Bananarama

Delen:


Het begon met een grap, maar uiteindelijk heeft deze Parel menig hart weten te veroveren. Met regelmaat staat de Bananarama hier dan ook op tafel. Heb jij dit taartje wel eens gemaakt? Bij deze het aangepaste recept, nu nóg lekkerder!

‘Terwijl de zon het toverpaleis van de taartentovenares verlichtte en de dames van Bananarama door de speakers van de radio hun gouden keeltjes lieten weerklinken, borrelde de inspiratie voor dit decadente ontbijttaartje spontaan in mij op.  

Speciaal voor de Kanjers die smachten naar meer ontbijtinspiratie deel ik dit leuke ontbijt recept! Een spontane ingeving dat uitliep op een geweldige smaaksensatie waarbij zelfs de buren kwamen buurten omdat zij het wel heel lekker vonden ruiken op de galerij. Ondertussen ging het gerucht al snel door Rijnsburg dat er een heerlijke creatie was gemaakt door een heuse Taartentovenares. “Wat is het recept?” , is de meest gestelde vraag. Verwonderd, enthousiast en vrolijk dook de Taartentovenares achter haar computer om het recept van dit heerlijke Heldinnen baksel uit te werken.

Geïnspireerd door de dames van Bananarama, die elk optreden in een andere gedaante het podium betraden. Zo kun je dit taartje ook maken! Mét of zonder pindakaas, mét of zonder noten, mét of zonder… De keuze is aan jou! Ga ervan genieten!’

Gluten-, lactosevrij en wellicht plantaardig genieten is niet zo moeilijk!

Wat heb je nodig?

Springvorm: 10 a 12 cm of een klein ovenschaaltje

Ingrediënten:

  • 1,5  bananen (of een halve banaan en 100 gr appelmoes)
  • 20 gr amandelmeel
  • 20 gr boekweitmeel of (gv) havermeel
  • 1 ei*
  • 1 el ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • snufje zout
  • 2 el (lv) kwark, kokos yoghurt of cottage cheese
  • scheutje citroensap
  • 1 el pindakaas
  • Optioneel: 1 el noten naar keuze

*Vegan of eivrij? Vervang het ei door 1 el gebroken lijnzaad of chiazaad geweekt in 3 el warm water.

TIP! Strooi wat kokosbloesemsuiker over de banaan, dan krijg je een smeuïg karamel laagje!

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet het springvormpje in en bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
  2. Prak één rijpe banaan in een kommetje met een vork tot moes.
  3. Voeg vervolgens het meel, kaneel, ei (of eivervanger), zout en zoetmiddel toe.
  4. Roer dit gouden goedje goed door elkaar zodat er een glad beslag ontstaat. Is het beslag te stevig? Voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe.
  5. Proef het beslag even. Is de smaak naar wens? Ja? Schenk dan het mengsel in het springvormpje. Nee? Voeg dan nog wat zoetmiddel of specerijen toe.
  6. Schep de yoghurt naar keuze in het midden van het taartje.
  7. Zet het bakvormpje vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven.
  8. Snijd ondertussen de banaan in kleine, dunne schijfjes en besprenkel deze  met citroensap (dit gaat verkleuring tegen in de oven).
  9. Haal het taartje uit de oven. Leg de schijfjes banaan in een cirkel van buiten naar binnen op het taartje zodat er een prachtige creatie ontstaat. Wil je graag de Peanutbutter Bananarama versie proberen? Drapeer dan een el pindakaas in het ‘hart’ jouw parel!
  10. TIP! Strooi wat kokosbloesemsuiker over de banaan, dan krijg je een smeuïg karamel laagje!
  11. Zet het taartje nog zo’n  10 minuten in de oven.
  12. Wanneer het taartje klaar is kun je genieten van een heerlijke traktatie!

Garneertip! Dit taartje maak je helemaal feestelijk door er wat kruim van noten overheen te strooien.

Geniet ervan! 

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


10 reacties op “Bananarama

  1. Wat een complimenten weer voor jouw fans! Complimenten voor jou omdat je mij inspireert. En zo’n lekkere recepten wilt delen.
    En helemaal geweldig dat mijn taartje er bij staat in de beroemde wall! Ik zou zeggen ga zo door. I like it.😘

    1. Beste Monique,

      Wat een leuke reactie zeg! Hier word ik heel blij van! Dankjewel voor de lieve woorden! We blijven vooral zo doorgaan! Ja uiteraard sta jij erbij! Wat een topper! Liefs, Marike

  2. Oh……. mijn versie van de peanutbutter Bananarama taartje staat NU in de oven……
    Ik word weer helemaal geïnspireerd door jouw creaties.
    Vond het ook erg leuk om mijn Valentina op de Wall te zien.
    Ben zooo blij met je!!!

  3. Hoi Marike,
    Bij punt 6 heb je het over yoghurtmengsel, maar wat bedoel je met mengsel?
    Ik bedoel: ben je misschien iets vergeten te vermelden in de ingrediëntenlijst wat met de kokosyoghurt of kwark of cottage cheese (die regel staat trouwens ook een beetje rommelig in de ingrediëntenlijst met 2x het woord “kwark” en 2x het woord “cheese” in die regel) gemengd moet worden?
    Ik wil dit recept zaterdag of zondag maken (ik ga het vegan maken met het nieuwe Alprosoja Go On, een plantaardige variatie op kwark), dus ik hoor het graag van je.

    En ik heb zowel lijnzaad als chiazaad in huis, welke van de 2 zou jij me in dat geval adviseren als eivervanger in dit recept, of maakt dat helemaal niets uit?

    1. Hi hi, wat goed dat je reageert. Ik heb de onduidelijkheden weggenomen door de tekst aan te passen. De ingrediëntenlijst stond inderdaad bijzonder aangegeven. Ik denk dat er iets fout is gegaan. Al met al staat het er nu wel juist vermeld!

      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

      1. Vandaag gemaakt en het was heerlijk!
        Het smaakte net als vegan bananenbrood.
        Ook de bodem had dezelfde lichtkleffe consistentie als vegan bananenbrood, is dat ook de bedoeling van dit taartje?
        Ik heb voor de bodem 1 el. versgemalen lijnzaad met 3 el. water gemengd (en verder voor de bodem 1 geprakte banaan, amandelmeel en boekweitmeel, ceylonkaneel en zout gebruikt) en daar een Tbs-maatlepel voor gebruikt, dus als het niet de bedoeling is dat de bodem wat klef van binnen is, zal ik dan de volgende keer 2 el. water i.p.v. 3 el. doen of zelfs nóg minder water?
        Ik hoor dat nog graag van je.

        Verder heb ik zelfgemaakte amandelpasta i.p.v. pindakaas gebruikt en, zoals ik eerder aankondigde, Alpro Go On en als zoetmiddel kokossuiker.

        Ik heb het taartje samen met mijn 2 kleine meisjes opgegeten en we vonden het heerlijk smaken!
        Dank je voor het recept Marike.

        1. Wat leuk om te lezen zeg! De bodem hoort niet zo nat te zijn. Ik zou de volgende keer 2 el water gebruiken. Wie weet helpt het.
          De amandelpasta klinkt ook erg goed als alternatief!

          Lieve groet,
          Marike

          1. Hoi Marike,
            Ik heb hem vanavond weer gemaakt, maar ik heb nu het gemalen lijnzaad gemengd met 2 el. water i.p.v. 3.
            Maar de bodem blijft van binnen de consistentie van een bananenbrood houden, het blijft een lichtkleffe bodem van binnen.
            Het is trouwens ook weer geen natte bodem hoor, maar van bi nnen is het dus geen luchtig droog taartje, maar dus licht klef en compact.
            Maar de smaak is er niet minder om hoor, ik heb er weer van genoten net (en morgen mijn 2 kleine meisjes ook weer☺).

Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *