Sweet Cinnamon Cheesecake

LoadingRecept opslaan

IMG_8921[1]

Het donkere weer van de afgelopen dagen doet mij verlangen naar de geur van speculaas en warme appeltaart. Zo kreeg ik ineens een ingeving om een hartverwarmende cheesecake te maken. Laat het nou net zo zijn dat er een leuk pakketje op mijn deurmat terecht kwam waarbij ik bij het open maken intens gelukkig werd door de geuren en kleuren van de Sweet Cinnamon thee van Theefit. Ik wilde er niet alleen thee van maken maar dit was mijn kans om er een prachtige taart van te maken! De combinatie was snel gemaakt.

Een cheesecake met de producten van het seizoen waarbij de sfeer, smaken en het karakter samensmelten tot een gebalanceerd geheel. De ingrediënten combineren prachtig met elkaar!

Een bodem met een krokantje gemaakt van havervlokken, amandelmeel, kokosolie, dadels en een warme smaak van speculaas door de zelfgemaakte speculaaskruiden. Gevolgd door een luchtige vulling van vanille en een tussenlaag van vanille met zelfgemaakte kaneel-moerbeien-knappertjes Als toplaag heb ik gekozen voor sappige stoofpeertjes waarbij ik gebruik heb gemaakt van een magisch ingrediënt, namelijk de Sweet Cinnamon thee van Theefit. Wauw, wat een geweldig idee! Zo fijn van smaak en textuur

IMG_8959[1]

 

De taart is zo lekker, voedzaam en ook nog eens heel gezond! Je kunt er gerust mee ontbijten, wie wil dat nou niet?

Wil jij ook zo’n feestje op jouw ontbijtbord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!

Recept

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 4 uur

Dit is recept is gemaakt met een taartvorm #23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonsvormpjes te gebruiken)

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 100 g  Medjoul dadels (ontpit)
  • 100 g amandelmeel *
  • 100 g havervlokken**
  • 50 g  pecannoten
  • 1 tl koek en speculaaskruiden
  •  1 eetlepel kokosolie
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
  • snufje zout

*Je kunt ook een ander soort meel gebruike

Voor de vulling
De eerste laag:

  • 1000 gr. Griekse yoghurt of soja yoghurt of kwark
  • 12 blaadjes gelatine
  • 8 el. agave siroop
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
  • 50 gr. moerbeien

 

De Swirl:

  • 4 stoofpeertjes
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1/4 sinaasappel
  • 1 el Sweet Cinnamon thee
  • Diksap naar wens ( je kunt er ook voor kiezen om een andere siroop te gebruiken)

 

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de pecannoten.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).

6). Breek de pecannoten om ze vervolgens over de bodem te verspreiden.
7). De bodem mag nu 15 a 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.

 

De vulling:

8). Doe de soja yoghurt of de Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

 

Gebruik van gelatine
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

 

8). Voeg de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.

9). Je kunt nu 1/2 van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de vorm in de koelkast zodat de eerste laag op kan stijven.

10). Doe 1/2 van het kwarkmengsel in een kom en voeg er een eetlepeltje cacao aan toe. Roer het mengsel goed door elkaar.

11). De moerbeien kun je nu kort bakken in de oven. Vet een ovenschaaltje in, wentel de moerbeien door de kaneel en verdeel evt. wat honing over kokosbloesemsuiker over de moerbeien. Bak deze 5 minuten in de oven zodat ze knapperig worden. Deze stap kun je overslaan, het was puur een creatieve brainwave tijdens het bakken van mijn kant. Het is dus geen must! Plaats de kaneel-knappertjes als een heuse grachtengordel boven op het mengsel langs de zijkant van de springvorm en zet de taart weer in de koelkast.

Wil je nog een mooie stoofpeertjes tussenlaag creëren? Maak dan eerst de toplaag en gebruik de helft van dit mengsel als tussenlaag en zet de vorm weer in de koelkast. 

12). Roer het laatste gedeelte van het kwarkmengsel goed door elkaar.  Wanneer de taart stijf genoeg is kun je het mengsel over de middelste laag draperen.

13). Zet de cheesecake weer in de koelkast zodat je verder kunt gaan met de toplaag!

 

De Swirl!

14). Schil de stoofpeertjes en haal de onderkantjes er vanaf. Laat de peer(tjes) zachtjes pruttelen in een pannetje met een theefilter waar de thee inzit,  de diksap, sinaasappel en een scheutje water. Kook het geheel een uur.

15).Wanneer de stoofpeertjes gaar zijn kun je ze fijnmalen met een staafmixer. Bereid de gelatine zoals ik eerder heb omschreven en voeg dit toe aan het perengeleitje.

15). Check ondertussen de smaak van het geheel, is het te zuur? Voeg dan wat zoetmiddel of sap toe. Speel met de smaken, specerijen en mogelijkheden!

16). Verspreid het mengsel in een draaiende beweging over de taart en roer er eventueel nog even doorheen met de achterkant van een theelepel voor een Kunstig effect!

12). Zet de cheesecake in de koelkast zodat deze kan opstijven. Het proces van opstijven heeft even tijd nodig, zo’n 4 uur. Al met al is het absoluut de moeite waard!

 

Garnering
Je kunt de taart versieren met noten. Maak er een feestje van!

 

IMG_8955[1]

 

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram.

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Zo mooi om te zien! Kijk eens, deze prinses geniet van een heerlijk ontbijtje! Dankjewel Suzanne!

IMG_8993[1]

 

3 reacties
    1. Ha Joëlle, ik heb diksap gebruikt uit de biowinkel. Je kunt het ook vinden op de kinderafdeling in de supermarkt. Ik zag je taart al voorbij komen. Wauw, wat een Pareltje! Ga er lekker van genieten! Liefs, Marike

  1. Hi!
    Oh deze ziet er zoooo lekker uit, die wil
    Ik maken…. maar wij eten vegetarisch. Wat zou je me kunnen aanraden te gebruiken ipv de gelatine?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.