Op een zonnige dag ergens in januari,

stelde een meisje uit de eerste klas mij spontaan een bijzondere vraag. ,,Waar haalt u uw creativiteit vandaan? Ik wil dat ook leren”, vroeg zij met een nieuwsgierige blik. Lisa, een vrolijke spruit met lange bruine haren die weerkaatsten in het zonlicht, was zichtbaar geïnteresseerd in de DIY voor: ,,Hoe word ik creatief?

,,Dat kun jij ook Lisa. Iedereen kan dit, je moet alleen in jezelf geloven en volhouden”, reageerde ik op een rustige toon. ,,Ja maar hoe?”, was haar directe wedervraag. Kennelijk nam ze geen genoegen met mijn abstracte antwoord. ,,Nou, vooruit dan maar, zal ik mijn geheim met jou delen?”, reageerde ik met een diepe zucht. ,,Jaaa, ik wil het zó graag weten!”, bracht het dametje uit in euforie, alsof ze een goudstaaf had gevonden. Ze sprong op en hing werkelijk aan mijn lippen. ,,Als je het niet verder zal vertellen, dan zal ik mijn geheim met je  delen.” Uit mijn tas toverde ik een pakketje en een verfrommeld briefje tevoorschijn. ,,Hier, proef dit eens. Wanneer je dit elke ochtend eet als ontbijt dan zal je zien dat je jouw eigen creativiteit kunt ontdekken”, sprak ik haar toe op een fluistertoon zodat niemand anders deelgenoot zou kunnen worden van ons geheim.

,,Op het briefje staat het wonder recept beschreven. Probeer het thuis, je zal er echt gelukkig van worden!

Met een verbaasde blik, opende ze het pakketje en proefde zij het taartje. Er verscheen een glimlach op haar gezicht en haar ogen begonnen voorzichtig te stralen. Ze was zichtbaar tevreden en genoot van het moment. ,,Wauw, mevrouw wat is dit lekker zeg!”, reageerde ze enthousiast maar voorzichtig. ,,Op het briefje staat het wonder recept beschreven. Probeer het thuis, je zal er echt gelukkig van worden!“, fluisterde ik haar zachtjes toe. Lisa knikte instemmend en ging snel aan de slag met haar tekening. De grootse glimlach en twinkelende ogen bleven aanwezig. Aan het einde van de les toonde zij mij trots haar tekenening. ,,Mevrouw, het werkt echt! Kijk eens!”, vertelde ze enthousiast. ,,Wat werkte echt?”, vroeg een nieuwsgierige meid vervolgens. ,,Niets!”, reageerden Lisa en ik in koor. Ik gaf haar ondertussen een knipoog. Het worteltjestaart wonder had z’n werk weer gedaan!

Zo zie je maar, een luisterend oor, een goed gesprek en een blijk van erkenning geven mensen een fijn gevoel. Dit worteltjestaart wonder zal dat gevoel vast versterkt hebben. ‘

Wil jij ook zo’n prachtig pareltje op jouw ontbijtbord? Dat kan, in een handomdraai tover jij een heerlijk fris taartje op tafel waarbij de heerlijke geuren en smaken van de welbekende Carrot Cake vrijkomen, alleen dan met een verantwoord karakter. Hoe mooi is dat?

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is gewoon een feest!

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: Een rechthoekige bakvorm van 15 cm of een ronde springvorm / ovenschaaltje van 10 à 12 cm.

Alles in huis?

Ingrediënten:

Basisbeslag: 

 • 40 g amandelmeel
 • 150 g geraspte wortel (of 50 gr wortel en 1 rijpe banaan)
 • 1 ei*
 • 1 tl  speculaaskruiden (ik gebruikte Green Gypsy Spices)
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 el agavesiroop of honing
 • 2 el grof gehakte amandelen
 • 2 el rozijnen of stukjes dadels
 • 1 el kokosrasp
 • 2 el kokosyoghurt of (lactosevrije) roomkaas

*Eivrij of vegan? Vervang het ei door 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 2 el warm water.

Topping:

 • 1 el kokosyoghurt, (lactosevrije) roomkaas
 • extra geraspte wortel

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Vet de springvorm in zodat het taartje niet blijft plakken.
 3. Roer het meel samen met het ei of de eivervanger, de wortelrasp, de specerijen, het bakpoeder, de rozijnen, het kokosrasp, de amandelen en het zoetmiddel mengsel door elkaar zodat er een grof mengsel ontstaat. Proef even of het beslag op smaak is.
 4. Schep het goddelijke goedje voor de helft in een springvormpje. Verdeel de twee eetlepels kokosyoghurt of roomkaas over het beslag en dek dit weer af met het overige beslag.
 5. Drapeer een eetlepel kokosyoghurt of één van de andere opties op de rug of in het midden van het taartje en omring deze witte parel met een koninklijke heg van wortel rasp.
 6. Schuif de kleurrijke bolide in de oven en bak het taartje voor zo’n 25 minuten in de oven. Hou het taartje wel in de gaten. Elke oven is verschillend dus de tijden kunnen iets afwijken.
 7. Geniet ervan met volle teugen. Het is je gegund!

Tip! Je kan het taartje in een afgesloten bakje zo’n drie dagen bewaren in de koelkast. Bak er meerdere tegelijkertijd en vries er een aantal in. Zo kun je op elk gewenst moment genieten van zo’n kleurrijke traktatie.

MARIKE: Hou je van een fris accent? Voeg dan eens wat citroen- of sinaasappelrasp toe aan het beslag, wedden dat het lekker smaakt?