Cookiedough Favoriet!

LoadingRecept opslaan

Tovenaressen zich graag inspireren door andere keuken heldinnen. Zo fluisterde Marleen van FOODILOVE mij een bijzondere toverspreuk in mijn oor waar ik graag mee in de slag wilde gaan in de keuken. Een enthousiaste dame die met veel passie tips, recepten en foto’s deelt van de dingen die zij meemaakt. Een Tovenares in de keuken, een Heldin in de sportschool en een Kanjer als het gaat om workshops leiden. Veelzijdigheid siert haar. Ken je haar nog niet? Neem dan even een kijkje op haar prachtige website (klik dan HIER).

De aardappel, wie is er niet mee opgegroeid? Tegenwoordig neemt de populariteit van het zoete zusje van deze Rakker toe en kun je de zoete aardappel vrijwel in elke winkel vinden.

Waar ik met mijn creatieve brein niet verder kom dan de Aardappeleters van Vincent van Gogh, wist Marleen een geweldig recept te bedenken met die Gouden voedzame zoete Parel! Met een dosis enthousiasme en de toverspreuk op papier dook ik de keuken in om het recept van de Zoete Aardappel Muffins een ‘Oh My Pie!’ twist te geven. 

In een oogwenk stonden er vier kleine bolides in de oven waar menig mens van zou gaan watertanden. Waanzin ten top! Ik maakte een chocoladebeslag waarbij de zoete aardappel en de dadels samensmolten tot een sticky en smeuïge basis, aangezet met enkele specerijen waardoor het taartje een verwarmend karakter kreeg. Gevuld en afgetopt met Cookie Dough balletjes! “Is dat niet ongezond?”, was de vraag die ik meteen te horen kreeg. Nee, integendeel! Die zijn juist heel voedzaam, ze zijn gemaakt van kikkererwten! Durf jij het aan? Ik zeg het je alvast, deze taartjes zijn verslavend! 

Een kwartet van taartjes waar je met het hele gezin van kunt genieten! 

Glutenvrij, lactosevrij, zonder geraffineerde suikers én zonder meel!

 

Springvorm advies: Gebruik 4 ovenschaaltjes tussen de 10 a 12 cm.

Ingrediënten:

Voor het beslag:

  • 1 grote zoete aardappel geschild, in blokjes gesneden en 10 minuten gekookt
  • 3 eieren
  • 2 bananen
  • 5 Medjoul dadels
  •  3 el. cacao
  •  1 el. kaneel
  •  1 tl. gember
  • 1/4 tl. nootmuskaat
  • 2 tl. bakpoeder
  • snufje zout

 

Garnering:

  • 4 el kwark, Griekse yoghurt of soja yoghurt

 

Voor de cookie dough balletjes:

  •  240 gr. kikkererwten
  • 2 tl. vanille aroma of merg van een vanille stokje
  • 3 el. pindakaas
  • 3 el. honing
  • 50 gr. pure chocolade of cacao nibs

 

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen van de springvorm in.
  2. Als eerste maken we het ‘cookie dough’.
  3. Laat de kikkererwten goed uitlekken. Ik gebruikte kikkererwten uit blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken en die een nacht laten weken. Zorg ervoor dat de kikkererwten niet te nat zijn anders kun je er geen balletjes van draaien.
  4. Voeg de vanille, honing en pindakaas toe. Meng alles met een staafmixer of doe het in de keukenmachine totdat er een egale massa is ontstaan zonder klontjes.
  5. Maak  de chocola fijn met een scherp mes en voeg  de chocoladestukjes toe aan het deeg.
  6. Nu kun je kleine balletjes maken van het deeg en leg deze op een bord en zet het bord vervolgens even in de koelkast, zodat de balletjes op kunnen stijven.
  7. Ondertussen kun je van start gaan met het maken van het basis beslag.
  8. Doe alle ingrediënten voor het beslag bij elkaar in de blender. Mix de ingrediënten tot een glad beslag. Het beslag is klaar! Proef wel even of de smaak naar wens is.
  9. Giet de helft van het beslag in de springvorm. Verdeel een aantal balletjes over het beslag en giet hier de rest van het beslag overheen.
  10. Maak de taartjes af met een eetlepel Griekse yoghurt, kwark of soja yoghurt. 
  11. De taartjes kunnen nu de oven in voor zo’n 25 minuten. Controleer tussentijds of de cake niet te hard gaat. Is dat wel zo? Dan kun je de bakvorm met een aluminiumfolie afdekken zodat de cake niet zal verbranden.
  12. Laat de kanjer even afkoelen buiten de oven. Maak het Pareltje compleet door er de laatste cookie dough balletjes op te verspreiden.

Hmm wat is dit genieten! Maak er een feestje van!

TIP! Dit recept geeft vier taartjes, je kunt ze uiteraard ook per stuk invriezen zodat je meerdere keren kunt genieten van zo’n Heldinnen baksel!

 

IMG_0923[1]

 

Ga je deze taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

2 reacties
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.