Kay’s Knapperige Ontbijtkoek

Ontbijtkoek! Wie is er niet mee opgegroeid? De dure glutenvrije bakstenen uit de supermarkt tippen bij lange na niet aan een zelfgemaakte voedzame creatie. Naast de ontbijtkoek ‘met zonder stukjes’ en de Happen naar Oh My Pies ontbijtkoek heb ik nog een favoriet. De Knapperige Ontbijtkoek van Kay is toch wel écht een winner! Eén waarschuwing, als je deze koek eenmaal gemaakt hebt, wil je niet anders meer. Berg je maar!
Wie Kay is lees je hier. Deze inspirerende dame heeft haar eigen  Instagram, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie, die van sport en van heerlijke en gezonde recepten houdt! 

Voedzame Smaakmaker

‘Wat te doen als je iedere ochtend met liefde ‘hapte naar Peijnenburg’, maar er dan ineens een lactose- en glutenintolerantie aan komt waaien? Wanneer ik vroeger voor een langere tijd in het buitenland was, miste ik dit het meeste, naar college ging ik nooit zonder een snackvariant in mijn tas en er ging dan ook geen ochtend voorbij waarop ik geen driedubbele plak afsneed en belegde met verse kaas of een dikke laag roomboter: YUM!
 
Maandenlang knaagde het vaarwel zeggen van dit trouwe ritueel aan me en op het moment dat mijn moeder 3 pakken weg kon gooien (aangezien ik blijkbaar de enige trouwe fan bij mijn familie thuis was), vond ik het genoeg geweest: ik moest en zou mijn eigen ontbijtkoekvervanger maken!
Onderstaand receptje is het resultaat van deze opwelling en inmiddels geniet ik weer met regelmaat van mijn eigen ontbijtkoek: als snack, of in combinatie voor een compleet ontbijtje met bijvoorbeeld een warme fruit- en zaden crumble. 
 
Geniet van die heerlijke geur die je keuken vult en hap-ze! 
 
 
Wat heb je nodig?
 
Springvormadvies: 21 cm
 
Ingrediënten:
  • 400 gr (gv) havermout (of 200 gr (gv) havermout en 200 gr van een meelsoort naar keuze, voor een fijnere en zachtere structuur denk bijvoorbeeld aan amandelmeel)
  • 1 el kaneel
  • 3 el speculaaskruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zeezout
  • 2 eieren*
  • 300 ml ongezoete amandelmelk
  • 6 el appelstroop 
  • 1 el honing of ahornsiroop

*Vegan? Vervang de eieren door 2 el gemalen lijnzaad geweekt in 6 el water. Voeg een halve theelepel bakingsoda toe met citroensap voor een luchtig karakter!

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet ondertussen het bakblik in met wat olie.
  2. Doe de havermout, meel, specerijen, bakpoeder en zeezout in een mengkom.
  3. Voeg de eieren, amandelmelk, appelstroop en honing toe. Roer het smakelijke mengsel goed door elkaar.
  4. Zorg ervoor dat het een stevig maar egaal mengsel is en verdeel dit fluwelen mengsel over de bodem van het bakblik.
  5. Verdeel een topping naar keuze (ik gebruikte in dit geval 2 handjes pijnboompitten) over het mengsel en schuif de voedzame bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van 60 minuten.
  6. Laat de koek afkoelen buiten de oven en geniet met volle teugen!’
 
Volg Kay op Instagram voor meer inspiratie!

Delen: