Crunchy Courgette Quiche

glutenvrije courgette quiche

Een glutenvrije courgette quiche met prachtige roosjes. Een smaakmaker waar je elke dag van kan genieten!

Wat te doen met een verzameling courgettes? Juist! Daar maak je gewoon een hartige taart van! Aangezien ik wat tijd over had rolde ik er spontaan roosjes van. Roosjes, ik ben er dol op. Je ziet ze dan regelmatig voorbij komen in de recepten die ik maak. De roosjes zien er niet alleen erg schattig uit, ze laten vooral zien dat de taarten met liefde zijn gemaakt.

Ach kind, dat is zoiets als garnalen pellen voor beginners“, zou mijn oma zeggen

Mijn oma, die als enige het lekkerste quiche recept van de familie kent, wilde wel eens een keer mijn versie proberen. Geïnspireerd door de Rose Veggiepie van The Green Happiness toverde ik een smaakvolle creatie op tafel waar werkelijk iedereen van genoot, zelfs oma was enthousiast. Een Crunchy Courgette taart, niet alleen een lust voor het oog maar ook een verrijking voor de smaakpapillen. Hoe leuk is dat?! Het is bijna zonde om deze taart aan te snijden. Erg lekker met een frisse salade als lunch, diner of gewoon als snack.

Nooit gedacht dat mijn traditionele oma, die de producten waarmee ik graag werk heeft bestempeld tot Hocus Pocus, kon genieten van deze creatie!

De afgelopen tijd heb ik veel vragen gekregen of ik niet meer eivrije recepten zou kunnen maken. Bij deze deel ik dan ook een vegan quiche, waarbij geen ei aan te pas komt en ook nog eens super lekker is. De krokante bodem combineert fantastisch met de smeuïge vulling gemaakt van tofu, specerijen en verse kruiden. Nooit had ik gedacht dat tofu zo’n mooi fundament kan zijn.

Een prachtig taartenplateau van Jetjes & Jobjes maakt het helemaal af!

Om het plaatje compleet te maken serveerde ik deze taart op een taartenplateau. Tijdens mijn zoektocht naar leuke aankleding en styling van mijn foto’s, kwam ik DIT taartenplateau tegen op de website van Jetjes & Jobjes. Het was liefde op het eerste gezicht! Jullie gaat het plateau vast vaker voorbij zien komen.

Trucje voor een kroktante bodem!

Prik met een vork ruim voldoende gaatjes in de bodem van je hartige taart (om vrijkomende waterdamp te laten ontsnappen) en bak, voordat je de vulling erin doet, de bodem 10 tot 15 minuten voor. Zo voorkom je een zompige, kleffe hap.

Recept

Voor 4 a 6 personen

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 18 a 20 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 2 el gebroken lijnzaad + 5 el water
  • 100 gr (glutenvrij) havermeel
  • 50 gr amandelmeel
  • handje pompoenpitten
  • 1 el kokosolie
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 300 gr tofu
  • 100 gr soja yoghurt
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 el mosterd
  • 1 el Ras el Hanout kruiden  
  • sap van 0,5 citroen
  • handje verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 5 zongedroogde tomaatjes (geweekt)
  • peper en zout naar wens

Voor de roosjes:

  • 3 courgettes

Aan de slag!

  1. Als eerste kun je de oven voor verwarm op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Meng de lijnzaad met het water in een bakje en laat dit goedje staan totdat er een gelei ontstaat.
  3. Doe het meel, het zout en de pompoenpitten in een mengkom en roer hier het lijnzaadmengsel doorheen. Kneed het deeg tot een soepele deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje koud water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra meel toe.
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de bodem en duw het deeg langs de randen iets omhoog zodat er een opstaande rand ontstaat.
  5. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en schuif deze bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo 10 a 15 minuten.
  6. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
  7. De tofu kun je nu uit de verpakking halen om vervolgens het vocht weg te laten lopen. Zorg ervoor dat de tofu goed is uitgelekt en maak deze fijn met een keukenmachine. Voeg hier de yoghurt, edelgistvlokken, mosterd, specerijen, citroensap, peper en zout aan toe en mix dit allemaal tot een glad beslag.
  8. Snijd de ui en de knoflook in kleine stukjes. Verwarm wat kokosolie in een pan en fruit de ui en de knoflook ongeveer vijf minuten. Roer hier de zongedroogde tomaatjes doorheen samen met de verse kruiden.
  9. Meng de gebakken groentes vervolgens met het tofumengsel. Haal de bodem uit de oven en verdeel het beslag vervolgens over de bodem van de quiche. Schuif de quiche de oven in voor zo’n 15 minuten.
  10. Ga verder met het maken van de roosjes. Was de courgettes en rasp verticaal met een dunschiller lange slierten van de courgettes. Maak van de plakjes rolletjes en duw ze vervolgens iets in de vulling van de quiche.
  11. Schuif de bolide nogmaals de oven in voor zo’n 15 minuten.
  12. Haal de taart uit de oven, laat deze iets afkoelen en geniet ervan met volle teugen!

Wat veel mensen niet weten is dat je mij echt wakker maken voor een stukje hartige taart!

Tip! De quiche kan je warm opeten, maar is ook prima de volgende dag nog koud te eten als lunch.

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.