Mijn Green Happiness Detox Week

LoadingRecept opslaan
0
(0)

Inspirerend, handzaam en verdiepend, dat zijn de woorden waarmee ik het prachtige boek van The Green Happiness kan omschrijven. Twee weken geleden ik aanwezig bij boeklancering van het nieuwe boek van deze stralende dames. Een prachtig boek boordevol informatie voor een reder voor jouw lichaam, bruisend van unieke recepten.

Mijn lijf een aantal dagen rust gunnen door het te voeden met alleen maar pure producten. De ruimte en rust nemen om mijn lichaam de kans te geven om te resetten zodat ik de dag weer energiek kan beginnen!

Een tijdje geleden schreef ik deze zin op in mijn doelenboekje. De woorden omschrijven exact waar ik zo naar verlang. Dit klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Zal het detox boek van The Green Happiness mij een zetje in de goede richting kunnen geven?  Normaal gesproken ben ik allergisch voor het woord detox, maar Merel en Tessa laten zien dat het ook anders kan. Ik associeerde  detoxen met sapjes, vermoeidheid en een knorrende maag. Aangezien ik hier niet voor in de wieg ben gelegd en ik enkel de dingen doe waar alle vezels in mijn lijf voor de volle 100% in geloven, stond ik hier eigenlijk nooit voor open.

Zou het dan toch tussen mijn oren zitten?

Zoals veel mensen wel weten heb ik coeliakie en nog altijd heb ik vaak last van buikpijn, vermoeidheid en een opgezette buik. Hierdoor voel ik mij zo ongemakkelijk. De afgelopen maanden is dit weer verergerd. Mijn eetpatroon is gevarieerd en gezond en de artsen in het ziekenhuis kunnen mij niet verder helpen. Zou het dan toch tussen mijn oren zitten?
Ik weet dat er meer factoren zijn buiten het eten die de buikklachten versterken. Stress, is voor mij een enorme trigger. De detoxweek zou dan ook voor mij een manier zijn om mijn lichaam een reset te geven. Doormiddel van de detox wilde ik mijn lijf een kickstart geven en bewust stil staan bij de handelingen die ik doe. Tijd nemen om goed voor mijn lijf te zorgen door mindfull te eten en door goed naar mijn lichaam te luisteren. “Hoe ga ik nu eigenlijk met mijn lijf om? Luister ik voldoende naar de signalen die het afgeeft of ga sta ik op standje automatische piloot?” Deze vragen passeerden de revue en zette mij aan het denken.

Oeps! Soms is mijn leven net een kermisattractie!

Opstaan, douchen, momentje ontbijten en al rennend met mijn mascara in mijn hand vlieg ik de deur uit om vervolgens net op tijd op mijn werk te arriveren. Snel aan de slag met de kids op school en uiteraard is er een incident in de pauze waardoor ik in 2 minuten snel wat eet. Uiteindelijk haal ik rond 15:30 uur even adem, kijk ik de toetsen na, schrijf ik mijn bevindingen van die dag in het digitale systeem en snel ik mij naar mijn paard om hem nog even de aandacht te geven. Het zou ontspanning moeten zijn, dat is het ook, maar soms past het maar net aan in mijn dag. Uiteindelijk besef ik mij om 19:00 uur dat ik nog even boodschappen moet doen, een Instagrampost moet schrijven én de blogpost voor de volgende dag klaar moet zetten. Bingo! Weinig ruimte voor het stukje ‘tijd voor mijzelf’.

Soms is mijn enthousiasme mijn valkuil, ik vind namelijk alles leuk. Ik zal keuzes moeten maken!

Bewustwording is de eerste stap tot verandering. Tijd voor de detox! Ieder recept is ook terug te vinden op beeld! Merel en Tessa hebben namelijk van ieder recept een filmpje gemaakt, hoe tof is dat! Dus ook voor de beelddenkers onder ons is dit een aanrader!

De detox bestaat uit 3 fases. De eerste twee dagen staan in het teken van het rustig afbouwen naar lichtere maaltijden. Van een aantal maaltijden maak je direct meerdere porties. Deze komen de volgende dag of tijdens de post-detoxdagen weer terug. Dat scheelt uiteindelijk tijd in de keuken.

Voor elke fase is er een overzichtelijk boodschappenlijstje te vinden in het boek. Ik kocht voor de boodschappen gewoon in de één supermarkt.

Suppletie

Om mijn lichaam extra te ondersteunen tijdens de detox gebruikte ik enkele plantaardige supplementen. Ik heb ze even op een rijtje gezet. In het boek wordt uitgelegd waarom deze suppletie belangrijk is.  Vitamine C, Probiotica en Spirulina.

Vitamine C ondersteunt de optimale werking van het immuunsysteem.  Spirulina is mogelijk de krachtigste natuurlijke ontgifter van alle voeding die wij kennen en mocht daarom niet ontbreken in mijn pillenbakje. Deze groene alg bindt zich aan zware metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering.

Royal Green Flora Gold, bevat goede bacteriën die een goede darmbalans ondersteunen. Deze probiotica levert maar liefst 7 verschillende maagsapresistente bacteriën. Bevat bij productie 8 miljard bacteriën per 2 tabletten. Ik hapte deze kleine Rakker weg op een nuchtere maag.

Dag 1 en 2 de pre-detox

De Little Apple Cake maakte ik de avond van te voren. Een heerlijke cake met stukjes appel. Zoals je kan zien bakte ik de appel mee met klokhuis zoals stond aangegeven. Voor de mensen die het liefste eten met een gouden handschoen raad ik aan om de appel in stukjes te snijden. Voor de mensen die houden van het grovere werk, duw de halve appeltjes vooral met liefde in het beslag. Ik gaf de cake iets meer smaak door er kardemom en Ceylon kaneel extra aan toe te voegen, hierdoor werd de cake iets zoeter en kreeg het meer pit, genieten! Een vullend ontbijt waardoor ik zonder energiedip de lunch bereikte en genoot van de Cheeky Salad. Tussendoor dronk ik verse gember en citroen thee. Dit vind ik altijd erg lekker en is ook goed voor mijn buik.

De Creamy Orange Soup is toch echt een blijvertje. Deze smakelijke én goed vullende soep is niet alleen een plaatje om te zien het is ook nog eens een smaaksensatie eerste klas. Elke hap bestaat uit verschillende smaken, kleuren en texturen. ‘s Avonds was ik erg moe en verwende ik mijzelf met een zoutbadje voor mijn voeten. Het schijnt dat mineralenzout helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, daarnaast gaf het mij de ontspanning waardoor ik goed sliep!

Juf, eet je alweer taart!”, riep een leerling uit bij binnenkomst.

Op naar dag twee! Het favoriete fruitmomentje maakte ik de dag van te voren alvast klaar, zodat deze ‘hopsakee‘ in een bakje mee kon naar mijn werk. “Juf, eet je alweer taart!”, riep een leerling uit bij binnenkomst. De lieve schatten vinden het maar oneerlijk dat ik hen leer om gezond te eten, maar taart past niet in het straatje, aldus een puberende leerling. Na de lunch, de Cheeky Quinoa Salade, had ik wel even last van een dip. Mijn energie was ver te zoeken waardoor ik maar moeilijk de middag door kwam. Ik heb extra fruit genomen en een zelfgemaakt sapje om de middag door te komen. Dit deed mij goed. In het boek staat duidelijk beschreven wat je extra zou kunnen nemen. Iedereen heeft tenslotte een uniek lichaam en daarmee een eigen behoefte.

Durf te luisteren naar de signalen van jouw lichaam zonder klakkeloos een advies op te volgen.

Ik sloot de dag af met een smaakvolle spaghetti gemaakt van zeewier, op smaak gebracht met zelfgemaakte pesto. Deze smaak kan ik wel waarderen maar ik kan mij voorstellen dat je als nieuwkomer toch wel moet slikken bij het zien en ruiken van de zeewierpasta. Als toetje stond er nog een stuk van de Little Apple Cake op mij te wachten. Genieten! Ik ben op de bank in slaap gevallen, dit was nieuw voor mij aangezien ik normaal gesproken doorbanjer en wel weer iets nieuws verzin wat ik zou kunnen doen.

Detox dagen 3, 4 en 5

Sunshine in a Jar! De kleurrijke ingrediënten van deze voedzame smoothie pasten niet eens in mijn blender. Ik hield wat ananas achter de hand. Deze verdeelde ik als laatste over de smoothie heen en lepelde de smoothie vanuit een bowl, zodat ik toch het gevoel kreeg dat ik at. Het gaf een voldaan gevoel zodat ik tot de middag verzadigd was. Die dag huppelde ik rond bij de MJAM Experience, een beurs voor taarten in Den Haag, dus ook mijn smoothie voor de lunch ging mee. In een thermoskan bleef deze goed koel, dat was fijn aangezien het super warm was die zaterdag. Ik voelde mij goed en had geen behoefte aan eten. Aan het einde van de middag dronk ik Sunshine in a Jar op en besloot de pretty Pink soup ook te maken voor de avond aangezien ik snakte naar iets hartigs. Het deed mij goed, ik luisterde naar mijn lichaam, week af van de voorschriften van het boek, maar dat is niet erg. Het zijn slechts voorschriften, ik personaliseerde het advies alleen zodat het bij mij paste en dat was fijn. Mijn buik was na het eten wel wat opgeblazen maar dat verdween na een goede nachtrust.

Durf creatief te zijn binnen de mogelijkheden die je hebt!

Dag 4

Oftewel dag 2 van de detox. Ik stond op met vermoeide benen en ik was duizelig. Er stond een pittig programma op de planning. Ik zou namelijk gaan crossen op mijn paard. Een eventingwedstrijd op een bloedhete dag. Al met al had ik er wel veel zin in, ontspanning en even focus op mijzelf en mijn paard. Voordat ik op pad ging deed ik een ontspanningsoefening, en vulde ik mijn Matcha Green Tea Smoothie aan zodat ik er met een boost tegenaan kon gaan. Het helpt mij om de tijd te nemen voor het opeten van mijn eten. Dit deed ik de laatste tijd echt te weinig, ik denk dat dit mede een oorzaak is van de buikpijn. Na het eten lig ik het liefste even languit, zodat de eventuele pijn wegtrekt. ‘s Avonds lepelde ik braaf mijn soepje op en was ik stiekem al best wel trots op de wijze waarop ik omging met de detox. Het sterkte mij!

Wat de foto niet vertelt is dat ik deze smoothie ‘s avonds liever over de heg heen gooide aangezien ik er even klaar mee was.  

Dag 5

Tevens de laatste smoothiedag van de detox! Een pittige dag aangezien ik moest werken en mijn energie letterlijk uit mijn grote teen moest komen. ‘s Ochtends stond ik stralend naast mijn bed te shinen met een smoothie in mijn hand. Zoals je op de eerste foto kan zien. Wat de foto niet vertelt is dat ik deze smoothie ‘s avonds liever over de heg heen gooide aangezien ik er even klaar mee was.  Ik besloot die dag rustig aan te doen, mijn boksles af te zeggen en te leven in het moment. Het hielp mij de dag door, ‘s middags heb ik extra fruit genomen omdat ik anders niet meer op mijn benen kon staan. Yes, ook ik moet gewoon werken en draaide die dag vrolijk mijn klas. ‘s Avonds snakte ik naar een smaakvolle salade, een broodje met hummus om in te bijten! De smoothie die op het menu stond zag ik voor het eerst liever verdwijnen. Dan maar een uurtje eerder naar bed om de nodige kilometers slaap in te halen. Een tekort aan slaap, oeps dat heb ik eigenlijk nooit door gehad.

Post-Detox dag 6 en 7

Aloha! Het is tijd voor een groene smoothie mét ananas! Mijn nieuwe verslaving is toch wel een ontbijt smoothie met ananas. Wist je trouwens dat de enzymen (bromelaïne) in ananas een belangrijke rol spelen bij de vertering? Deze gouden Rakker is een blijvertje! Ik merk dat ik mij energieker voel dan de dagen daarvoor. Eindelijk, fijn! Mijn buik is minder opgeblazen, zelfs bij het opstaan. Dit is nieuw voor mij en het geeft mij een goed humeur. Kun je nagaan hoe erg buikpijn mijn stemming kan beïnvloeden. Ik eet rustig en zorg ervoor dat ik al mijn eten klaar heb staan zodat ik er verder niet over na hoef te denken en voldoende ruimte en rust heb om rustig te eten. Ik verplaatste mijn favoriete fruitmomentjestaart naar de avond omdat ik anders in de knoop kwam met mijn avondeten. Deze dag is mij op het lijf geschreven en verschilt niet veel mijn normale eetpatroon.

Dag 7, de laatste dag van de detox. Ik voel mij goed. Ik heb alleen wat last van een opgezette buik. Wellicht moet mijn lichaam weer wennen aan het vaste voedsel. Ik besluit om te registreren wanneer de pijn de kop op steekt. De nori-aardbeiensalade is lekker maar vult niet. Ik at de zoete aardappel er meteen bij, misschien was dit niet de bedoeling maar ik had zo’n honger!

De rest van de dag voel ik mij goed, ik neem dan ook de tijd om dé maaltijd te maken waar ik zo naar uit had gekeken: de taco’s! Hier maakte ik dan ook een feestje van. Ik heb het receptje aangepast aangezien mijn temphe is overleden en er nog wat andere groentes naar mij knipoogden bij het openen van de koelkast. De smaak van deze Taco Sensatie is fantastisch, een blijvertje, dat kan ik nu al zeggen.

 En dan is de detox voorbij..

De detoxdagen waren qua eten goed vol te houden, mijn energielevel liet mij regelmatig in de steek. Hierdoor vond ik het zelf soms best wel pittig. Ik merk dat ik na de detoxdagen ineens meer energie heb, alsof mijn lijf hard aan het werk was. Mijn buik is platter en ik voel mij voor even niet als een ‘zeekoe op het droge’ (mijn gevleugelde uitdrukking op de momenten dat mijn buik zo opgezet, dat ik wel 8 maanden zwanger lijk). Wat een heerlijk gevoel! Ik ben dan ook vastberaden om dit gevoel vast te houden en beter naar de signalen van mijn lichaam te luisteren. Dat zal betekenen dat ik niet altijd door kan rennen, maar ook ruimte moet maken voor een rustmoment. Yes, ik zie dan inderdaad ook zo’n oud vrouwtje op de bank liggen op uitbuikstand. It’s me! Mijn conclusie is toch wel dat ik ontzettend blij ben dat ik de detox heb gevolgd.

De detox heeft mij bewust gemaakt van mijn eigen handelen, dat ik mijzelf te vaak wegcijfer en te weinig tijd vrijmaak om écht goed voor mijzelf te zorgen.

Niet dat ik mezelf verwaarloos hoor, absoluut niet, ik negeerde enkel de signalen van mijn lichaam.  Dat kunnen kleine dingen zijn maar voor mij hebben ze direct grote gevolgen. De groene smoothies blijf ik inplannen. Ik ben ervan overtuigd dat deze een bijdrage leveren aan een betere spijsvertering. Mijn doel is dan ook om dagelijks zo’n groene Rakker weg te werken als ontbijt, tussendoortje of als lunch. Ik ben benieuwd of mijn buikpijn uiteindelijk weg zal blijven. Het voetenbadje met badzout zorgde ervoor dat ik ‘s avonds beter kon ontspannen waarna ik als een roos in slaap viel.

Body Brushing

Heb jij hier wel eens van gehoord? Nou, het was mij nog totaal onbekend. Met een borstel over je huid heen gaan is een fijne manier om je huid te helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast is het de perfecte manier om dode huidcellen te verwijderen. Voordat ik begon aan de detox was mijn huid erg droog, met name mijn armen en benen. Door dagelijks het principe van Body Brushing toe te passen merk ik nu al de voordelen. Mijn huid is inderdaad zachter, wauw! Letterlijk bewust omgaan met je lichaam en hier ook even de tijd voor maken. Dit is dan ook iets dat ik graag blijf toepassen.

Aanrader!

Mocht je je door mijn lange verslag hebben heen geworsteld dan geef ik je bij deze een schouderklopje. Het boek is een aanrader voor iedereen die zich graag bewust wil worden van zijn/haar handelingen. Een kickstart naar een gezondere leefstijl. Wil je graag snel afvallen? Stop dan maar met lezen, je hebt dan nog niet begrepen waar dit boek voor is bedoeld. In het boek staat dan ook de onderstaande zin beschreven.

Health is not about the weight you lose, it is about the life you gain!

Zo is het maar net! Wil jij ook aan de slag gaan met dit boek? Dat kan, het boek kun je HIER bestellen.

 

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 0 / 5. Reacties: 0

Geef als eerste je mening!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts