‪#‎glimlachmomentje met jullie delen. Gisteren is er namelijk een pakketje bezorgd. Ik wist dat er een pakketje bezorgd zou worden en dat ik met de inhoud mijn bak creaties een extra dimensie zou kunnen geven.

Urenlang heb ik voor het raam gezeten in afwachting van de pakjesman. Achter het keukenraam had ik een stoel geïnstalleerd waardoor ik al het verkeer in de gaten kon houden. Ik heb nu even ervaren hoe het voelt om “achter de geraniums te bivakkeren”. Ineens vallen er allerlei eigenaardigheden van de buurtbewoners op. Ik zal de details maar even achterwegen laten.

Uiteindelijk om 15 minuten over 3 stopte er een wit busje en toverde een klein huppelend mannetje een pakketje uit zijn witte bus. De bus leek reusachtig bij het kleine mannetje. Hij deed mij denken aan een handige Oempa Loempa ontsnapt uit het verhaal van ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’. Al met al bezorgde deze pakjesman mij een grote glimlach op mijn gezicht. Ik was zo ontzettend benieuwd naar de inhoud van het pakje.

Met een sprongetje van geluk, een verhoogde hartslag en een adrenaline kick eerste klas, opende ik snel het pakketje. Wauw, er zaten een aantal potjes met prachtige specerijen in. Pumpkinspice, speculaaskruiden, Chai kruiden, Vadouvan en Garlic heaven. Deze potjes zijn met geduld, liefde en een grote dosis aan gevoel voor specerijencombinaties samengesteld door een heuse Specerijentovenares. Het is absoluut de moeite waard om de website van Green Gypsy Spices eens te bezoeken. Deze dame met humor, schrijftalent en tovenares met specerijen zal binnenkort een webshop openen waar deze ‘gouden potjes’ te koop zullen zijn.

De kruiden geven een extra dimensie aan mijn baksels. De specerijen zijn puur zonder gekke E-nummers en toevoegingen van gluten, suikers of andere gekke trucjes van een producent die de consument graag wil foppen.

Vandaag deel ik een recept dat een samensmelting is van Oh My Pie en de Green Gypsy. Zo zie je maar weer, wanneer je de kwaliteiten van elkaar benut, haal je het beste in elkaar naar boven.

Recept 

En nu, aan de slag!

Ingrediënten:
• 100 g amandelmeel
• 100 g (glutenvrij) havermeel
• 4 el honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker
• 4 eieren*
• 3 handpeertjes
• 1 el koek en speculaaskruiden
• 1 el pumpkinspice **
• 50 gr kokosolie
• 50 gr (lactosevrije) kwark of soja yoghurt
• 4 sappige Medjoul dadels
• 2 tl bakpoeder
• Snufje (zee) zout

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 4 el gebroken lijnzaad geweekt in 10 el water. Voor extra luchtigheid voeg je 1 tl bakingsoda + een scheutje citroensap toe.

** De pumpkinspice is iets sterker van smaak dan de speculaaskruiden, heb je dit niet in huis dan kun je er ook voor kiezen om iets meer koek en speculaaskruiden toe te voegen.

Optioneel

Voor de mensen die houden van een knapperige bite?
Voeg eens wat noten toe! Pecannoten, walnoten of wat amandelen misstaan absoluut niet. Mijn grote broer zou hier heel blij van worden!

Voor de mensen die houden van wat meer spanning en sentatie?
Voeg eens wat extra specerijen toe zoals: anijs, piment, nootmuskaat, kruidnagel of wat Chai kruiden.

Voor de mensen die houden van zoet, zoeter zoetst en chocolade?
Voeg eens wat rauwe cacao poeder toe, Medjoul dadels of wat kleine stukjes pure chocolade.

Voor de mensen die heel erg blij worden van de combinatie zoet-zout?
Het klinkt misschien gek maar strooi eens wat extra zeezout over de cake voor een Saltie-bite. Eerlijk waar, ik ben hier dol op!

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht) en vet de springvorm in.
  2. Hak de medjoul dadels fijn.
  3. Meng het amandelmeel en het havermeel met het bakpoeder, een snuf zout en de specerijen in een kom.
  4. Klop met een garde één voor één de eieren door het beslag.
  5. Spatel nu de gesmolten kokosolie samen met de (lactosevrije)  kwark of soja yoghurt door het beslag.
  6. Voeg tenslotte de dadels en het zoetmiddel toe. Hoeveelheid zoetmiddel kun je toevoegen naar wens.
  7. Schil de peertjes, maar laat het steeltje zitten. Verwijder wel even het klokhuis.
  8. Verdeel een paar lepels van het beslag over de bodem van de vorm. Zet de peertjes in het beslag.
  9. Verdeel nu de rest van het beslag tussen de peren. Bak de speculaas perencake in zo’n 40 minuten af. De perencake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
  10. Laat de perencake afkoelen op een taartrooster.

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

blank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.