Wanneer de dagen korter worden, de zomertijd het stokje heeft overgedragen aan de wintertijd en de winterjassen weer tevoorschijn komen stijgt het verlangen van ons naar traditionele lekkernijen die aansluiten bij het sinterklaasfeest. In de supermarkt kun je geen gangpad meer ontwijken of de pepernoten liggen alweer voor je neus en dan nog niet gesproken over de schappen met: gevulde speculaas, taai taai, chocolademuizen en alle andere varianten die Bolletje in het leven heeft geroepen om ons te verleiden.

Een gezondere variant van de traditionele gevulde speculaas, dat was mijn doel. 

Hartstikke leuk natuurlijk maar voor de glutenvrije, veganistische en andere allergierijke Kanjers onder ons is er weinig eer te behalen. Tenzij je genoegen neemt met een zakje pepernoten voor 4 euro die als Sahara zand oplossen wanneer je een poging doet om deze bruine scharminkels te begeleiden naar je mond. Dat kan anders! Ik heb een creatie gemaakt die niet alleen een lust is voor het oog, de smaak is ook voortreffelijk! Wanneer ik aan jullie, nieuwsgierige lezers,  zou vragen hoe gevulde speculaas eruit ziet, dan zou menigeen hetzelfde beeld voor ogen hebben. Een rond of misschien vierkant taartje mooi gebruind bestaande uit 3-lagen afgewerkt met wat blanke amandelen. Menig moeder hoort zijn of haar dochter al roepen vanuit de keuken: “Die pit die lust ik niet!”. Google het maar eens, dan zal je zien: Allemaal taartjes die streven naar het zelfde plaatje! Dat past niet bij Oh My Pie!

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door Koningin Maxima. Haar uitstraling, eigenheid, kracht en doorzettingsvermogen sieren haar. Met veel zelfvertrouwen draagt zij haar creativiteit uit dat terug te zien is in haar woorden, daden en kledingstijl. Met een creatieve twist weet zij van iets simpels een Pareltje te maken. Ik hou daarvan! Zo toverde ik een heerlijke verantwoorde gevulde speculaas om in een artistieke creatie, waar ook nog eens voedingsstoffen in zitten. Een speculaasdeeg gemaakt van havermeel, speculaaskruiden, kokosolie en dadels, gevolgd door een heerlijke zelfgemaakte amandelspijs, bedekt door een deken van het smakelijke speculaasdeeg. Als topping heb ik ervoor gekozen om simpele appeltjes om te toveren tot appelroosjes met wat noten. Het is dat Prinsjesdag al geweest is anders had dit ook niet misstaan als hoed!

“Met twinkelende ogen en een lach op mijn gezicht toonde ik mijn creatie aan mijn moeder.” 

Zij zag aan mijn hele houding dat ik op wolkjes liep, een Eureka moment had ervaren en zo trots was als een pauw. Waarop zij heel droog reageerde:  “Mariek… ik zou deze op sterk water zetten. Waarna wij in lachen uitbarstten en genoten van een stukje van dit artistieke meesterwerk. Wat is dat toch fijn, om samen te kunnen genieten van zo’n heerlijk stukje seizoens lekkernij.

Recept

Wil jij ook zo’n leuke creatie op tafel toveren? Schroom dan niet, ook jij kunt dit! Ik gebruikte voor dit recept een kleine ronde springvorm van 16 cm.  

Wat heb je nodig?

Voor de amandelspijs:

  • 100g amandelmeel
  • 100g dadels

Voor het speculaasdeeg:

  • 225g haver-, boekweit-, kokos-, amandel- of speltmeel*
  • 50 g Medjoul dadels of 2 eetl. appelstroop
  • 100g kokosolie*
  • 30 ml plantaardige melk
  • 3 el speculaaskruiden
  • 7 g ( wijnsteen)bakpoeder

Voor de decoratie:

  • 2 appels
  • 2 el citroensap
  • 1 el amandelmelk
  • Amandelen naar wens

*Speltmeel is niet glutenvrij

*Je kunt ook roomboter gebruiken alleen is dit baksel dan niet vegan.

Aan de slag!

1). Verwarm de oven voor op 180 graden.

2). Laat de Medjoul dadels minstens een uur weken in heet water. Hierdoor worden de dadels heel zacht en komt de smaak van de dadels goed tot z’n recht in het baksel.

Voor het maken van de amandelspijs:

3). Meng 100 gr. dadels en het amandelmeel in keukenmachine of met staafmixer tot grofkorrelig geheel. Is het mengsel te droog? Voeg dan wat een scheutje water toe.  Het moet een grof en enigszins plakkerig kruim worden. Maak er een bal van, wikkel die in plastic folie en laat tot gebruik liggen in de koelkast.

Voor het maken van het speculaasdeeg:

4). Maal de overige dadels fijn met een staafmixer of keukenmachine.

5). Doe het meel, de dadelmassa, kokosolie, plantaardige melk, speculaaskruiden en de bakpoeder in een mengkom en kneed de ingrediënten tot een mooie deegbal.

6). Verdeel het deeg in tweeën. Druk de helft van het deeg in een springvorm (ik gebruikte een kleine ronde springvorm).

7). Nu kun je de amandelspijs uit de koelkast halen en uitsmeren over de speculaasbodem.

8). Rol het overige speculaasdeel uit op de aanrecht of op een bakpapier en maak een rondje zo groot als de springvorm en leg de lap over de amandelspijs heen zodat je een egale bovenkant krijgt.  

De appelroosjes:

9). De appels moet je enkel even wassen, je hoeft ze dus niet te schillen. Halveer deze kleurrijke kanjers en haal het klokhuis en de kroontjes eruit.

10). Snijd mooi dunne maantjes van de appelschijfjes en leg ze vervolgens in een pannetje water met de citroensap.

11). Verwarm het pannetje met de appelschijfjes en laat ze zacht worden (niet te zacht) zo’n 3 a 4 minuten.

12). De appelpartjes zijn klaar wanneer je ze goed kunt buigen. Giet het water af en laat de appelpartjes uitdruipen in een vergiet.

13) Wanneer de appelpartjes zijn afgekoeld kun je ze uitspreiden op een bord of plank. Dep ze even droog met een tissue.

14). Maak met een mes een klein gleufje op de taart waar je het begin wil maken van het roosje. Rol een schijfje appel in een spiraal en duw deze voorzichtig in het gleufjes op de taart.

13). Ga door met appelschijfjes rond de eerste te draaien in een roosvorm. Dat doe je door de partjes op elkaar aan te laten sluiten zodat het uiteindelijk  de vorm van een bloem zal krijgen.

14). Smeer de appels en het deeg in met wat amandelmelk. Voor glans en tegen het bruin worden.

15). Bak de speculaas in 25 minuten af in de oven.

Eetsmakelijk!

Kom je er niet helemaal uit? Schroom niet om een vraag te stellen. Daar zijn we tenslotte voor, om elkaar te helpen.   Liefs, Marike