Choco & Berry Bites

blank
LoadingRecept opslaan

Cheesecake, voor zo’n échte Amerikaanse gebakken variant heeft toch wel een ere plaats in mijn top 10. Met Valentijnsdag in het vizier kon ik het niet laten om een glutenvrije variant te bedenken op zijn Amerikaanse broer.

Ode aan de vrouw

Herken je dit? Zo’n moment dat je even verlangt naar een moment van ontspanning, Me Time! Op zo’n moment wil ik maar drie dingen: languit op de bank liggen met een kop thee en chocolade. Deze vrouwelijke Happers toverde ik in een handomdraai op tafel. Een ode aan de vrouw!

Choco & Berry Bites, met een krokante voedzame bodem waarop zo nu en dan een Vrolijke Noot schittert. Gevolgd door een luchtig gebakken tapijtje dat mij deed denken aan de oh zo bekende American Cheesecake. Als een ware ontdekkingsreiziger genoot ik van deze tussenlaag waarin de blauwe bes sierlijk z’n bijrol vervulde en het vleugje lavendel zorgde voor een bijzonder contrast. Speciaal voor de vrouwen onder ons die van een uitdaging houden en voor de mannen die niet achteruit deinzen voor wat extra tierelantijntjes. Uiteraard is deze cheesecake gedecoreerd met een laagje chocolade met een vleugje zeezout. Oh My! Deze uitvinding is geniaal! Zeg nou zelf, hier word je toch spontaan gelukkig van?!

Ben jij benieuwd naar het recept? Trek de bakvorm maar uit de kast, stroop de mouwen maar op en sluit jezelf op in de keuken!

Gluten- en lactosevrij genieten is nog altijd een feest, ook op dinsdag!

Haal uit de kast!

Springvormadvies: Ik gebruikte een vierkante vorm van 16 x 16 cm. Maar je kan ook een ronde spring vorm van 16 cm gebruiken.

Alles in huis?

Voor de bodem:

  • 60 gr amandelmeel
  • 40 gr kokosmeel
  • 3 Medjoul dadels of vijgen
  • 1 el kokosolie
  • 1 el Choco Loco of Speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 el noten naar wens

Voor de vulling:

  • 400 gr kokosyoghurt of (lactosevrije) kwark
  • 2 eieren*
  • 3 el ahorn siroop, agavesiroop of een ander zoetmiddel
  • 1 tl vanille aroma of 0,5 vanillepoeder
  • rasp van een halve citroen
  • 100 gr blauwe bessen
  • optioneel: 1 tl lavendelbloesem of enkele druppels lavendelolie

VEGAN? Vervang de eieren door 100 gr geweekte cashewnoten en 2 eetlepels arrowroot.

Voor de topping:

  • 0,5 avocado
  • scheutje kokosmelk
  • 2 el cacao
  • vleugje zeezout
  • optioneel: 25 gr pure chocolade

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Vet ondertussen de springvorm in, de bodem en de randen.
  3. Meng de ingrediënten voor de bodem in een mengkom, behalve de noten, en kneed de prachtige ingrediënten tot een soepel deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje water toe.
  4. Bedek de bodem van de springvorm met het deeg en druk hier vervolgens de gebroken noten in naar wens.
  5. Zet de bodem 20 minuten in de oven. Ga ondertussen door met de vulling.
  6. Roer de yoghurt, eieren (VEGAN:of de geweekte cashewnoten en arrowroot), zoetmiddel, vanille en de rasp van de citroen door elkaar tot een fluwelen massa.
  7. Spatel hier de blauwe bessen doorheen samen met de lavendel.
  8. Giet dit bovenop de bodem die net uit de oven komt.
  9. Zet de springvorm vervolgens 50 minuten in de oven op 150 graden.
  10. Zorg ervoor dat onderin de oven een bakje water staat, hierdoor zal de cheesecake niet barsten. Wordt de cheesecake te snel bruin? Bedek deze dan met een bakpapier of aluminiumfolie om de verkleuring tegen te gaan.
  11. Is de cheesecake nog te nat na de baktijd? Kies er dan voor om deze kanjer nog 20 minuten in de oven te laten staan op 120 graden.
  12. De cheesecake komt wat drillerig uit de oven, dat is goed! Laat het pareltje eerst zo’n 2 uur afkoelen zodat hij of zij stevig in z’n velletje zal zitten. Ik heb ervoor gekozen om de cheesecake een nachtje in de koelkast te laten staan, zodat de smaken optimaal tot hun recht kunnen komen.
  13. Pureer de avocado samen met de twee ontpitte Medjoul dadels en de cacao.
  14. Smelt de chocolade au bain-marie in een kommetje in een pan met een laagje water. Schenk hier een scheutje kokosmelk bij en roer dit door elkaar totdat er een egaal geheel ontstaat.
  15. Haal de pan van het vuur en prak hier het avocado en dadelmengsel doorheen. Verdeel het chocolademengsel over de cheesecake. Strooi hier eventueel het snufje zeezout overheen, voor een bijzondere smaaksensatie! Laat dit pareltje opstijven in de koelkast.
  16. Snijd de cheesecake in blokjes en geniet. Bites met een fruitig accent, ik hou ervan!

MARIKE: Maak de bites een avond van te voren, dan kun je er de volgende dag van genieten.

Yoghurtvariatie! Je kan ook kiezen voor een dikke versie yoghurt . Tevens kun je ook soja yoghurtgebruiken, maar voeg dan een eetlepel topiacameel of arrowroot toe aan het beslag.  

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

11 reacties
  1. Je zegt onderaan “je kan ook kiezen voor een dikke versie”, bedoel je dan een hogere taart? Gewoon de ingrediënten verdubbelen? of is er nog een trucje voor?

    1. Dikkere versie, daarmee doelde ik op de yoghurt. Ik heb de zin aangepast. Voor een hogere taart zou ik de ingrediënten inderdaad verdubbelen.

      Succes!

    1. Hi John,

      Ja hoor dat kan! Ik zou de brownie bodem dan wel eerst even afbakken om vervolgens de vulling mee te bakken. Klinkt goed, ik ben benieuwd!
      Groetjes,
      Marike

  2. Hoi! Heb je ervaring met het vervangen van de eieren door no-egg? Geen arrowroot te krijgen hier….of kan ik bijvoorbeeld aardappelzetmeel ipv arrowroot gebruiken? Groet!

    1. Hi Renate, dat kan hoor! Dankjewel voor de reactie! Je zou de arrowroot kunnen vervangen door aardappelzetmeel. 1 ei = 2 ruime el aardappelzetmeel.
      Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kan!

      Lieve groet,
      Marike

      1. Dankje! En dan aardappelzetmeel en de geweekte cashewnoten combineren, net als je in het recept met de arrowroot beschrijft? Of alleen aardappelzetmeel gebruiken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.