Spijsie Appel Slinger

LoadingRecept opslaan

healthylifelab_ohmypie_28aug-48

Deze Charismatische Pie stal de show tijdens de High Tea met Healthy Life Lab. Het spontane idee om de welbekende appeltaart om te toveren tot een ‘Oh My Pie!’ Creatie resulteerde in een geweldige succeservaring!

Man Oh man, voor ik het wist was de bakvorm leeg, ontdaan van elke kruimel! Niet zo gek! Stel je eens voor: Een robuuste korst waarbij de smaken van havervlokken en amandelmeel samenkomen, aangevuld met de meest sappige Medjoul dadels van De Notenshop een snufje Ceylon kaneel en de favoriete speculaaskruiden van Green Gyspy aangevuld met een speciaal ingrediënt!
Gebakken met wat notenkruim een fluwelen laagje van verse Medjoul dadels, afgetopt met mijn nieuwe ontdekking: Appelspijs!

Een frisse smaakmaker waarbij een Granny Smith het ja-woord  heeft gegeven aan de ingrediënten van amandelspijs waarna een frisse verse geboren was! Uiteraard mocht een originele slinger van gebakken appeltjes niet ontbreken afgemaakt met pecannoten en vijgen!

Een betoverend Pareltje, welke ik het liefste op sterk water zou zetten!  Zo mooi om iedereen te zien genieten! Glutenvrij, lactosevrij, vegan… zonder al te veel poespas, gewoon door de mogelijkheden van Moeder Natuur te benutten!  Ik zeg  niet voor niets met regelmaat:”Ik hang de slingers wel op!”

 

healthylifelab_ohmypie_28aug-60

 

Gluten-, lactosevrij, vegan en verantwoord genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: Ik gebruikte DEZE springvorm. Je kan ook kiezen voor een ronde springvorm van 18 a 20 cm

Ingrediënten:

Bodem:

  • 150 gr. amandelmeel of havermeel
  • 100 gr. (glutenvrije) havervlokken
  • 10 (ontpitte) medjoul dadels
  • 1 el kokosolie
  • 150 ml (soja) yoghurt
  • 1 el lijnzaad (geweekt in 3 el water)
  • 1 el speculaaskruiden of kaneel
  • snufje zout
  • handje noten naar wens

Appelspijs:

  • 1 Granny Smith appel
  • 5 grote ontpitte medjoul dadels
  • 1 tl vanille poeder, aroma of het merg van een vanille stokje
  • 2 el arrowroot
  • 50 a 75  gr. amandelmeel
  • snufje kaneel naar wens

Garnering:

  • 2 Granny Smith appels
  • scheutje sinaasappelsap

 

Aan de slag!

Bodem:

  1. Vet als eerste de springvorm in en verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht.
  2. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom maar houd 5 Medjoul dadels en de noten achter de hand.
  3. Kneed dit alles tot een soepel samenhangend deeg. Dit kan even duren. Is het deeg te nat? Voeg wat extra havervlokken toe. Is het deeg te droog? Voeg wat extra yoghurt toe. Proef even of het deeg op smaak is. Is het deeg niet zoet genoeg? Voeg wat honing, agave siroop of andere zoetmaker toe.
  4. Druk het deeg in de springvorm. Gebruik je en ronde hoge springvorm? Kijk dan even hoe hoog je het deeg op laat lopen langs de randen. Dat is aan jou!
  5. Verspreid de noten over de bodem en druk deze in het deeg. Dit geeft een extra bite!
  6. Schuif deze rijkelijk belegde bolide de oven in voor zo’n 30 minuten. Wanneer de korst goudbruin kleurt is deze klaar! Ga in de tussentijd aan de slag met het Appelspijs.

 

Appelspijs:

  • Ontdoe de Granny Smith van z’n klokhuis en maal deze fijn in een blender samen met de ontpitte dadels, kaneel en vanille.
  • Wanneer er een fluwelen moes is ontstaan kun je het amandelmeel en de arrowroot er doorheen roeren totdat er geen klontjes meer te zien zijn. De hoeveelheid amandelmeel hangt af van hoe stevig jouw substantie al is. Wanneer deze te waterig blijft voeg dan wat extra toe. In de koelkast stijft het mengsel nog wel wat op.
  • Proef of deze heerlijke spijs op smaak is en zet deze nog even in de koelkast zodat deze op kan stijven.

 

Vulling:

  • Wanneer de bodem is afgekoeld kun je de overgebleven Medjoul dadels doorsnijden en uitdrukken over de bodem zodat er een sticky bite zal ontstaan.
  • Verdeel de Appelspijs over de dadellaag en zet de Pie even in de koelkast.
  • Snijd de Granny Smith verticaal door de midden. Snij de halften in kleine schijfjes.
  • Waaier de helften voorzichtig uit op een bord en besprenkel de stukjes appel met sinaasappelsap tegen het verkleuren.
  • Ze het bord voor zo’n 10 a 15 minuten in de oven op 160 graden Celsius hetelucht zodat de appeltjes wat zachter worden maar niet verdrogen.
  • Wanneer de appelschijfjes zijn afgekoeld kun je deze in de vorm van een waaier tot een slinger omtoveren (zie foto). Ik liet de ‘kontjes’ op elkaar aansluiten zodat er een mooi geheel ontstaat. Dit hoeft natuurlijk niet. Laat jouw creativiteit de vrije loop!
  • Ik decoreerde de Pie nog met wat vijgenstukjes en pecannoten voor de smaak en de kleur, dat hoeft niet natuurlijk.
  • Ga ervan genieten! Ik weet zeker dat iedereen zal genieten!

TIP: De taart kun je gerust 5 dagen in de koelkast bewaren. Teven kun je de taart in stukken snijden en invriezen zodat je er nog vaak van kan genieten!

 

img_7589

healthylifelab_ohmypie_28aug-59

healthylifelab_ohmypie_28aug-62

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

7 reacties
  1. klinkt als een heeerlijk recept, om snel eens uit te proberen. Vraagje: gaan de 5 dadels voor de bodem heel door het deeg, of moeten ze eerst fijngemaakt worden? En het lijnzaad? Weken, of heel er doorheen?
    Bedankt alvast!

    1. Ha Anja, Medjoul dadels zijn vrijwel altijd heel zacht. Deze kun je zo mee kneden door het deeg heen. Is dit niet het geval, dan zou ik ze even weken. Lijnzaad geweekt in 3 el. water. Ik zal het er even bijzetten, wel zo handig! Liefs, Marike

    1. Ha Jan, omdat die luitjes daar niet zitten te wachten op zo’n glutenvrije Bol uit het Westen ;). Tenminste dat is mijn vermoeden. Het idee was leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.