Terwijl de zon met moeite haar zonnestralen door het dikke wolkendekbed heen worstelt, zorg ik met deze kleurrijke foto’s toch nog voor wat zonneschijn op jouw Facebook tijdlijn. Ook al heb je misschien weinig zin om uit bed te komen en om aan het werk te gaan, je hebt zelf de touwtjes in handen om er toch een leuke dag van te maken. We gaan er gewoon weer vrolijk tegenaan!

Op de markt zag ik laatst een mandje met prachtige kleurrijke vruchten liggen. Al had ik nog geen idee wat ik met deze kaki’s aan moest, ze zouden niet misstaan op mijn fruitschaal, dus nam ik ze mee in een enthousiaste bui.

De kaki lijkt op een vierkante tomaat. ‘Sharon Fruit’ is een merknaam en Kaki de vruchtensoort waartoe deze behoort. Je bent ze vast net als ik al vaak voorbij gelopen omdat je niet wist wat je ermee aan moest.

Uiteindelijk bleven er drie kaki’s eenzaam achter op de fruitschaal en knipoogden ze elke keer naar mij wanneer ik haastig voorbij liep. “Jahaa, met jullie moet ik ook nog wat doen”, zuchtte ik dan. “Wacht maar, jullie tijd komt nog wel. Ik ga op zoek naar een recept waarin jullie de hoofdrol mogen vervullen en waarbij jullie zullen stralen als nooit tevoren!”, fluisterde ik ze zachtjes toe. De liefde voor een baksel begint al bij het liefkozen van het fruit op de fruitschaal, zullen we maar zeggen. Dan krijg je het dubbel en dwars terug bij het proeven van de eerste hap van het zelfgebakken pronkstuk! Ik voel mij nu net Jomanda ;).

Een hoofdrol voor de kaki? Ja, zeker! Deze oranje kanjer met een gouden gloed is een heerlijk zoete, pitloze vrucht, boordevol vitaminen, vezels en natuurlijke energie.

De combinatie van de fluwelen kaki moes met de kokos en specerijen geven zo’n fijn karakter aan de taart. De textuur en de smaken zijn in balans waardoor je van elke hap zal genieten!

 

IMG_6831[1]

 

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

* 3 kaki’s

* 50 gr kokosmeel of 100 gr amandelmeel

* 100 gr. Boekweitmeel of rijstmeel*

* 3 eieren

* 2 el appelstroop of agave siroop

* 2 tl bakpoeder

* 30 gr. kokos

* 1 el kokosolie of roomboter

* Snuf zout

* 1 tl kaneel

* ½ tl gemalen kruidnagel

Optioneel: Je kunt evt. wat gehakte amandelen door het beslag heen roeren als jouw voorkeur uitgaat naar een ‘bite’ in het taartje.

*Eet je niet glutenvrij? Dan kun je ook 200 gr. Speltmeel gebruiken.

Ter voorbereiding: het is belangrijk dat je rijpe kaki’s gebruikt; een kaki is rijp wanneer de vrucht er glazig, haast doorzichtig uitziet, en wanneer hij zacht is.

 

Aan de slag!

1). Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

2). Pureer 2 kaki’s tot een gladde moes met een staafmixer in een kom of met een blender.

3). Voeg één voor één de eieren toe aan het beslag terwijl je het beslag mixt met een mixer.

4). Spatel het kokos- of amandelmeel, de specerijen, zoetmiddel, het bakpoeder en het zout door het beslag. Proef het beslag even of het zoet genoeg is, voeg zo nodig wat extra zoetmiddel toe.

5). Laat de kokosolie smelten in een pannetje en spatel dit met de kokos door het kaki beslag.

6). Vet een ronde springvorm of een cakevorm in en giet het mengsel in de vorm.

7). Snijd de overgebleven kaki in halve maanvormige stukjes en verspreidt de waaier-reepjes over het taartje. Top het baksel af met wat kokos en evt. wat noten.

9). Zet de springvorm in de oven en bak deze Kanjer in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. Deze is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de taart steekt.

 

Laat het taartje nu buiten de oven afkoelen. Wat zal het huis lekker ruiken!

 

Eetsmakelijk!