Pie & Co

LoadingRecept opslaan

Deze Robuuste Rakker heeft mijn smaakpapillen op een aangename manier verrast. Soms ontstaan spontaan de meest smaakvolle combinaties als je de krachten weet te bundelen. Samen met de lieve Colette dook ik afgelopen zondag de keuken in om een geweldige taart op tafel te toveren. Na de gezellige sushi safari en potjes memorie met de kids was dit toch wel het parade taartje van de dag.

We hadden een plan, een taart creëren met een beetje van ons allebei. Het moest aan een aantal eisen voldoen: voedzaam, smaakvol en ook nog eens makkelijk om te maken. Al snel hadden we de ‘baking-high’ te pakken en ontstond er een creatie waar je U tegen zegt!

Torenhoog met een charismatisch karakter!

Stel je eens voor! Een brownie Pie met liefde omhuld met een krokant koekjesdeeg als smaakvol omhulsel. Bedekt onder een invasie van schuim met een gebruind laagje en wat chocolade toverzand. Torenhoog en echt de moeite waard.

Deze waanzinnige taart maakt niet alleen indruk door z’n imposante hoogte maar ook door de smaken en texturen. Hier worden we toch blij van?

Nog leuker is dat deze taart heel eenvoudig te maken is, waardoor jij met groot gemak indruk zal maken op de mensen om jou heen. Iedereen wil vast en zeker aanschuiven bij jou aan tafel!

Gluten-, lactosevrij en voor de liefhebbers ook nog eens plantaardig genieten!

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten:

Bodem:

  • 150 gr (glutenvrij) havermeel
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 el kokosolie
  • 100 gr kokosyoghurt (wij gebruikte vandaag Alpro)
  • 25 gr agavesiroop
  • 10 gr kokosrasp

Vulling :

  • 240 gr uitgelekte zwarte bonen
  • 25 gr cacao
  • 125 gr dadels
  • 100 gr kokosyoghurt
  • 2 eieren*

*Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 2 el chiazaad of gebroken lijnzaad + 6 el water.

Topping:

  • 3 eiwitten of 1 het sap van 1 blik kikkererwten (240 gr uitlekgewicht)
  • 25 gr agavesiroop
  • optioneel: 1 tl vanillearoma of een halve tl vanillepoeder

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
  2. Week alvast de dadels in een badje van warm water waardoor deze zacht en smeuig worden.
  3. Kneed de ingrediënten (behalve de walnoten) tot een soepel deeg. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra kokosrasp toe. Is het deeg te droog? Voeg dan een eetlepel koud water toe.
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en zorg voor opstaande randen, zodat de brownie in een krokant bedje zal belanden.
  5. Duw de gebroken walnoten in de bodem en bak deze in zo’n 10 minuten goudbruin in de oven.
  6. Ga ondertussen aan de slag met de vulling. Laat de zwarte bonen uitlekken en spoel ze schoon.
  7. Pureer de bonen, de ontpitte dadels, de cacao, de yoghurt en de eieren (of ei vervanger) tot een chocolademengel.
  8. Wanneer de bodem klaar is kun je het chocoladegoedje over de bodem schenken.
  9. Schuif de bruine bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 35 minuten op 165 graden. Plaats een kommetje met water op de bodem van de oven. Hierdoor zal de brownie niet scheuren en blijft het een mooi geheel.
  10. Wanneer jouw paradijselijke parel klaar is kun je deze uit de oven halen.
  11. Klop de eiwitten of aquafaba met agavesiroop (+ evt. de vanille) luchtig en stijf. Uiteindelijk kun je de kom op z’n kop houden zonder dat het eiwit of de aquafaba eruit zal lopen, hoe leuk is dat!
  12. Schep jouw parelwitte mengsel als robuuste schuimwolken op de taart en strooi met een (thee) zeefje nog wat cacaopoeder over de taart. Zet de taart in de oven op de grillstand voor zo’n 3 a 5 minuten of in de heteluchtoven op 180 graden. Houd de taart in de gaten want dit bruiningsproces kan heel snel gaan.
  13. Kleuren de pieken bruin? Dan is de taart klaar! Ga ervan genieten!

Ga je dit taartje ook maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

8 reacties
  1. Dit is echt geweldig, twee toppers die samen een heerlijke taart bedenken. Het kan niet anders dan dat ik deze heel snel moet gaan maken. Fantastisch recept!

  2. Hele leuke taart hoor! Maar toen ik hem met de topping van aquafaba onder de grill schoof en na 3 minuten keek was ik wel wat verbaasd, de aquafaba was helemaal weg! Gewoon opgelost/gesmolten/verdampt/volledig verdwenen in ieder geval haha. Met een brander werkte het ook niet, aquafaba werd helemaal vloeibaar. Hoe hebben jullie dit gedaan?

  3. Hey Marike,
    Ik wil deze geweldige topper gaan maken. Ik wil de taart graag in een 24/26cm bakvorm, dus opschalen om meer puntjes te hebben. Zal dat uitmaken qua baktijd etc? Hoor het graag 🙂 bedankt alvast
    Groetjes Lianne

  4. Hoi Marike,

    Ik wil deze geweldige taart graag gaan maken voor mijn verjaardag, maar dan in een grote bakvorm, zodat ik meer puntjes heb 🙂
    Heb je tips qua hoeveelheid en baktijd?

    Hoor het graag, alvast bedankt
    Groetjes Lianne

    1. Hey Lianne,

      Wat ontzettend leuk zeg! Je kunt absoluut een grotere bakvorm gebruiken. Ik zou de hoeveelheid verdubbelen. Dan haal je er zeker wel 12 a 15 puntjes uit! De baktijd zal iets langer zijn.

      Succes en geniet!

      Liefs,
      Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.