Vi-Va-Vlaflip Cheesecake

Delen:


Pannenkoeken, ijs of taart ik lust het allemaal. Als iemand mij zou vragen waar ik al 25 jaar een zwak voor heb dan kom ik toch uit op de Vlaflip. Als kind zal ik dit als een luxe, een grote schep yoghurt aangevuld met een schepje van goud gele vla, afgetopt met een scheut Roosvicee. Met stralende ogen keek ik dan ook reikhalzend uit naar dát ene moment. Nu, heel wat jaren later is het tijd om deze Held, die z’n opkomst maakte begin jaren 60) op te pimpen.

Een smeuïge vanille bodem waarop een frisse luchtige yoghurt laag siert, bedekt met een homemade vanille vla. Met als klap op de vuurpijl een smaakvolle Swirl van gepureerde aardbeien dat alle lagen van de cheesecake bereikt. Afgetopt met sierlijke kroonjuweeltjes.

Jeugdsentiment in de vorm van een degelijk taartje dat iedereen kan maken. Eenvoudig, kleurrijk maar vooral ontzettend lekker.

De Toverspreuk

Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten kan iedere dag!

Springvormadvies: 18 cm

Ingrediënten: 

  • 400 gr witte bonen, Lima bonen of cannelloni bonen
  • 100 gr vanille yoghurt (lv) of 100 gr banaan of  appelmoes (ongezoet)
  • 50 gr amandelpasta of notenpasta
  • 1 tl vanillearoma
  • 5 el agavesiroop, ahornsiroop of honing
  • 2 eieren*
  • Optioneel: 1 tl speculaaskruiden

*Vegan of eivrij? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 4 el water en voeg als laatste  1 tl bakingsoda + een el citroensap toe zodat jouw bodem luchtig zal worden.

Yoghurtvulling:

  • 500 gr stevige yoghurt naar keuze
  • 1 tl vanillearoma
  • 3 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
  • 5 blaadjes gelatine of 3 gr agar agar
  • scheutje citroensap

Vanillevulling:

  • 200 ml (plantaardige) melk + 50 ml extra
  • 1 vanillestokje
  • 2 el maïzena of tapiocameel
  • 3 el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 tl kokosolie

Topping:

  • 200 gr aardbeien
  • 2 blaadjes gelatine of 1 gr agar agar
  • 100 gr aardbeien vers in plakjes

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze schoon in een vergiet. Zorg ervoor dat het overtollige water is verdwenen.
  3. Mix de bonen, samen met het zoetmiddel, vanillearoma, de eieren of eivervanger, de notenpasta en de banaan, appelmoes of yoghurt tot een glad beslag.
  4. Proef even of jouw beslag op smaak is. Zo niet voeg nog wat zoetmiddel of speculaaskruiden toe.
  5. Schenk het mengsel over de bodem van de springvorm. Schuif deze Bolide de oven in voor zo’n 20 a 25 minuten.
  6. Laat de bodem afkoelen buiten de oven.

De yoghurtvulling:

  1. Doe de yoghurt in een mengkom samen met de vanille, het zoetmiddel en het citroensap.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine met 2 eetlepels van het yoghurtmengsel en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar met enkele eetlepels water door elkaar en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden.  Haal het pannetje van het vuur.
  4. Verdeel deze hagelwitte vulling over de bodem en schuif de Bolide de koelkast in zodat de vulling kan opstijven.

De vanille vulling:

  1. Neem een steelpan en giet hier de 200 ml plantaardige melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng dit goedje aan de kook.
  2. Neem een kom en meng hier de overige 50 ml plantaardige melk en het zoetmiddel in. Klop als laatste de maïzena erdoor heen zodat er een glad beslag ontstaat, er mogen geen klontjes meer te zien zijn.
  3. Zodra de plantaardige melk kookt kun je het vanillestokje er uit halen. Neem het pannetje van het vuur en schenk het maïzena-melk mengsel erbij. Blijf ondertussen goed roeren.
  4. Zet het pannetje weer op het vuur en breng jouw fluwelen goedje al roerende aan de kook. Het mengsel zal langzaamaan indikken, dit duurt wel even. We willen de dikte van vla bereiken, want het mengsel wordt nog dikker als het afkoelt.
  5. Doe de room in een bakje en laat het afkoelen in de koelkast. Wanneer de room iets is afgekoeld kun je de kokosolie er doorheen roeren. Je zal merken dat er een fluwelen room ontstaat!
  6. Wanneer de room is afgekoeld kun je deze verdelen over de yoghurt laag. Schuif de taart nu de koelkast in zodat deze op kan stijven.

De aardbeien Swirl:

  1. Verwarm de aardbeien in een pannetje met enkele eetlepels water en pureer deze tot een mousse. Laat het aardbeien mengsel een beetje inkoken zodat er een stroperige massa ontstaat.
  2. Haal het pannetje van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Schenk het mengsel vervolgens over het midden van de taart. Je zal zien dat het warme aardbeiengoedje door de lagen heen zal zakken. Dit geeft een prachtig effect bij het doorsnijden van de taart.
  3. Schuif het taartje weer de koelkast in. Was ondertussen de hele aardbeien en snijd deze in plakjes.
  4. Verdeel de plakjes over de taart heen en geniet ervan!

Ga je deze taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *