Crunchy Quinoa Bites

blank
LoadingRecept opslaan

Het is weer tijd voor een heerlijk recept in de vorm van een ontbijt taartje! Wat als een ‘grap’ op de dinsdag begon is uitgegroeid tot een waar begrip: ‘Oh My Breakkie Pieday!’ Eerder heb je al heel wat Ontbijt Taartjes voorbij zien komen. HIER kun je ze nogmaals bekijken! Deze Crunchy Quinoa Bites staan vandaag in de schijnwerpers. 

Bak jij nou de hele dag taart?”, vroeg een aardige mevrouw mij laatst. Ik glimlachte lief terug en gaf rustig antwoord. “Ik zal het sprookje niet mooier maken dan deze is. Nee voor nu bak ik alleen op mijn vrije dagen. Ik sta ook voor de klas.” De lieve mevrouw met rode sokjes keek mij verbaasd aan. ” Oh, ik dacht dat je elke dag taartjes at!”, reageerde ze geschrokken. “Dat klopt! Dat kan ook met een drukke baan!”, antwoordde ik vervolgens. Ja lieve dames en heren, de Oh My Pie! taartjes kun je ook prima maken als je druk bent.

In onderwijsland zijn de laatste weken voor de zomervakantie altijd erg druk. Er moet nog van alles worden afgerond waardoor iedere dag een verrassing is. Juist op deze drukke dagen ben ik graag van het gemak, maar dan het liefst wel lekker én voedzaam. Of dat kan? Uiteraard! Dat bewijzen deze Kanjers maar weer eens!

Mijn avontuur begon met een restje quinoa. Ik vond het zonde om deze leftovers weg te gooien en dacht er een lekker papje van te maken in plaats van de traditionele rijstepap. Jeugdsentiment! Ik kan mij nog goed herinneren hoe de rijstepap uit mijn kindertijd smaakte. Een snuf kaneel, een schep suiker en een klontje roomboter, Old School!  Met enkele specerijen pimpte ik dit goedje op tot een quinoapap 2.0, waarna het in mijn bakvorm verdween. Hoe tof zou het zijn om er een baksel van te maken? Zie hier een geslaagd experiment! Een spontaan vreugdedansje was het gevolg. Ongelofelijk, dit is écht een feest! Gevestigd in mijn Koninklijke zetel, de zon die door mijn raam scheen en een kleurrijk ontbijtbord genoot ik van een waanzinnig ontbijtfeest. Dit genietmomentje gun ik jou ook!

Eerder vertelde ik jullie al over mijn liefde voor rijstevlaai. Lees HIER hoe je mijn versie kan maken van enkele kleine Rakkers. Deze Frisse Frambozen Bites zijn nóg makkelijker om te maken en óh zo lekker! Voedzaam, makkelijk én gegarandeerd succes! 

Crunchy Quinoa Bites, waarbij de basis is gevormd door een aromatisch geurend, fluwelen quinoamengsel dat letterlijk de geur- en smaakpapillen weet te verrassen! Met als spreekwoordelijke kers op de taart een fruitige bosvruchten coulis.

Genieten kan op elk moment van de dag met deze Rakkers in jouw koelkast! Ontbijt, tussendoor, snack, lunch of misschien wel als dessert. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar ik reken het goed!

Recept

Gluten- en lactosevrij én verantwoord genieten is een feest!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: Ik heb hiervoor een springvorm van 16 x 16 cm gebruikt, om precies te zijn DEZE. Je kunt er ook voor kiezen om een  langwerpige of ronde vorm te gebruiken.

Voor 4 a 6 grote blokken of repen.

Ingrediënten:

Voor de basis:

  • 125 gr quinoa (kies zelf de kleur!) 
  • 600 ml (plantaardige) melk
  • 2 eieren ( los geklopt)*
  • 3 grote el (lactosevrije) kwark, yoghurt of kokos yoghurt
  • 3 el honing, agavesiroop, maple siroop
  • 1 tl vanille aroma of het merg van een vanille stokje
  • sap en rasp van een halve sinaasappel
  • 1 el kaneel of speculaaskruiden, ik gebruikte DEZE van Green Gypsy
  • snuf zout
  • 1 el bakpoeder

*Vegan? Gebruik eens 2 el gebroken lijnzaad geweekt in de plantaardige melk.

Voor de Bosvruchten Coulis:

  • 200 gr bosvruchten (vers of diepvries)
  • sap en rasp van een halve sinaasappel
  • 1 el chiazaadjes

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier of vet de springvorm in.
  2. Spoel de quinoa voor gebruik eerst goed af.
  3. Doe de (plantaardige) melk en vanille  in een pan, breng het aan de kook en voeg dan de quinoa, zoetmiddel en evt. de specerijen toe. Roer even los en breng weer aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het geheel inkoken tot de rijst gaar is. Het moet nu nog wel een vochtig papje zijn. Blijf tijdens het inkoken roeren om te voorkomen dat je rijst aanbrandt. Haal dan de pan van het vuur en roer de los geklopte eieren door dit smakelijke goedje.
  4. Roer de bakpoeder en de kwark of yoghurt hier doorheen. Proef of het fluwelen mengsel op smaak is. Niet teveel snoepen he, anders blijft er niets meer over ;). 
  5. Giet vervolgens het quinoamengsel in het bakblik en zet dit goddelijke Pareltje in de oven voor zo’n 50 minuten.
  6. Ga ondertussen verder met het maken van de bosvruchten coulis. Verwarm de bosvruchten in een pannetje met een klein laagje water. De bosvruchten worden bij het verwarmen steeds zachter. Prak ze door met een vork; op die manier komt ook het sap uit de bosvruchten vrij.
  7. Wanneer het mengsel begint te koken haal je het pannetje van het vuur. Voeg dan de chiazaadjes toe. Roer het geheel goed door; je zult merken dat het mengsel al een beetje begint in te dikken. Zet het pannetje even aan de kant.
  8. Als het Pareltje klaar is dan kun je deze uit de oven halen en even af laten koelen.
  9. Je kan de Bites naar hartenlust decoreren met de coulis. Bij mij trok de roze kleur heel mooi in de Bites doordat ik ze hiermee versierden toen ze nog warm waren.
  10. Als het baksel is afgekoeld kun je er stukken van snijden zodat er ook daadwerkelijk Bites ontstaan.
  11. Woehoe! Nu kun jij elk moment van de dag genieten van zo’n overheerlijk tussendoortje. Uiteraard doen ze het ook prima als ontbijt!

TIP: Bewaar de Bites in een afgesloten trommeltje in de koelkast. Je kunt deze Kanjers ook per stuk invriezen. Leg deze Bites bevroren in een voorverwarmde oven zodat je op elk gewenst moment kunt genieten van zo’n verantwoord gebakje!

Ga je deze taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

blank

1 reactie
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.