Stracciatella Cheesecake

LoadingRecept opslaan

Stracciatella, een prachtig woord, onlosmakelijk verbonden met mijn favoriete ijs. Laatst bedacht ik mij ineens waarom Stracciatella eigenlijk Stracciatella heet. Ik ging op ontdekkingstocht, droomde enkel nog maar over Italiaans ijs, taart en vakantie en plotseling was daar Colette met haar fantastische creatie!

Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht is dit toch wel een mooie binnenkomer om het weekend mee te beginnen. Deze waanzinnige Pie ziet er misschien ingewikkeld uit, het is zoals het woord Stracciatella eigenlijk al zegt, super simpel! Dit kun jij ook!

Wie Colette is lees je hier. Deze inspirerende dame heeft haar eigen Facebook en Instagram, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie, die van heerlijke en gezonde recepten houdt! Colette is een échte ‘Ins-PIE-rator’ die zich voornamelijk richt op: het zoeken naar balans, sport én gezond eten om haar lichaam en geest in een goede conditie te houden!

‘Italië het land van de rijke cultuur en geschiedenis, het lekkere klimaat en natuurlijk het heerlijke eten waar Italië bekend om staat zoals de pizza en pasta. Uiteraard kun je Italië niet verlaten zonder te hebben genoten van het Italiaanse ijs. Het klinkt nog altijd heel erg luxe!

Het geheim van meneer Stracciatella!

Stracciatella betekent in het Italiaans niets anders als gemengd. Het is beroemd geworden als ijsje omdat een ijscoman vloeibare chocolade ging mengen met vanille-ijs. De warme chocolade schrikt zich een hoedje in het vanille-ijs en stolt gelijk maar omdat het ijs in een draaiende machine zit krijg je allemaal kleine stukjes chocolade. IJscomannen met liefde voor hun vak stoppen er nog wat extra chocolade bij en stoppen de machine eventjes, waardoor er flinke brokken chocolade ontstaan…..hmmm! Ik ben meneer Stracciatella nog altijd dankbaar!

Met deze gedachte maakte ik deze look a like stracciatella cheesecake , en waan ik mij weer even in Italië !

Deze cheesecake heeft een voedzame bodem en een heerlijke vanille vulling met stukjes chocolade. Dat is nog eens op z’n Italiaans genieten!

Ben jij dol op ijstaart? Schuif jouw puntje taart de vriezer in voor een uurtje en geniet van een heerlijk Italiaans ijstaartje!

Gluten-, lactosevrij, verantwoord en eventueel plantaardig genieten is een feest!

Springvormadvies: 18 a 20 cm

Bodem :

  • 100 gr (gv) havermout
  • 25 gr cacao
  • 10 gr chiazaad
  • 50 ml water
  • 6 gedroogde vijgen of 75 gr dadels
  • 100 ml warm water
  • Optioneel extra zoetstof

Vulling:

  • 600 gr soja yoghurt, kokos yoghurt of Griekse vanille yoghurt
  • scheutje citroensap
  • 30 gr cacaonibs (of pure chocolade rasp)
  • 25 gr honing of ahornsiroop
  • 3 gr agar agar of 6 blaadjes gelatine

Garnering : pure chocolade (hoog cacao percentage , hoeveelheid naar wens)

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven op 180 graden.  Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen alvast in.
  2. Doe de vijgen of dadels de 100 ml warm water warme water en laat deze kanjers even wat zachter worde.
  3. Pureer de vijgen of dadels met het water in een blender net zo lang tot dat er een soort pasta ontstaat .
  4. Doe het chiazaad in het kopje met 50 ml water zodat het kan wellen.
  5. Meng nu alle ingrediënten voor de bodem in een kom en schep dit mengsel in de springvorm. Verdeel deze smeuïge massa over de boden en druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel.
  6. Bak de bodem af in de voor verwarmde oven voor zo’n 15 a 20 minuten. Laat de bodem vervolgens afkoelen buiten de oven.
  7. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. Doe hiervoor de yoghurt in een mengkom samen met het zoetmiddel en de cacaonibs. Roer dit smakelijke goedje door elkaar.
  8. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 10.
  9. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
  10. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm en zet de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast zodat deze op kan stijven.
  11. Smelt de chocolade au bain-marie en Swirl de chocolade over de taart.  Zodra de chocolade hard geworden is kun je de taart aansnijden en genieten!

 Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

3 reacties
  1. Deze stracciatellataart is heerlijk , alleen doe ik de volgende keer de chocolade rasp er later doorheen , nu smolt de chocolade .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.