Kerstbroodje

LoadingRecept opslaan
IMG_8242[1]
De afgelopen weken vlogen de kerstbroodjes mij om de oren, waar ik ook keek zag ik dit geliefde brood voorbij komen. Een lekker kerstbrood dat glutenvrij en lactosevrij is, ben ik nog in geen winkel tegen gekomen. Waar een wil is, is een weg dus zo’n lekkernij kun je zelf maken!

 
Na enkele creaties te hebben gemaakt ben ik ervan overtuigd dat dit mijn favoriete recept is. Vanmorgen ontbeet ik dan ook met mijn favoriete kerstbrood. Hmm, wat ruikt dit toch goed! Een basis van amandel- en boekweitmeel, uiteraard met zelfgemaakte amandelspijs waarbij ik mij heb laten inspireren door het heerlijke amandelspijs recept van de altijd creatieve en enthousiaste Chantal . Een vulling van appel, rozijnen noten en een heleboel liefde vormen een perfecte basis voor dit smakelijke broodje.
 
Op de valreep voordat het feestgebruis losgaat, deel ik mijn recept met jou! Zo kun jij ook genieten van een gluten- en lactosevrije Kerst!
 
 
Ingrediënten:
 
Voor het spijs:
 
  • 100 gr. Medjoul dadels (ontpit en in stukjes)
  • 50 gr. amandelen (blanke of amandelschaafsel)
  • 75 gr. rauwe cashewnoten
  • 1 ei
  • rasp van een halve  sinaasappel
  • sap van een kwart sinaasappel
 
 
Voor het deeg:
  • 4 eieren
  • 3 el agave siroop
  • 200 gr. amandelmeel
  • 100 gr. boekweitmeel
  • 1 el kaneel
  • 1 snufje zout
  • scheutje (plantaardige) melk
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 appel
  • 100 gr. rozijnen
  • 50 gr. noten naar wens
  • 1 tl bakingsoda
  • scheutje citroensap
 
Aan de slag!
  1. Je begint met het maken van het spijs. Doe de dadels en de noten in een een keukenmachine of maak ze fijn met een staafmixer totdat je een korrelig deeg krijgt.
  2. Voeg vervolgens het sap, de rasp en het ei toe.
  3.  Mix het mengsel totdat het een egale massa is en leg even in de koelkast (gewikkeld in wat vershoudfolie) om op te stijven.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden
  5. Breek de eieren in een beslagkom en mix de eieren vervolgens 5 a 10 minuten met de agave siroop tot een lobbige en luchtige massa.
  6. In een andere mengkom kun je de melen, de kaneel en zout toevoegen.
  7. Schil de appel en rasp de appel vervolgens boven de schaal.
  8. Voeg de gesmolten kokosolie of roomboter en de eieren toe aan de mix en meng en roer deze goed door. Is het deeg te droog? Voeg wat (plantaardige) melk toe.
  9. Nu kun je da bakingsoda en citroensap toevoegen. Roer het beslag nogmaals door elkaar.
  10. Leg de amandelen en rozijnen op een plankje en hak met een mes in grove stukjes. Nu kun je ze toevoegen aan het beslag!
  11. Vet een bakblik in en vul deze met de helft van het deeg.
  12. Pak de spijsrol uit de koelkast en leg op het deeg (maak de rol wat langer als hij te kort is)
  13. Schep de rest van het deeg over de spijsrol en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  14. Zet  het broodje 45 minuten in de oven
  15. Dit Pareltje is klaar wanneer een satérpikker er droog uitkomt, wanneer je deze in het brood prikt.
  16. Laat het broodje afkoelen en geniet!

 

Ga je dit recept maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie!

Liefs, Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.