Op de donkere winterse dagen denk ik vaak terug aan de lente. Ik droom graag over een vrolijk lentetafereel waarbij de vogels fluiten, de sneeuwklokjes ontpoppen en het daglicht het armpje drukken met de donkere ochtend uurtjes steeds sneller wint. n zo hagelt het grootse hagelstenen en waai ik bijna uit mijn spreekwoordelijke panty.

Juist op die donkere wanneer er buiten geen eer te behalen valt, borrelt bij mij de bak inspiratie omhoog om de zon in huis te halen. In een oogwenk had ik dit heerlijke baksel in elkaar gezet. Als een tweedehands autootje schoof deze kanjer getemperd de oven in en kwam er als een Baas weer uit! Wauw, de geur die in mijn huis de ronde deed was zo fijn! Als ik mijn huis had willen verkopen dan was deze zo verkocht!

Wat is het toch fijn om met een theetje en een plakje van deze heerlijke cake op de bank te kruipen terwijl kaarsen zwoel wat warmte geven en de kamer sfeervol verlichten. Ik heb er intens van genoten en wil het recept graag met jou delen zodat je er ook van kunt genieten!

“Een cake gebaseerd op pure ingrediënten, voedend van karakter, glutenvrij en een absolute winnaar als het om de combinatie van smaak en structuur gaat. “

De appel geeft een smeuïge structuur, de walnoten een bite, de moerbeien en cranberries een zoetje en een zuurtje, waardoor de cake in balans is. Een cake voor het hele gezin zonder teveel poespas. Wat wil je nog meer?

Je kunt ervan genieten op elk moment van de dag!  Wil je deze cake ook op tafel toveren? Stroop de mouwen maar alvast op en ga ermee aan de slag!

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

  • 2 appeltjes (ik gebruikte Elstar)
  • 1 el kaneel
  • 50 gr moerbeien
  • 50 gr cranberries gedroogd (deze waren gezoet met diksap)
  • 50 gr walnoten

Voor het beslag:

  • 150 gr havermeel
  • 75 gr amandelmeel
  • 3 eieren
  • 200 gr appelmoes (zelfgemaakt of  ongezoet uit de supermarkt)
  • 3 el  appelstroop
  • 1 grote el kokosolie
  • 1 tl baking soda
  • scheutje citroensap

Hoe maak je het?

  1. Verwarm oven voor op 170 graden hetelucht.  Vet ondertussen een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier.
  2. Schil de appels en snijd 1,5 appel in kleine stukjes. Bewaar een halve appel voor de garnering. Doe de appelpartjes in een kommetje en strooi hier vervolgens kaneel overheen. Maak er een feestje van door de cranberries en de gebroken walnoten toe te voegen. Hussel het mengsel door elkaar en zet het even weg zodat de smaken goed samen kunnen komen.
  3. Mix de eieren met een mixer zo’n 5 minuten op een hoge snelheid. Er moet een luchtig en stevige massa ontstaan.
  4. Ondertussen kun je de appelmoes mengen met de appelstroop en de kokosolie.
  5. Wanneer het eierbeslag is veranderd in een fluwelen massa kun je het appelmoes mengsel voorzichtig toevoegen. Spatel het mengsel door elkaar.
  6. Voeg vervolgens voorzichtig het amandelmeel toe en spatel dit door het mengsel heen. Daarna kun je het havermeel door het mengsel heen zeven terwijl je rustig door het beslag roert. Dit is belangrijk om het beslag luchtig te maken.
  7. Nu is het tijd om de bakingsoda toe te voegen en de citroensap, het beslag kan nu wat gaan bruisen en schuimen, dat is normaal. Het gaat prima zo!
  8. Schep nu rustig het kleurrijke appel mengsel door het beslag heen. Zorg dat het mengsel goed door het gehele beslag is verdeeld.
  9. Giet het beslag in het cakeblik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is en strijk het nog even glad met de achterkant van een eetlepel.
  10. Versier de bovenkant van de cake met de overige schijfjes appel, wat cranberries, walnoten en moerbeien.
  11. Joehoe! Nu kan dit heerlijke baksel de oven in voor zo’n 40 a 45 minuten.  Om te voorkomen dat de cranberries en moerbeien verbranden kun je halverwege de baktijd een aluminium folie over de bovenkant heen slaan.
  12. Wil je testen of de cake klaar is? Hier is de saté prikker ook weer een handig hulpmiddel, als je de prikker schoon uit het beslag kan halen dan is je cake goed. Laat de cake goed afkoelen, voordat je hem uit het blik haalt.

Eetsmakelijk!

Ga je dit Pareltje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike