Wakker worden met de geur van vers gebakken brood, dat klinkt mij als muziek in de oren. Bij de gedachte alleen al waan ik mij als god in la douce France. Daar waar de bakkers op de hoek de stokbroden en de Pain de Campagne nog ambachtelijk maken. Om vervolgens als echte Hollandse campinggast in de zomer met handen en voetenwerk duidelijk te maken hoeveel broodjes ik nodig heb. Ik teken ervoor! Helaas gooien de gluten roet in het eten en moet ik jullie bekennen dat ik tot op heden nog niet veel verder ben gekomen dan diverse Panbroodjes .

Ik beken, ik ben een luie bakker.

Voor het maken van taarten heb ik engelen geduld maar wanneer het gaat om brood dan haakte ik voorheen snel af. Tijdens een geschiedenis les over Ierse gebruiken en rituelen was ik zo gebiologeerd door het easy peasy Irish soda bread. Dit baksel kwam spontaan voorbij, hier wilde ik natuurlijk meer van weten!

Dit brood is klaar terwijl jij stoeit met de was, doucht of de hond uit laat.

Wat lang niet iedereen weet is dat je ook brood kan bakken zonder pijnlijke handen van al dat gekneed en zonder dat eeuwenlange rijsproces. Het brood wat we in Nederland eten is vaak gistbrood, maar gist is niet het enige wat je kan gebruiken om brood te laten rijzen. In Ierland gebruiken ze baking soda (zuiveringszout) om het traditionele soda bread te maken. Supereenvoudig: dit brood kun je (met baktijd!) in 45 minuten maken, en dan heb je rustiek knapperig geurig vers brood. Slimme jongens, die Ieren!

Ode aan de Ieren! Glutenvrij brood maken is nu een makkie!

Iers sodabrood zit vol met belangrijke voedingsstoffen en vezels en is dus heel goed voor je. Bovendien is het niet moeilijk om te maken. Maar wees gewaarschuwd: als je dit eenmaal geproefd hebt, dan wil je nooit meer brood uit de supermarkt. Iers sodabrood maken is in elk geval eenvoudig!

Het brood doet aan een cake denken. Door het gebruik van karnemelk of yoghurt ontstaat een smeuïg geheel met een heel eigen smaak. Voor de lactosevrije of plantaardige kanjers onder ons is er een prima alternatief. Voeg een lepel azijn toe aan de lactosevrije yoghurt of plantaardige melk en laat dit een kwartiertje staan. Uiteindelijk krijg je dan hetzelfde resultaat!

Lees meer over glutenvrij bakken in het artikel: Glutenvrij bakken doe je zo!

Zit jij al klaar voor het recept?

Ingrediënten:

 • 2 el gebroken lijnzaad of chiazaad + 6 el warm water*
 • 250 g boekweitmeel
 • 250 g glutenvrij havermeel*
 • 5 g psylliumvezels
 • 1 tl baking soda
 • Snufje zeezout
 • 2 el kokosolie
 • 400  (lv) yoghurt + 1 el azijn OF 350 ml karnemelk
 • 1 el citroensap of appelazijn
 • 2 el sesamzaadjes
 • Pompoenpitten naar wens

*Je kan ook 2 eieren gebruiken i.p.v. het lijnzaadmengsel.

**Kun je niet tegen havermeel? Gebruik gerust 250 g boekweitmeel, rijstmeel óf 140 g bakbananenmeel!

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
 2. Doe het lijnzaad of de chiazaad samen met het water in een kommetje en laat de zaadjes wellen.
 3. Nu is het tijd om het boekweitmeel, havermeel, psylliumvezels, zeezout en de baking soda in een mengkom te doen en door elkaar te roeren.
 4. Mix in een andere kom de gesmolten kokosolie, citroensap en de yoghurt door elkaar en voeg het lijnzaadmengsel toe.
 5. Schenk de natte ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer het geheel goed door elkaar. Gebruik gerust een hand om er een mooie deegbal van te maken. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra yoghurt of karnemelk toe. Is het deeg te nat? Gebruik dan iets meer havermeel.
 6. Verdeel wat haver- of boekweitmeel over het aanrechtblad. Leg hier het deeg op en kneed dit vervolgens nog even goed door. Maak er een mooie bal van en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 7. Bestrijk jouw broodje met een dun laagje yoghurt of melk en snijdt een groot kruis in het brood. Dit is nog een traditie van de Kelten om de kwade geesten te verjagen. Ja echt! Het zorgt er daadwerkelijk voor dat het brood beter zal rijzen.
 8. Bestrooi het brood met de sesamzaadjes en de pompoenpitten.
 9. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak jouw Ierse baksel voor zo’n 35 a 40 minuten in de oven, tot de bodem hol klinkt als je er op trommelt. Als het sodabrood na deze baktijd nog niet gaar is, dan leg je hem op de kop terug op het vel bakpapier en bak je hem nog een paar minuten.
 10. Laat het brood buiten de oven afkoelen op een rooster bedekt onder een schone theedoek en geniet ervan met volle teugen! Eet smakelijk!

Tip: leg een schone theedoek op het brood wanneer het afkoelt, zo zorg je ervoor dat het brood lekker luchtig blijft.

Ga je dit brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Liefs, Marike

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

blankblank