Tijdens de paasdagen mag een smaakvol paasbrood natuurlijk niet ontbreken. Jammer genoeg bruist het paasbrood uit de supermarkt van de ondefinieerbare ingrediënten. Dat kan natuurlijk anders!

In een handomdraai toverde ik dit paasbroodje op tafel met de prachtige ingrediënten van De Notenshop, en zoals velen misschien wel weten ben ik een luie bakker, daarom koos ik voor gemak. Binnen een uur serveer jij als een échte bakker een smaakvol paasbrood en is jouw keuken óók nog eens schoongemaakt!

Gezellig ontbijten of brunchen met de familie is nog nooit zo leuk geweest!

Gluten-, lactosevrij én eventueel plantaardig genieten kan ook gewoon tijdens de paasdagen!

Ingrediënten:

Voor het amandelspijs:

  • 100 gr amandelmeel
  • 4 Medjoul dadels (ontpit)
  • 1 el sinsaasappelsap en rasp

Voor het broodje:

  • 150 gr amandelmeel
  • 350 gr rijstmeel, boekweitmeel of havermeel*
  • 2 el gebroken lijnzaad of chiazaad + 6 el warm water**
  • 1 tl baking soda
  • 2 el citroensap
  • 1 tl (zee)zout
  • 1 el speculaaskruiden of Ceylon kaneel
  • 2 el kokosolie
  • 350 ml  yoghurt of 300 ml karnemelk***
  • handje rozijnen
  • handje cranberries
  • 50 gr hazelnoten of pistachenoten
  • 3 el amandelschaafsel

*Niet persé glutenvrij? Speltbloem werkt nog fijner!

**Je kan ook 2 eieren gebruiken i.p.v. het lijnzaadmengsel.

*** Lactosevrij? Gebruik een plantaardige yoghurt en voeg een eetlepel azijn toe. Laat dit goedje een kwartier staan zodat er verzuring op kan treden.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  2. Maak de ingrediënten voor het amandelspijs fijn met een keukenmachine. Rol het spijs even in een keukenfolie en plaats deze in de koelkast zodat de smaken goed kunnen worden opgenomen.
  3. Doe het lijnzaad samen met het water in een kommetje en laat de zaadjes wellen.
  4. Doe het amandelmeel samen met de bakingsoda, specerijen en zout in een mengkom. Zeef hier het overige meel bij en roer het door elkaar heen. Strooi hier de noten, rozijnen en cranberries bij.
  5. Mix in een andere kom de gesmolten kokosolie, citroensap en de yoghurt door elkaar en voeg het lijnzaadmengsel toe.
  6. Schenk de natte ingrediënten in de kom met de droge ingrediënten en roer het geheel goed door elkaar. Gebruik gerust een hand om er een mooie deegbal van te maken. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra yoghurt of karnemelk toe. Is het deeg te nat? Gebruik dan iets meer meel.
  7. Verdeel wat meel over het aanrechtblad. Leg hier het deeg op en kneed dit vervolgens nog even goed door. Verdeel het deeg in twee stukken en rol van beide stukken een lange sliert, niet te dun. Rol van beide stukken een rechthoekige plak.
  8. Haal de amandelspijs uit de koelkast en verdeel deze in bolletjes over de rechthoekige lappen. Vouw de lappen dicht, zoals een sigaret.
  9. Wikkel beide slierten om elkaar heen, zodat deze innige met elkaar verstrengeld raken.
  10. Bestrijk jouw broodje met een dun laagje yoghurt of melk en kerf met een mes kleine kruisjes of strepen in het brood. Hierdoor zal het brood beter rijzen. Bestrooi het brood met het amandelschaafsel.
  11. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak jouw paasbrood voor zo’n 35 a 40 minuten in de oven, tot de bodem hol klinkt als je er op trommelt. Als het broodje na deze baktijd nog niet gaar is, dan leg je hem op de kop terug op het vel bakpapier en bak je hem nog een paar minuten.
  12. Laat het brood buiten de oven afkoelen op een rooster bedekt onder een schone theedoek en geniet ervan met volle teugen! Eet smakelijk!

Optioneel: Wil jij echt uitpakken? Smelt dan wat pure chocoladedruppels au ban-marie en swirl dit goedje over het broodje voor een feestelijk effect!

Tip: leg een schone theedoek op het brood wanneer het afkoelt, zo zorg je ervoor dat het brood lekker luchtig blijft.

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike