Annemieke’s Appeltaart

LoadingRecept opslaan

Vorige week ontstond er spontaan een idee om een Trotse taart te maken voor een bijzondere dame, die altijd voor iedereen klaar staat. 

Een Heldin in de keuken, haar Instagramtijdlijn gevuld met overheerlijke Oh My Pie! baksels waardoor er iedere week een glimlach op mijn gezicht verschijnt. Creatief en een volhouder, in hart en nieren. 

Haar zoektocht naar gezondere variaties op de Oud-Hollandse lekkernijen, wordt binnenkort verrijkt met een smakelijke aanvulling, namelijk een heerlijke Appeltaart a la Oh My Pie! Een krokante maar aromatische korst gevuld met appelspijs en met verse appeltjes en een speciale aanvulling afgedekt door een heerlijke krokante crumble! 

Degelijk, verantwoord, zonder poespas maar absoluut niet van echt te onderscheiden!

Ik deelde deze Parel met mijn leerlingen als testpanel. Goud eerlijk, spontaan en flapuiten eerste klas! Met glimmende ogen fluisterde een kleine spruit verbaasd: “Mevrouw, dit is nét echt!”

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: 18 cm doorsnee, ik gebruikte een hoge vorm. Gebruik je een minder hoge vorm? Gebruik van 2/3 van het deeg of gewoon een grotere springvorm.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 100 g amandelmeel
  • 100 g (glutenvrij) havermeel (rijst- of boekweitmeel kan ook)
  • 100 g (glutenvrije) havermout
  • 5 Medjoul dadels (ontpit)
  • 150 (lactosevrij) kwark, soja yoghurt of kokos yoghurt
  • 50 g kokosolie
  • 1 tl kaneel of speculaaskruiden
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zeezout

Optioneel Appelspijs:

  • 1/2  appel
  • 2 grote ontpitte medjoul dadels
  • 1 tl vanille poeder, aroma of het merg van een vanille stokje
  • 1 el johannesbroodpitmeel of arrowroot
  • 40   gr. amandelmeel
  • snufje kaneel naar wens

Voor de vulling:

  • 4 grote appels, ik gebruikte Elstars
  • handje rozijnen, moerbeien of vijgen
  • 1 el kaneel of speculaaskruiden
  • Optioneel: 4 pruimen, in stukjes gesneden

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht. Bekleed ondertussen de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
  2. Doe het amandelmeel, het havermeel en de helft van de hoeveelheid havervlokken in een mengkom, roer dit samen met de vanille, het zout en de kaneel door elkaar. Voeg hier de (lactosevrije) kwark, de ontpitte dadels en de kokosolie aan toe.
  3. Kneed het deeg met je handen en maak er een bal van. Wanneer het deeg te droog blijft kun je eventueel een klein beetje water toevoegen (eetlepel per keer).
  4. Wikkel het deeg voor even in folie en leg dit even in de koelkast. Hierdoor trekken de smaken goed in het deeg en zal het deeg minder snel plakken.
  5. Snij ondertussen  de appels in blokjes,  voeg hier de overige ingrediënten voor de vulling aan toe. Roer deze door elkaar.
  6. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast en gebruik 3/4 van het deeg om de bodem en de rand van de springvorm te bekleden.
  7. Ik verdeelde wat appelspijs over de bodem voor een extra smaaksensatie en om te voorkomen dat het deeg te nat zou worden Lees HIER hoe je dit maakt! Wil jij gaan voor de Easy Way? Besprenkel de bodem met wat kokosmeel of havervlokken.
  8. Vul de springvorm met het smakelijke appelmengsel!
  9. Doe de overgebleven havervlokken in de kom en kneed deze door het overgebleven deeg heen zodat er een kruimel deeg ontstaat.
  10. Strooi dit smakelijke mengsel over de appeltjes heen.
  11. Bak jouw Pareltje  in circa 50 minuten goudbruin. Hou je taart goed in de gaten want elke oven is net weer even anders.
  12. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

3 reacties
  1. Wat is deze taart lekker!
    Makkelijk zonder banaan of dergelijke zoetmiddelen te maken:)
    Gisteren gemaakt en de volgende staat alweer in de oven..
    Lang leve het overschot aan appels haha

    1. Hi Rinske, wat ontzettend leuk om te lezen zeg! Wauw! Dit maakt mij dan nu al goed! Ga er lekker van genieten. Heel veel liefs, Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.