Big Breathing Brownie

blank
LoadingRecept opslaan

Met de zomer al in mijn bol kreeg ik spontaan de ingeving om een Baas van een Baksel te creëren. Door alle enthousiaste reacties de alle recepten, foto’s en berichten dook ik spontaan in mijn zomeroutfit met een opblaas dolfijn aan mijn voeten de keuken in. Met slechts enkele ingrediënten, die iedereen in huis heeft, ja ook jij, toverde ik een enorme Krachtpatser op tafel! “Wajoooh, dat is écht een Brute Baas van een Brownie!”, zouden mijn leerlingen hebben uitgeroepen. 

Deze Big Breathing Brownie, haalt adem naar het leven, hij geeft jou energie! 

Groot is hij zeker deze charmeur, die ademhaalt als je heel stilletjes verwondert naar hem kijkt. De voedzame ingrediënten zorgen voor een verantwoord feestje waar vele mensen blij van zullen worden.

Een basis gemaakt van verse witte bonen welke harmonieus samenspelen met; de amandelmeel, specerijen, cacao en een fluwelen eiermassa als stevig en smeuïg fundament! In het hart van deze Parel bevindt zich een onwaarschijnlijk smakelijke verrassing, namelijk: Dadel balletjes omhult door cacao nibs! 

Deze Spraakmakende Smaakmaker is niet alleen een lust voor het oog maar ook een Smaaksensatie in de mond!

Wie ervan overtuigd is dat je geen bonen met taarten kunt vergelijken zal zijn of haar bevindingen bij moeten stellen. Zie hier een bijzonder resultaat! 

Witte bonen zijn perfect voor dit recept: romig en neutraal van smaak.  Je kunt natuurlijk bonen uit blik gebruiken, maar ik kan je echt aanraden ze zelf te weken en koken. Meer smaak, goedkoper en beter voor het milieu. Bovendien kun je ze heel makkelijk in porties invriezen. Als je ze dan uit de vriezer haalt en onder warm water afspoelt of in een gerecht meekookt zijn ze in een paar minuten ontdooid. En hoe handig om altijd wat bonen voorradig te hebben voor een simpele stoofpot óf brownies.

Oftelwel: ‘Ode aan de boon!’

IMG_0532[1]

 

Gluten-, lactosevrij én verantwoord genieten is een feest! 

Springvorm advies: Springvorm van 18 cm

Ingrediënten:

  • 3 eieren*
  • 400 g witte bonen (uitgelekt)**
  • 50 gr amandelmeel
  • 200 gr (lv) yoghurt of kwark naar keuze
  • 2 el ahornsiroop of agavesiroop
  • 125 gr Medjoul dadels (ontpit)
  • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
  • 50 gr cacaopoeder
  • 50 gr cacao nibs
  • snufje zout
  • hand noten naar wens (aanbevolen: walnoten of macadamianoten).

*Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 3 el gebroken lijnzaad + 9 el water. Laat dit goedje weken. Voeg daarnaast een tl bakingsoda toe + een scheutje citroensap of appelazijn.

blank

 

 

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van een hoge springvorm en vet de randen in.
  2. Klop de eieren met een mixer in zo’n 10 minuten tot een luchtige en lobbige massa samen met het zoetmiddel.
  3. Gebruik je de eivervanger? Week dan het gebroken lijnzaad of chiazaad alvast de aangegeven hoeveelheid water zodat er een papje ontstaat.
  4. Ondertussen kun je de bonen samen met de yoghurt naar keuze en  de helft van de hoeveelheid dadels fijn maken met een keukenmachine of staafmixer.
  5. Voeg vervolgens het amandelmeel, cacao, bakpoeder en het zout toe. Een klein snufje zout haalt alle smaken nog eens éxtra op.  Roer het romige goedje goed door elkaar zodat er geen klontjes meer te zien zijn.
  6. Wanneer de fluwelen eiermassa lobbig en luchtig is kun je deze voorzichtig door het beslag spatelen. Gebruik je de eivervanger? Roer deze er dan nu doorheen, voeg vervolgens ook de bakingsoda + de appelazijn of het citroensap toe.
  7. Schep voorzichtig wat grof gehakte noten door het beslag maar leg enkele noten  apart om straks als decoratie te gebruiken.
  8. Ondertussen maken we de dadel balletjes! Hatjikidee! Snijd de overgebleven dadels in stukjes. Niet te fijn en niet te groot, je moet er nog wel in kunnen happen. Vervolgens wentel je de dadels in een bakje met de cacao nibs. Zet deze zoete verleiding even aan de kant.
  9. Schenk de helft van het beslag voorzichtig in de vorm, verspreid hier vervolgens de dadelballetjes en cacao nibs overheen. Giet hier de rest van het beslag overheen en garneer deze kanjer met de overgebleven noten zodat de Big Breathing Brownie een robuust toupetje krijgt!
  10. Plaats de springvorm  voor ongeveer 45  minuten in het midden van de oven. Let op! Baktijden kunnen afwijken van het aangegeven aantal minuten door de diversiteit aan ovens.
  11. Controleer of de brownie gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er droog uit? Dan is deze Kanjer klaar en kun je hem af laten koelen buiten de oven.

Geniet ervan! Wedden dat ook de ‘Ieuw-dat-lust-ik-niet-Pareltjes’ óók zullen genieten! 

Ga je deze brownie maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

blank

1 reactie
  1. He marike.. ben heerlijk bezig jouw ode aan de boon te creëren voor mijn roos 🙂 heerlijke bezigheid!! Maar bij de ingrediënten staat niet hoeveel bakpoeder je gebruikt hebt…. liefs suus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.