IMG_7476[1]

 

Het is alweer december, een maand waar veel mensen naar uitkijken. Het warme gevoel van gezelligheid met elkaar, de donkere dagen waarop je ’s avonds het huis verlicht met kaarsjes en natuurlijk alle lekkernijen die worden aangeboden in supermarkten. Voor iemand met een glutenintolerantie is de gezelligheid rondom het eten niet altijd vanzelfsprekend. Als ik voor mezelf spreek was ik een lange tijd zoekende naar en vond ik het maar lastig om elke keer een uitzondering te zijn. Uiteraard zijn er glutenvrije mogelijkheden, maar de smaak en  het gevoel om altijd ‘anders’ te zijn maakte mij niet vrolijk.

Ik wist niet goed hoe ik hiermee om moest gaan. Zag ik lang niet altijd de mogelijkheden en kon ik lang niet altijd meedoen. “Huh, jij?”, zie ik sommige mensen vertwijfeld kijken. Ja, inderdaad ik! Oh My Pie, de dame met de creatieve oplossingen.

Ook ik heb mijn weg moeten vinden in een glutenvrij leven, waarbij ik voor mezelf heb leren kiezen en heb leren luisteren naar mijn lichaam.

Nu heb ik wel degelijk de touwtjes in handen en is de decembermaand niet langer een ‘donker gat’. Ik denk in mogelijkheden en ik geniet ervan om creatief bezig te zijn in de keuken en deze momenten met jullie te delen.

Deze creativiteit zet ik graag in voor mijzelf maar ook om anderen een steuntje in de rug te geven. Zo bedacht ik een creatieve oplossing voor de allergierijke Pareltjes  die niet zomaar kunnen genieten van de Sinterklaas lekkernijen die worden uitgedeeld op 3 december. Speciaal voor hen heb ik wat lekkers op tafel getoverd om deze kanjers te laten stralen en optimaal te laten genieten van dit gezellige feest.

Deze gluten-, pinda- en tarwevrije cheesecake is dan ook een heuse binnenkomer! Een bodem gemaakt van speculaas met een knapperige bite gevolgd door een luchtige vanille en aardbeien vulling. Uiteraard aftopt met verse, knapperige kruidnootjes, zoals kruidnootjes horen te smaken! Ik ben zo benieuwd wat de leerlingen ervan zullen vinden! Mijn proefexemplaar is in elk geval geslaagd, ik ben verkocht!

Ga jij deze kanjer maken? Ja? Stroop de mouwen alvast maar op!

Speciaal voor jou heb ik meteen het recept uitgewerkt, zodat jij ook kunt genieten van een heerlijke Sinterklaas Cheesecake!

 

 

Wat heb je nodig:

Voor het speculaasdeeg:

  • 120 gram boekweit-, haver of rijstmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 60 gram kokosbloesemsuiker (of een ander zoetmiddel)
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 5 el kokosolie of roomboter
  • 3 el (plantaardige) melk (bijv. amandelmelk)
  • klein snufje zout

Voor de vulling:

  • 800 gr. Griekse yoghurt, kwark of soja yoghurt
  • 200 gr. aarbeien (Tip! uit de diepvries zijn ze prima te gebruiken!)
  • 12 blaadjes gelatine
  • 8 el honing, agave siroop of kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje

 

 

Aan de slag!

  1.  Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een springvorm (#23 cm) en een bakplaat met bakpapier.
  2. Als eerste gaan we aan de slag met het maken van het speculaasdeeg. Meng  hiervoor alle droge ingrediënten in een kom.
  3. Voeg vervolgens de kokosolie en melk hieraan toe.Als het goed is kun je nu een mooie bal van het deeg vormen. Is het mengsel nog te droog en korrelig? Voeg dan een klein beetje melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra meel toe.
  4. Splits het deeg in drieën. Druk 2/3 van het deeg plat op de bodem van de springvorm zodat er een egale bodem ontstaat.
  5. Maak kleine balletjes van de rest van het  deeg en leg deze stuk voor stuk, met ongeveer een vinger ruimte ertussen, op de bakplaat.Zet de bakvorm en de kruidnoten voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de bodem afkoelen en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
  7. Doe de kwark samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed door elkaar. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
  8. Laat vervolgens de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
  9. Voeg 2/3 van de gelatine toe aan het kwarkmengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens DE HELFT van het mengsel in de taartvorm, wanneer de bodem goed is afgekoeld.
  10. Doe (ontdooide) aardbeien in een pannetje en pureer deze tot een gladde puree. Voeg de aardbeien puree toe aan de gelatine die je hebt achtergehouden. Verwarm deze kort en voeg dit mengsel vervolgens toe aan het kwarkmengsel.  Mix het kwarkmengsel met de prachtige roze kleur op hoge snelheid zodat de smaken van vanille en aardbei elkaar een hand kunnen geven.
  11. Giet het prachtige mengsel vervolgens voorzichtig over de parelkleurige vanille laag wanneer deze stijf genoeg is. Pas wel op! Wanneer de vanille laag nog niet stijf is, zal de roze gloed als een zinkend schip ten onder gaan.
  12. Maak de bovenlaag glad met de onderkant van een lepel en zet de taartvorm een paar uur in de koelkast. Wil je een optimaal resultaat? Laat de taart dan een nachtje rusten in de koelkast, de smaken zullen dan het beste tot hun recht komen.
  13. Top de taart af met de kruidnoten.

Geniet ervan!

Ga je de taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Liefs, Marike

IMG_7456[1]