De Sint is weer in het land…& dat betekent dat kruidnoten, speculaas, taai taai en pepernoten je weer legaal om de oren zullen vliegen. Ik kan daar wel aan wennen! Ilonca kon het niet laten en maakte een prachtige taart met kruidnoten (in de volksmond ook wel gewoon pepernoten genoemd). Deze robuuste ronde rakkers gaven hun ja-woord aan een herfstachtige cheesecake waarin de herfst peertjes de hoofdrol spelen. Zoals Ilonca het mooi verwoorde: “Het is weer tijd voor de 3 P’s: Pepernoten, Peer & Pie!

De woorden: enthousiast, betrokken, sportief en creatief zijn  Ilonca op het lijf geschreven. Deze dame heeft jaren getobd met haar gezondheid. Van vermoeidheidsklachten, darmklachten tot hormonale klachten, dan nog niet te spreken over die vreselijke buikpijn. Tot het moment dat zij erachter kwam dat glutenmonsters de boosdoeners zijn en dat PCOS haar fysiek dwarsboomde.  “Treat your body like a temple”, horen we haar regelmatig zeggen. Dat doet ze nu en hoe! Deze Powervrouw staat weer bruisend in het leven en geniet van de weg die zij is ingeslagen. Een échte inspiratiebron! HIER kun je lezen wie zij is.

Stel je eens voor! Een krokante kruidnotenbodem waarop met liefde een bedje van kokosyoghurt en peren is gedrapeerd. Afgetopt met een zijdenlaagje van kaneel en een parade van slagroomtoefjes gemaakt van kokosroom waardoor de lactosevrije kanjers onder ons het feest mee kunnen vieren!

Ben jij benieuwd naar het recept? Lees dan snel mee!

 

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: # 20 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 200 gr. glutenvrije pepernoten
  • 75 gr. kokosolie

 

Voor de vulling:

  • 500 gr. Kokos- of sojayoghurt
  • 3 peren
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snufje kardemompoeder
  • 9 blaadjes gelatine

De topping:

  • 1 blik kokosmelk (minstens een nacht in de koelkast)
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • Pepernoten
  • Kaneel

 

Wat moet je doen?

1). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier.

2). Maal de pepernoten fijn in de keukenmachine. Smelt ondertussen de kokosolie au bain-marie en voeg deze toe aan de pepernoten. Laat de machine nog even kort draaien tot alles goed gemengd is.

3). Stort dit op de bodem van je springvorm en druk met een lepel of spatel goed plat. Zet weg in de koelkast.

 

De vulling:

4). Pureer de peren tot moes (ik laat de schil eraan zitten).

5). Doe de kokosyoghurt samen met de perenmoes en kruiden in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het goed op smaak is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel of kruiden toe.

6). Laat de gelatineblaadjes even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een paar eetlepels water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn.

7). Wanneer de gelatine goed opgelost is voeg je deze toe aan de kokosyoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.

8). Haal de springvorm uit de koelkast en giet het kokosmengsel op de pepernotenbodem. Zet de springvorm terug in de koelkast zodat de laag goed kan opstijven.

 

De toppings:

9). Bestrooi de bovenkant van de taart met een beetje kaneelpoeder.

10). Open het blikje kokosmelk voorzichtig en schep met een lepel de dikke roomlaag uit het blikje in een mengkom. Pas op dat je niet het vloeibare gedeelte meeneemt! Voeg de vanillepoeder toe.

11). Mix dit 3-4 minuten met de mixer totdat je een stevige ‘slagroom’ hebt. Schep dit in een spuitzak en spuit op de taart mooie toefjes.

12). Versier de taart als laatst met nog wat pepernoten. Aansnijden maar!

Ilonca heeft ook een inspirerende website en je kan haar ook volgen op Instagram!