Bruisende Banoffee Cheesecake

LoadingRecept opslaan

happy-taart-1

Wat een eer, mocht ik zomaar de feesttaart bedenken voor het verjaardagsfeestje van Boost Your Health. Deze inspirerende site bestaat namelijk  2 jaar en dat moet uiteraard gevierd worden met een prachtige taart! De welbekende Banoffee Pie staat nou niet bekend om z’n gezonde karakter. Toch leek het mij een hele mooie uitdaging om hier een creatieve twist aan te geven.

Dit prachtige verantwoorde glutenvrije Parade Paardje zou zo geserveerd kunnen worden in een sterren restaurant. De krokante bodem van boekweitmeel, amandelmeel en met een crunch van pecannoten, gevolgd door een karamel van dadels waarop een luchtige vanille vulling is gedrapeerd, omsingeld door een kring van banaan. Dit alles bedekt onder een roos van banaan en een luchtige vanille crème. De finishingtouche van dadels siroop is natuurlijk de ‘spreekwoordelijke’ kers op de taart!

Je moet even geduld hebben, maar het is een feestje om deze taart te maken. Als je de onderstaande beschrijving volgt dan weet ik zeker dat het goed gaat komen. Mocht je vragen hebben stel ze gerust. 

Een heerlijke glutenvrije taart zonder geraffineerde suikers! Daar kun je mij voor wakker maken! En eerlijk waar iedereen zal ervan genieten!

Stroop de mouwen op en ga ermee aan de slag!

  Ingrediënten voor een springvorm van #23 cm: Voor de bodem:

  • 100 gr. verse medjoul dadels
  • 100 gr. boekweitmeel*
  • 50 gr. amandelmeel
  • 50 gr. pecannoten
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 el kaneel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling: Voor de karamel:

  • 100 gr. dadels (geweekt)
  •  Scheutje water
  •  Scheutje citroensap

De vanille laag:

  • 500 gr. Griekse yoghurt of soja yoghurt
  • 6 blaadjes gelatine of 5 gr. agar-agar
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje.
  • Scheutje citroensap
  • 1 banaan

Toplaag:

  • 3 bananen
  • 1 scheutje citroensap

Vanille crème:

  • 200 gr. Griekse yoghurt of soja yoghurt
  • 3 blaadjes gelatine of 4 gr. agar-agar
  • 2 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
  • 1 tl xanthaangom of 1 zakje klop-fix (dr. Oetker, in het schap naast de bakpoeder)*

*Dit is niet noodzakelijk, maar het zorgt er wel voor dat de crème heel luchtig zal worden.

 

STUDENTENTIP!

Maak in plaats van 1 grote taart, 4 of 6 kleine taartjes. Zo kun je elke dag genieten van een heerlijk ontbijt of een heerlijke traktatie. Daarnaast kun je de amandelmeel vervangen door havermout, waardoor de ingrediënten minder duur zullen zijn.

Wat moet je doen?

1). Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.

2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.

3). Alle ingrediënten (behalve de pecannoten) voor de bodem doe je in de beslagkom.

4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.

5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Breek de paranoten en strooi deze over de bodem.

6). De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

IMG_6065[1]

De dadel-karamel:

7). Meng de dadels voor de vulling met 50 milliliter kokend water. Laat even staan zodat de dadelstukjes al het vocht opnemen en maak er na ongeveer 5 minuten met de staafmixer een dadelpuree van. Voeg een scheutje citroensap aan toe. Zorg dat er een stroperige massa ontstaat (niet te vloeibaar).

8). Giet ¾ van de dadel-karamel over de bodem heen en zet de springvorm even in de koelkast.

 

DSC03064-750x638

De vanille crème:

9). Doe yoghurt samen met het zoetmiddel, de vanille en citroensap in een beslagkom en mix de kwark even goed door elkaar.

Gebruik je gelatine?

Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?

Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

10).Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

11). Ondertussen kun je de banaan in schijfjes snijden, besprenkelen met citroensap en druk de schijfjes tegen de zijkant van de springvorm zodat er een heuse grachtengordel ontstaat van bananenschijfjes.

12).Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de karamel laag heen te schenken.

13). Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast zodat de laag op kan stijven.

 

IMG_6068[1]

De bananenroos:

14). Snijd de bananen schuin in schijfjes. Deze kun je vervolgens besprenkelen met een beetje citroensap. Dit zorgt ervoor dat de bananenschijfjes niet bruin worden.

15). Maak een kring van bananenschijfjes en laat de schijfjes elkaar overlappen. Begin aan de buitenkant en werk naar het midden toe. Je zult zien dat er een roos ontstaat, hoe mooi is dat!

De vanille crème:

16). Doe yoghurt samen met het zoetmiddel, de vanille en citroensap in een beslagkom en mix de kwark even goed door elkaar.

17). Verwarm de gelatine of de agar-agar (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de agar-agar of de gelatine, de klof-fix of xanthaangom toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Laat de mixer zo’n 5 minuten lang kloppen. Je zal merken dat de massa heel luchtig zal worden.

18). Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de bananen laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige witte créme als een verloren rivier deze prachtige taart zal verlaten vanaf de zijkant.

19). Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast zodat de laag op kan stijven.

Garnering

Je kunt de overgebleven dadel karamel over de taart heen schenken voor een sierlijk effect! Zet de cheesecake in de koelkast voor een aantal uren. Wanneer de taart stijf genoeg is kun je deze aansnijden en serveren.

 

Eetsmakelijk!

 

IMG_8630[1]

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.