Een glutenvrije pompoen cake met een gouden karakter rolde spontaan uit mijn oven nadat ik één van de laatste pompoenen van het seizoen had verwerkt in een creatie.

Een ode speciaal voor het oh zo geliefde Oranje Goud waar ik zo graag van geniet. Deze triatleet onder de groentes kun je werkelijk overal voor inzettend. Hartig, zoet, soep of baksels, je kan het zo gek niet bedenken of deze oranje rakker is de verbindende factor in een recept.

Aangezien ik erg dol ben op het ontdekken van verschillende smaken, kleuren en structuren, wilde ik de uitdaging aangaan om alle elementen terug te laten komen in één creatie. En zie hier! Een pompoencake met een vleugje sinaasappel, cranberries, pecannoten en cheesecake balletjes. Ja je hoort het goed! Gezond, voedzaam en ontzettend lekker!

Je kunt er eindeloos mee variëren. Heb je geen pompoen in huis? Gebruik eens zoete aardappel. Ben jij niet zo dol op mijn cheesecake balletjes manie? Laat ze gerust weg, het kan!

Tijdens de voorjaarsvakantie heb ik weer wat leuke recepten uitgewerkt die de komende week online zullen komen, zo ook het recept van deze Robuuste Rakker. Morgen schuif ik er weer één de oven in zodat ik de komende week als ik weer moet werken voldoende tussendoortjes in huis heb voor de drukke dagen. Je kan ze invriezen per plak, heel erg handig.

Waar wacht je nog op, aan de slag! Dit kun jij ook!

Wat heb je nodig?

Cakevorm 21 a 23 cm

Ingrediënten:

  • 400 g pompoen
  • 3 eieren*
  • 3 el ahornsiroop
  • 200 g bruine rijstmeel, (gv) havermeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 ml (lactosevrije) yoghurt of kwark naar keuze
  • 1,5 el speculaaskruiden
  • 1 tl (Ceylon) kaneel
  • 2 cm verse gember (geraspt)
  • snufje zout
  • handje cranberries of rozijnen
  • handje gebroken pecannoten
  • Optioneel: 3 el pompoen- of zonnebloempitten

*Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 3 el chiazaad of gebroken lijnzaad geweekt in 9 el warm water. Voeg voor een luchtig karakter 1 tl bakingsoda+ een scheutje citroensap of appelazijn toe.

Cheesecake balletjes:

  • 100 g kokosyoghurt, ricotta, (lv) creamcheese, cottage cheese of silken tofu
  • scheutje sinaasappelsap + 1 el sinaasappelrasp
  • optioneel: 1 el ahornsiroop

Aan de slag!

  1. Als eerste gaan we aan de slag met het cheesecake mengsel. Haal de kokosyoghurt of creamcheese uit de koelkast. Roer dit goed door elkaar met het sinaasappelsap en de rasp. Proef even of jouw parelwitte goedje op smaak is. Voeg eventueel nog wat zoetmiddel toe. Zet het mengsel vervolgens weer in de koelkast zodat het op kan stijven.
  2. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden of gebruik een zakje kant-en-klare blokjes.
  3. Kook de pompoen daarna in c.a. 15 minuten in een pannetje gaar en zacht. Giet de pompoen af en laat dit goed uitlekken. Pureer de pompoen daarna met een staafmixer in een mengkom tot een glad geheel.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden. Vet de bakvorm in of bekleed deze met bakpapier.
  5. Mix de eieren samen met het zoetmiddel op hoge snelheid zo’n 5 a 10 minuten tot een lobbige massa.
  6. Doe vervolgens het meel in een mengkom en voeg hier het zout, geraspte gember, bakpoeder en specerijen aan toe. Roer hier de pompoenpuree en de yoghurt doorheen.
  7. Spatel vervolgens de eieren of eivervanger door het beslag.
  8. Strooi hier de helft van de noten, zaden en cranberries of rozijnen doorheen.
  9. Proef even of het beslag op smaak is, voeg zo nodig nog wat zoetmiddel toe.
  10. Schenk de helft van het beslag in de bakvorm. Verspreid hier met een lepel wat bolletjes van het yoghurtmengsel overheen zodat er een cheescake effect ontstaat.
  11. Verdeel nu de rest van het beslag in de cakevorm en top dit af met de overige noten en zaden.
  12. Zet jouw Bolide daarna voor 50-60 min in de oven. Kijk tussentijds een paar keer of de bovenkant niet te bruin/donker wordt, zet de temperatuur dan wat lager of dek de bovenkant af met aluminiumfolie.
  13. De cake is klaar wanneer een sate prikker er schoon weer uitkomt. Is dat niet het geval, laat de cake dan nog wat langer in de oven staan. De baktijd is altijd afhankelijk van de type oven.
  14. Laat jouw Parel afkoelen buiten de oven en geniet met volle teugen!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike