Glutenvrije kwarktaart oftewel een Magische Parel

blank
LoadingRecept opslaan

Met een vleugje magie en enkele toverwoorden ontstond spontaan deze bijzondere creatie. Een Parel die in één oogopslag laat zien waar Oh My Pie! voor staat. Ik kan mij nog goed het moment herinneren dat Anne deze foto’s maakte, het geluk dat ik toen ervoer was intens. Passie!

Rollercoaster

En dan ineens zijn we een maand verder. Een maand geleden vierde ik een feestje om de komst van het Oh My Pie! boek te vieren. De periode daarvoor en daarna zweefde ik letterlijk op wolkjes. Het leek wel een film. Dagen lang werkte ik door tot in de late uurtjes om alles rond te krijgen. Van de laatste correcties tot aan het verpakken en verzenden van de boeken. Van te voren had ik nooit gedacht dat er zoveel belangstelling zou zijn voor dit boek. Met hulptroepen aan mijn zijde is het gelukt om alles rond te krijgen. Ieder boek is met zorg verstuurd en ja soms gaat er iets mis. Gelukkig zijn we allemaal mensen en zoeken we natuurlijk naar een oplossing.

Glutenvrij, lactosevrij, vegan of gewoon ‘doorsnee’, deze juweeltjes zijn voor iedereen!

Mijn missie is om andere mensen te inspireren en mijn geluk te delen. Iedere keer weer als ik mijn Instagram, Facebook of e-mail krijg ik kippenvel van alle prachtige foto’s en lieve berichtjes. Dit vind ik zo bijzonder, het lijkt wel een droom. Glutenvrij eten hoeft geen last te zijn, je kan met slechts enkele middelen een feestje creëren. De taarten zorgen ook voor verbinding, want iedereen kan ervan genieten.

En dan?

Een week voorjaarsvakantie heeft mij goed gedaan. Want hey, ik ben ook nog gewoon docente in het VMBO. De vakantie kwam op het juiste moment! De afgelopen week heb ik veel nagedacht en nagenoten van het hele project Boek. Ik kan het dan ook bijna niet geloven dat er nog maar een paar dozen boeken zijn en dat de rest allemaal al verkocht is. Twijfels over een tweede druk wel of niet, het maakt het niet makkelijker. Ondertussen denk ik na over wat ik verder wil met Oh My Pie! De blog uitbreiden, workshops, filmpjes maken? Ik zou dit het liefste allemaal willen doen. Alleen… ik kan dit niet alleen.  Heb jij ideeën of suggesties? Stuur mij gerust een berichtje!

blank

Marike waar is die ene taart gebleven?

Een vraag waar ik, voordat het boek uit zou komen, niet over na had gedacht. Ik maakte de taart in een handomdraai voor de fotoshoot waarbij ik zelf met mijn eigen gezicht op de foto moest. De recepten voor het boek waren op dat moment al klaar. Natuurlijk wil ik dit recept delen.

Het recept van deze prachtige taart is namelijk een speciale gift, iets extra’s voor jou.

Stel je eens voor! Een krokante kruidige bodem omringd door een krans van Medjoul dadels waardoor er een sticky bite ontstaat. Bedekt onder een fluwelen cheesecake vulling van diverse lagen. In te vullen naar eigen wens, combineer er op los en geniet! In mijn boek staan tricks en tips beschreven waarmee je goed uit de voeten kan!

Het kost even tijd, maar je hoeft niet de hele tijd in de keuken te staan. Tijdens de wachttijden kun je gewoon andere dingen doen, zie het als een klusje voor tussendoor!

Gluten-, lactosevrij én eventueel plantaardig genieten is een feest!

Het recept

Alles in huis?

Springvormadvies: 18 cm

Ik gebruikte een hoge springvorm van de HEMA.

Ingrediënten:

  • 75 gr amandelmeel
  • 75 gr boekweitmeel of (gv) havermeel
  • 3 el agavesiroop of ahornsiroop
  • 2 tl pumpkinspice kruiden (Green Gypsy Spices)
  • 1 el kokosolie
  • 3 el pecannoten (gebroken)
  • enkele eetlepels ijskoud water
  • Optioneel: 4 Medjoul dadels

Witte & roze laag:

  • 400 gr yoghurt naar keuze
  • 4 blaadjes gelatine of 2 gr agar agar
  • 2 el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 tl Pink Pitaya 
  • cheutje citroensap
  • optioneel: 0,5 tl xanthaangom

Paarse laag:

  • 400 gr yoghurt naar keuze
  • 4 blaadjes gelatine of 2 gr agar agar
  • 2 el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 tl Berrylicious
  • scheutje citroensap
  • optioneel: 0,5 tl xanthaangom

Topping:

  • 250 gr frambozen of aardbeien (diepvries)
  • 100 gr blauwe bessen (vers)
  • 3 blaadjes gelatine of 2 gr agar agar
  • scheutje sinaasappelsap

Aan de slag!

De bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe de ingrediënten voor de bodem (behalve de noten en het water) in een mengkom en kneed deze tot een soepel en aromatisch deeg. Voeg enkele eetlepels koud water toe. Doe dit eetlepel voor eetlepel. Zodat er een soepel en aromatisch deeg ontstaat. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat amandelmeel toe.
  3. Proef even of het deeg op smaak is voordat je verder gaat. Voeg zo nodig nog wat zoetmiddel toe.
  4. Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en druk de gebroken noten in het deeg. Strooi een snufje zout over de bodem voor een extra smaaksensatie en schuif de springvorm de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 minuten.
  5. Laat de bodem afkoelen buiten de oven.
  6. Optioneel! Ontpit de Medjoul dadels  snijd deze in stukjes. Druk langs de randen de dadels plat zodat er een kring van dadelstukjes als omheining ontstaat. Hierdoor zal de vulling niet langs de bodem wegsijpelen en ontstaat een verrassende bite!
  7. Ga vervolgens verder met het maken van de lichtroze vulling.

De roze laag:

  1. Doe de yoghurt in een mengkom samen met het zoetmiddel en de Pink Pitaya (heb je dit niet? Gebruik dan 50 g gepureerde frambozen). Roer dit goed door elkaar.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
  4. Optioneel voor een luchtige taart: Voeg een halve theelepel xanthaangom toe en mix het yoghurtmengsel met een mixer zo’n 5 a 10 minuten tot een luchtige massa.
  5. Schenk nu het fluwelen mengsel in de springvorm en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven.

De paarse vulling:

  1.  Doe de yoghurt in een mengkom samen met het zoetmiddel en het de Berrylicious (heb je dit niet, gebruik dan blauwe bessen gepureerd 50 g). Roer dit goed door elkaar.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
  4. Optioneel voor een luchtige taart!: Voeg een halve theelepel xanthaangom toe en mix het yoghurtmengsel met een mixer zo’n 5 a 10 minuten tot een luchtige massa.
  5. Schenk nu het fluwelen mengsel bovenop het roze tapijtje en zet de taart in de koelkast zodat deze op kan stijven.

De topping:

  1. Laat het rode fruit ontdooien en pureer dit tot een gladde mousse.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in sinaasappelsap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het roze mengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het sinaasappelsap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier het roze mengsel bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur en laat het iets afkoelen.
  4. Wanneer de paarse laag in de springvorm stijf genoeg is kun je het fluwelen tapijtje over deze laag heen schenken. Zorg ervoor dat het roze fruit mengsel niet te warm is, anders zal deze laag zinken als een schip in de paarse zee.
  5. Strooi wat blauwe bessen over de roze laag heen en schuif de luxe bolide van wel 3 etages hoog de koelkast in voor een schoonheidsslaapje.
  6. Zodra de toplaag stijf genoeg is kun je de taart uit de springvorm halen, snijd met een mes eerst langs de randen tot aan de bodem zodat jouw Parel ook daadwerkelijk als een Parel uit z’n behuizing zal komen.
  7. Eetsmakelijk!

 

blank blankblank

 

14 reacties
  1. Ehh, ik mis de “witte laag” onder “aan de slag” in het recept.
    Deel je de ingredienten in tweeën of gebruik je daar ook 400 gr yoghurt etc. voor?

  2. Hi! ik vind je website geweldig. ik wilde vandaag deze taart maken. Ik heb een half uur gewacht om de paarse laag op de roze laag te schenken. Maar dat mocht helaas niet baten. het paarse mengsel vermengde zich direct met de roze laag. hoe kan ik dit voorkomen?

    1. Hi Michelle,

      Wat leuk dat je zo enthousiast reageert. Jammer dat de paarse laag direct verloren ging in de roze laag. Zo te lezen was het mengsel te dun. Wellicht kun je de volgende keer de taart even in de vriezer zetten om deze sneller op te laten stijven of je moet iets langer wachten. Wanneer je een vleugje xanthaangom toevoegt aan jouw beslag en deze goed mixt, dan stijft de taart nog sneller op doordat het yoghurtmengsel dan sneller zal binden.

      Mocht je er niet uitkomen, laat het mij weten.

      Liefs,
      Marike

  3. De taart is alleen lactosevrij als de yoghurt die in de taart wordt verwerkt wordt ook lactosevrij is. Deze is tegenwoordig gewoon in de supermarkt te koop

  4. Wat ziet deze taart er heerlijk uit zeg! Echt een plaatje om te zien (al je taarten overigens). Ik vraag me nog steeds hetzelfde af als Magda, of zie ik iets over het hoofd? Ik zie niks over de witte laag staan. Heb het recept al 10x gelezen haha. Geniet van je zwangerschap lieve Marike.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.