Is het geen plaatje? De verse cranberries ontdekte ik in de diepvries van de supermarkt, het leek mij leuk om eens te toveren met deze juweeltjes in de keuken.  Deze zure rakkers smaken echt heerlijk in combinatie met de zoete vanille vulling en de roze laag van rood fruit.

De krokante bodem van havermout, amandelmeel en met een crunch van paranoten zou zo geserveerd kunnen worden in een sterren restaurant. De eenvoud van ingrediënten siert het recept. De zoete vulling van rood fruit combineert feilloos met het zuurtje van de cranberries. De finishingtouche van witte chocolade is natuurlijk de ‘spreekwoordelijke’ kers op de taart!

Een heerlijke gluten- en lactosevrije taart zonder geraffineerde suikers! Daar kun je mij voor wakker maken! En eerlijk waar iedereen zal ervan genieten!

Stroop de mouwen op en ga ermee aan de slag!

Het recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 20 cm

Voor de bodem:

  • 100 gr Medjoul dadels
  • 75 gr  glutenvrije havermout
  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr paranoten
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 el kaneel
  • snufje zout

Voor de vulling:

De roze laag:

• 500 gr (lactosevrije) kwark of soja yoghurt
• 7 blaadjes gelatine of 5 gr  agar-agar
• 100 gr aardbeien of frambozen
• 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel

TIP: Gebruik voor een prachtige roze kleur evt. een wat vocht van rode bieten.

Tussenlaag:

  • 100 gr cranberries
  • 2 el agave siroop, honing of ander zoetmiddel.

De vanille vulling:

• 500 gr lactosevrije yoghurt, kwark of soja yoghurt
• 5  blaadjes gelatine of 4 gr  agar-agar
• 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
• 1 el citroensap
• 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De toplaag:

• 150 gr verse cranberries (diepvries AH of Jumbo)
• 2 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
• zoetmiddel naar wens

Garnering:
• 50 gr (lactosevrije) witte chocolade
• scheutje (plantaardige) melk

STUDENTENTIP!

Maak in plaats van 1 grote taart, 4 kleine taartjes. Zo kun je elke dag genieten van een heerlijk ontbijt of een heerlijke traktatie. Daarnaast kun je de amandelmeel vervangen door havermout, waardoor de ingrediënten minder duur zullen zijn.

 

Aan de slag!

1). Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.

3). Alle ingrediënten (behalve de paranoten) voor de bodem doe je in de beslagkom.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.

5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Breek de paranoten en strooi deze over de bodem.
6). De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

 

IMG_6065[1]

 

De roze laag:
Doe de soja yoghurt of de kwark samen met de (ontdooide) frambozen of aardbeien en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

7). Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de lactosevrije yoghurt of kwark. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten.
8). Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast zodat de roze laag op kan stijven. Besprenkel de verse cranberries met wat honing of agave siroop en leg deze vervolgens als een heuse grachtengordel op de taart tegen de springvorm aan wanneer de taart genoeg is opgesteven.

De vanille crème:
9). Doe yoghurt samen met het zoetmiddel, de vanille en citroensap in een beslagkom en mix de kwark even goed door elkaar.
10). Verwarm de gelatine of de agar-agar (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

11). Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de frambozenlaag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige witte créme als een zinkend schip ten onder gaat in de roze zee.
12). Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast zodat de laag op kan stijven.

 

IMG_6068[1]

 

De roze Toplaag!
13). Verwarm driekwart van de cranberries in een pannetje met een klein laagje water. Pureer het fruit met de staafmixer tot moes.
14). Verwarm de gelatine of de agar-agar zoals ik hierboven heb omschreven en voeg de cranberriemoes en de overige ingrediënten toe. Olé, olé en gaan met die purée! We zijn bijna klaar!
15). Verspreid het mengsel over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Decoreer de taart alvast met de overige frambozen.

De Swirl!
16).Voeg een scheutje (plantaardige) melk toe in een pannetje samen met de chocolade. Neem een pan met een dikke bodem en zet het vuur laag. Roer regelmatig tot je een gladde saus hebt.

17). Haal de pan van het vuur en verspreidt de chocolade over de taart. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!

Zet de cheesecake in de koelkast voor een aantal uren. Wanneer de taart stijf genoeg is kun je deze aansnijden en serveren.

Eetsmakelijk!

IMG_7953[1]

Ga je de taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie!

Liefs, Marike