Meesterlijke Mokka Koeken

LoadingRecept opslaan
Zien ze er niet fantastisch uit? Een smaaksensatie eerste klas waar iedereen die dol is op mokka toch echt aan de slag zal moeten gaan in de keuken! Hier begin je toch spontaan van te watertanden!
Mokka koeken van de bakker, Colette droomt er nog steeds wel eens over! Als klein kind mocht zij eens per week iets lekkers uitkiezen bij de bakker en Rakkers stonden wekelijks bovenaan haar lijstje. Oké, ik beken. Ik zou zelf niet weten hoe het origineel zou smaken, wat ik wel kan vertellen is dat dít recept bijzonder lekker is!

Smaaksensatie

Dat je nu zelf aan de slag kan gaan met dit wonderlijke glutenvrije recept is toch wel erg fijn!
Deze “voedzamere” variant die Colette maakte is een glutenvrije koek gevuld met een mokka crème  afgetopt met een laagje pure chocolade. Klinkt goed toch?!
 .
Wie Colette is lees je hier. Deze inspirerende dame heeft haar eigen Facebook en Instagram, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie, die van heerlijke en gezonde recepten houdt! Colette is een échte ‘Ins-PIE-rator’ die zich voornamelijk richt op: het zoeken naar balans, sport én gezond eten om haar lichaam en geest in een goede conditie te houden!

Recept

Wat heb je nodig?
Voor 8 koeken 
Voor het basisdeeg:
  • 85 gr (gv) havermeel
  • 25 gr amandelmeel
  • 20 gr kokosbloesemsuiker
  • 10 gr kokosolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
Voor de Mokka Crème:
  • 150 gr zuivelspread naturel of (lactosevrije of vegan) roomkaas
  • 25 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel raw cacao
  • 0,5 zakje mokka oploskoffie (Nescafé mocca)
  • 1 tl vanillearoma
Voor de topping:
  • 75 gr pure chocolade (72% of hoger)
  • 8 walnoten
Aan de slag!
  1. Verwarm je oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Smelt de kokosolie in pannetje op het vuur totdat deze vloeibaar is.
  3. Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze tot een soepel deeg.
  4. Bestrooi je aanrechtblad met wat havermeel en rol de deegbal uit met een deegroller of koude wijnfles.
  5. Steek er met een ronde steker koeken uit of snijd er met een mes professorisch ronde vormpjes uit. Zorg er wel voor dat de koeken niet te dun zijn.
  6. Plaats de ronde koeken op het bakpapier en bak deze Ronde Rakkers in de oven voor zo’n 15 minuten.
  7. Ga ondertussen aan de slag met de mokka crème.
  8. Doe een half zakje mokka oploskoffie en 1 theelepel cacao, vanille aroma  en de kokosbloesemsuiker in een kom en roer dit door. Voeg nu de roomkaas toe en mix dit met een mixer goed door. Proef even of jij de smaak kan waarderen. Is het zoet genoeg? Is de mokka goed op smaak? Voeg zo nodig nog wat koffiepoeder of zoetmiddel toe.
  9. Yes, de oven gaat af! De koeken zijn klaar! Laat ze even afkoelen buiten de oven, zodat ze hard worden.
  10. Verdeel de mokka crème over de koeken en laat de randen ongeveer een 0,5 vrij rondom.
  11. Smelt de chocolade au bain-marie.
  12. Schep ongeveer 1 eetlepel gesmolten chocolade per koek en verdeel dit over de koek door de koek te bewegen dat de gesmolten chocolade goed verdeeld wordt.
  13. Je kan de koekjes ook in de chocolade dompelen maar let dan wel op dat de mokka crème niet in de chocolade komt want dan kan het zo zijn dat de chocolade trouble wordt.
  14. Plaats deze Meesterlijke Mokka Koeken op een bord met een bakpapier en garneer ze met een walnootje. Zet ze nog even in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.
  15. Zijn de koeken stevig genoeg? Eet ze dan lekker op of bewaar ze in een luchtdicht trommeltje in de koelkast.
  16. LET OP! De koeken zijn verslavend lekker!
Geniet er van!
Liefs Co ( lette)
Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!
16 reacties
    1. Beste Riny,

      De Mocca is glutenvrij, het is de naam van de oploskoffie. Mocht je andere oploskoffie willen gebruiken dan kan dat natuurlijk ook!

      Groetjes,
      Marike

      1. Moet je voor de mokkacreme de oploskoffie droog door de ingrediënten roeren of wel met warm water zodat de suiker smelt? Het lijkt me zo’n korrelige crème worden met de kokosbloesemsuiker of valt dat wel mee?
        Groetjes Heidi

        1. Hey Heidi,

          Als het korreltjes zijn zou ik het oplossen in een lepel warm water af laten koelen en toevoegen. Is het gewoon poeder dan kun je het zo gebruiken.

          Liefs,
          Marike

  1. Hey Marike ziet er heerlijk uit ga ik zeker maken. mijn klein kids houden niet van pure chocolade kan ik er ook melk chocolade op doen.? Voor mij zlef ik lust wel pure chocolade, weer bedankt voor dit heerlijk recept.
    Groetjes Alda

  2. Wat een goed recept!, ik heb alles opgevolgd, alleen een heel zakje oploskoffie gebruikt.
    Ik had een redelijk groot ei gebruikt en het deeg was perfect, ik heb dit in 8 gelijke bolletjes verdeeld en die platgedrukt in een ring die ik eerst door de bloem haalde.
    Heerlijk om zo iets lekkers te maken, niet te zoet maar werd ook zeer gewaardeerd door de zoetekauwen in de familie.
    Dank voor het delen!

  3. Wat een fijn recept, ik had precies genoeg.
    Ik heb de chocola getempereerd. Ik vroeg mij af hoe ik de koeken het beste kan bewaren? In een afgesloten doos, oke, maar moet het in de koelkast of juist niet?
    En kan ik ze ook invriezen?

    1. Beste Janneke,

      Je kan ze het beste afgelopten in een doosje bewaren, koelkast is wel het meest handige omdat er een gekoeld product in de vulling zit. Invriezen kan ook 🙂

      Liefs,
      Marike

  4. Toen ik dit recept tegen kwam was ik meteen verkocht. Die moest ik maken! Vanmorgen om 6u meteen maar begonnen 😉 Dat er iets mis is gegaan is overduidelijk… 😅 er is geen mooie crème en de chocolade er overheen maakt er een chaos van! 🙈 De smaak? Die zal er niet minder om zijn. Maar voor een volgende keer ben ik erg benieuwd wat ik kan veranderen. De crème is misschien iet wat dun? En zodra de chocolade er dus op kwam liep alles alle kanten op. Heb je goeie tips? Dankjewel alvast!!
    Voor de rest ben ik heel blij met al je fijne lekkere recepten. Ik bak/maak vaak iets. TOP! Groetjes Cynthia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.