Lemon & Poppyseed Pie

blank
LoadingRecept opslaan

Niet eerder had ik er aan gedacht om citroen en maanzaad met elkaar te combineren. Totdat ik een waanzinnig lekkere muffin at waarin het gele goud omringd was door de zwarte knapperige spikkeltjes. Deze smakelijke Rakker was alleen wel gemaakt met wat duistere ingrediënten. Op dat moment wist ik het zeker, ik wilde een gluten-, lactosevrij én verantwoorde “Lemon & Poppyseed Pie” maken!

Al snel had ik de smaak te pakken en experimenteerde ik er op los. Op het moment dat deze Gouden Kanjer uit de oven rolde wist ik het zeker: Dit is hem! Woehoe! Wat een smaaksensatie! Een smeuïg fundament waarbij de smaken van citroen, maanzaad en kardemom het taartje wat extra frisheid en pit geven. Met als spreekwoordelijke kers op de taart een topping van lemon curd! Het recept heb ik voor jou uitgewerkt zodat jij ook met een glimlach kan genieten van dit Pareltje. Deel hem gerust met de mensen om je heen! Iedere dag taart, het kan!

Ben je nieuwsgierig geworden? Stroop de mouwen op en ga snel aan de slag!

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is een feest! 

 

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 18 cm

Ingrediënten:

  • 100 gr. amandelmeel
  • 150 gr. havermeel, rijstmeel of boekweitmeel
  • 4 eieren
  • 1  blikje kokosmelk (400 ml)
  • 2 bananen
  • 5 el honing, kokosbloesemsuiker of agave siroop
  • handje rozijnen of 2 Medjoul dadels
  • sap van 2 citroenen
  • 25 gr. maanzaad
  • 2 tl vanille aroma
  • 1 el kardemom
  • 1 el kaneel
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 el kokosolie

 

Lemon curd:

  • sap van 2 citroenen
  • 2 tl citroenrasp
  • 4 el honing, agave siroop
  • 2 eieren

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Maal de bananen en de dadels of rozijnen fijn met een keukenmachine of staafmixer. Voeg hier vervolgens het citroensap, de eieren en de kokosmelk aan toe en mix het geheel door elkaar zodat er een gladde massa ontstaat.
  3. Doe de melen,  het bakpoeder, het zoetmiddel,  de kaneel, zout, kardemom, maanzaad en vanille in een mengkom. Roer hier het smeuïge mengsel doorheen. Zorg ervoor dat er een egaal beslag ontstaat. Is het beslag te droog? Voeg dan wat extra (plantaardige) melk toe.
  4. Verwarm de kokosolie en roer dit door het beslag heen.
  5. Proef even of jouw beslag op smaak is! Het zou zonde zijn als je achteraf denkt van: “Had ik maar..”
  6. Schenk het beslag in de springvorm en bestrooi de cake eventueel met wat extra maanzaad.
  7. Zet het Pareltje in de oven voor zo’n 45 minuten.
  8. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de lemon curd als topping.

 

De lemon curd:

  1. Klop de eieren los. Voeg hierbij het sap, de rasp en het zoetmiddel toe.
  2. Kook het mengsel vervolgens in een klein pannetje op lage temperatuur tot het goed begint in te dikken (zo’n 10-15 minuten). Blijf steeds goed roeren! Haal van het vuur en roer nog eens goed.
  3. Zet de lemon curd in de koelkast in een bakje of schaaltje en laat volledig afkoelen.
  4. Besmeer de taart met de lemon curd en dan is het tijd om te gaan genieten!
  5. Maak er een feestje van!

 

IMG_3755[1]

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike