Banana Pie Deluxe

blank
LoadingRecept opslaan

Ondertussen is een bananenbrood zó 2016.

Het is tijd voor een toverspreuk om van de assepoester onder de baksels een ware Rolls Roys te maken waar je u tegen zegt. Het welbekende bananenbrood maakt in 2017 plaats voor een luxe editie, een decadente Banana Pie!

Met slechts enkele ingrediënten tover jij een voedzaam taartje op tafel dat niet eens meer lijkt op een standaard bananenbrood, boordevol verrassende smaken en texturen. Een combinatie waarbij een Swirl van chocolade hand in hand samengaan en waarin de rozijnen en crunchy paranoten rond dansen en feest vieren. Met als spreekwoordelijke ‘kers’ op de taart een échte Oh My Pie! roos van banaan waardoor dit heerlijke taartje een lust is voor het oog!

Ik kan je vertellen, dit is een ware charmeur en zal de zieltjes van de kinderen in huis voor zich winnen. Er blijft vast geen kruimel van over!

Durf jij het aan? Stroop de mouwen maar op, zet de spreekwoordelijke bakvorm op je hoofd en ga ermee aan de slag!

Gluten-, lactosevrij en verantwoord genieten hoeft niet lastig te zijn! 

 

 

blank

Recept

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: 16 cm a 18 cm

Ingrediënten:

  • 100 gr amandelmeel of glutenvrije havermout
  • 100 gr boekweitmeel 
  • 2 hele rijpe bananen (bruine Rakkers smaken het beste!)
  • 4 eieren of eivervanger*
  • 3 el agavesiroop of ahornsiroop
  • 200 gram (lactosevrije) kwark, soja yoghurt of kokos yoghurt
  • 5 Medjoul dadels (ontpit) 
  • 2 tl vanillearoma of 1 tl vanillepoeder
  • 4 tl bakpoeder 
  • 1 el koekkruiden (speculaas kruiden of kaneel kan ook) 
  • snufje zout 
  • 3 el cacao poeder 
  • hand rozijnen 
  • hand noten (ik heb paranoten gebruikt) 

*Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 4 el gebroken lijnzaad geweekt in 8 el warm water. Voeg later de en tl bakingsoda toe met een el citroensap of appelazijn. Je zal zien dat jouw cake net zo luchtig zal worden!

Topping 

  • 2 a 3 bananen (Geen bruine Rakkers maar stevige Kanjers!) 
  • scheutje citroensap 
  • optioneel: 1 el kokosbloesemsuiker

Aan de slag!

  1. Als eerste kun je de oven voorverwarmen op 175 graden.
  2. Vervolgens vetten we de springvorm in en bekleden we de bodem met bakpapier.
  3. Klop de eieren voor zo’n 5 a 10 minuten luchtig met een mixer samen met het zoetmiddel.  
  4. Ga je voor de vegan optie? Week de lijnzaad met het warme water, je zal zien dat er na een kwartiertje een slijmerig goedje ontstaat.
  5. Pureer de bananen met een staafmixer samen met de dadels tot een moes.
  6. Roer hier vervolgens de kwark, de vanille, de specerijen, bakpoeder en de melen doorheen.
  7. Wanneer de eieren zijn veranderd in een luchtige fluwelen massa kun je dit door het bananenmengsel heen roeren. Doe dit wel met beleid, anders ben je de luchtigheid kwijt.  
  8. Ga je voor de vegan optie? Roer hier dan het lijnzaadmengsel doorheen. Voeg als laatste de bakingsoda + citroensap toe. Het mengsel gaat bruisen dat is goed. Dit geeft extra luchtigheid aan de cake. Roer het mengsel nog 1 keer door elkaar.
  9. Giet de helft van het mengsel in het bakblik. Strooi hier vervolgens de rozijnen en de verkruimelde noten overheen.  
  10. Roer de cacaopoeder door het overgebleven mengsel heen en giet ook dit in de bakvorm.  
  11. Zet het taartje in de oven en bak deze zo’n 40 minuten.  
  12. Snijd ondertussen de twee overgebleven bananen in hele dunne schijfjes, iets schuin waardoor er mooie waaiers ontstaan. Besprenkel de partjes met citroensap.
  13. Haal de luxe bolide uit de oven en leg de bananenschijfjes voorzichtig dakpansgewijs op het taartjes in een kring. Werk van buiten naar binnen zodat er een prachtige roos ontstaat. Strooi vervolgens wat kokosbloesemsuiker over de roos heen zodat deze kan karamelliseren.
  14. Zet de bakvorm voor zo’n 15 a 20 minuten in de oven zodat de roos op de taart mooi mee kan bakken. Dit prachtige taartje is klaar wanneer je een satéprikker droog uit de taart kunt halen, als je deze in het midden van de cake steekt. 

Laat de taart even afkoelen en daarna kun je genieten! 

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

blank

blank

13 reacties
  1. Hoi Marike, wat een heerlijk recept zo op de zondagochtend. Ik wil hem gelijk uitproberen vandaag!
    Klopt het dat het taartje in totaal 60minuten de oven in moet?
    Groetjes Marloes

    1. Ha Marloes, wat leuk dat je reageert! Wat leuk dat je er vandaag mee aan de slag gaat! Ik heb het taartje inderdaad in totaal 60 minuten gebakken. Dit kan natuurlijk per oven verschillen dus hou jouw Pareltje goed in de gaten! Ik ben benieuwd wat je ervan zal vinden!
      Liefs, Marike

  2. Hoi!

    Dit recept ziet er echt heel goed uit! Een vraagje: kan ik de dadels ook vervangen? Die mag ik namelijk niet, maar zie ze heel vaak in glutenvrije recepten staan. Hoor het graag!

    Michèlle

    1. Hi Michèlle,

      Wat leuk dat je reageert! Uiteraard kun je de dadels vervangen. Ik zal wat suggesties doen. Je kunt ze vervangen door: vijgen, ander gedroogd fruit, agave siroop, kokosbloesem suiker, honing (naar smaak en wens) oh en rozijnen doen het ook prima! Ik hoop dat je hier iets mee kunt! Liefs, Marike

  3. Vandaag gemaakt, echt heerlijk!!! Maar wel een vraagje: kan ik een gedeelte invriezen om hem een week later te serveren? Doe jij dat wel eens? Met cake doe ik het wel eens maar ben benieuwd of dat het met deze ook kan?? Thanks alvast voor je heerlijke recepten en inspiratie! Liefs Ineke

  4. Net genoten van onze eerste hapjes van deze heerlijke taart. Niet alleen zag hij er geweldig uit, zo smaakte hij ook. Echt een traktatie, daar gaan we het hele weekend van genieten! 🙂

  5. Hi Marike,
    Vandaag gemaakt, wát een heerlijk recept en mooi gelukt, alleen de onder- en buitenkant iets te donker helaas. Desondanks smaakt hij héérlijk?

  6. Ik heb em gemaakt en het was héérlijk,het was goed luchtig geen droge hap ij je mond.
    Zeker nog eens maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.