Glutenvrije Kersen Pie-Aholic Cheesecake

glutenvrije kersen cheesecake
LoadingRecept opslaan

“Volgens mij ben je gewoon taartverslaafd juf”, constateerde even leerling nadat hij gebiologeerd het bakje had onderzocht waarin ik mijn zoveelste stukje taart vervoerde als smakelijk tussendoortje.

Ik kon de vrolijke spruit van 13 lentes jong geen ongelijk geven. “Ja Sam, deze juf is taartverslaafd, dat klinkt gek he?!”, constateerde ik uiteindelijk. “Een échte Pie- Aholic!“, lachte het kereltje mij toe.

Pie-Aholic, oké, ik ben verslaafd. Gelukkig heb ik ontdekt dat ik niet de enige ben die hiermee te maken heeft. Deze Passie deel ik met vele Foodie vriendinnen maar in het bijzonder met de lieve Colette. Bij het zien van deze smakelijke foto beginnen spontaan de speekselklieren te werken. Ik kon het niet laten en stelde de Oh My Pie! criteria op zodat ook jij kan herkennen of je een Pie- Aholic bent!

De Oh My Pie! criteria van een Pie-Aholic

Lees maar snel mee, hoor jij erbij?

  1. ‘s Ochtends wakker worden en als eerste denken aan taart om vervolgens met stralende ogen in één lijn naar de koelkast te lopen om te kijken of de taart er nog staat.
  2. Een rondje boodschappen doen is niet zomaar een bezigheid maar een ware Pie Safari. Yes, we zijn tenslotte altijd op zoek naar nieuwe smaken combinaties, producten en ideeën.
  3. Wanneer je niet kan slapen, tel je geen schapen maar taarten. In alle vormen en smaken!
  4. Eenmaal in een restaurant aangekomen bekijk je als eerste de dessertkaart of de vitrine waarin de plaatselijke gebakjes staan te shinen.
  5. Onderwerp van gesprek met mede Pie vriendinnen. Je raad het vast al: Taart!
  6. Wanneer je op visite gaat neem je geen gewoon cadeautje mee. Nee, je doet altijd je best om een zelfgebakken taartje rechtop te houden in de auto om deze schadeloos te vervoeren en cadeau te geven.
  7. Het bakken van een taart is het toppunt van ontspanning. Als je een aantal dagen geen tijd hebt om taart te bakken ontstaat er spanning en word je onrustig.
  8. Wanneer een collega is, doe je spontaan een dansje. Benieuwd ben je dan ook naar de traktatie! Zal de taart goed smaken?
  9. De kasten puilen uit van gebaksbordjes in allerlei kleuren, voor iedere creatie een eigen bordje natuurlijk!
  10. Het toppunt is toch wel dat je er stiekem van baalt als je op vakantie gaat omdat je dan minder kunt genieten van de door jou zelf gebakken ontbijttaartjes.

Herken jij jezelf erin en scoor jij 7 op 10, dan feliciteer ik je alvast! Je bent Pie-Aholic!

Behandeling

Helaas er is nog geen geschikte behandeling om dit over het algemeen gezien nieuwe fenomeen te behandelen. Praat erover met mensen die je begrijpen en blijf vooral genieten van een puntje taart, dat werkt het beste tegen de afkickverschijnselen.

blank

Pie Aholic of niet, deze taart is geschikt voor iedereen! Cheesecake, vooral zo’n échte Amerikaanse gebakken variant heeft toch wel een ere plaats in mijn top 10. Colette maakte deze vrolijke glutenvrije variant op de Amerikaanse broer!

Recept

Alles in huis?

Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten:

Voor het basisdeeg:

  •  100 gr glutenvrije havermout
  • 1 ei of 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el water
  • 50 gr dadels +75 ml warm water
  • 1 tl Pumpkin Spice *
  • 1 tl Choco Loco*
  • een tl cacao

Voor de vulling:

  • 400 gr (lactosevrije) kwark**
  • 200 gr (lactosevrije) zuivelspread naturel of (lactosevrije) roomkaas**
  • 25 gr maïzena
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 el vanillearoma

Voor de topping:

  • 125 gr bevroren blauwe bessen
  • 125 gr bevroren aardbeien
  • 1 el agavesiroop, honing of ahornsiroop
  • 1 el maïzena +1 el water

*Dit zijn de specerijen van Green Gypsy Spices. Deze kun je eventueel ook vervangen voor kaneel of speculaas kruiden en cacao.

**Vegan? Vervang de roomkaas door zijden tofu of kokos yoghurt.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed je springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in, dat scheelt alvast een hoop geknutsel.
  3. Wel de dadels even in het warme water en mix deze Rakkers daarna met het water zodat er een pasta ontstaat.
  4. Meng vervolgens de havermout met de dadelpasta , de kruiden en het ei of de ei vervanger en roer dit goed door elkaar.
  5. Verdeel dit over de bodem van je springvorm en zet jouw koninklijke bodem zo’n 5 minuten in de oven.
  6. Mix met een mixer , de kwark, zuivelspread of roomkaas , maïzena , kokosbloesemsuiker en de vanillearoma in kom totdat er geen klontjes meer zijn. Je zal zien dat het beslag luchtiger wordt.
  7. Haal na 5 minuten de bodem uit de oven en giet hier de vulling overheen. Schuif jouw luxueuze Bolide nu de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 50 minuten.
  8. Laat de taart afkoelen en zet hem daarna voor minimaal 3 uur in koelkast zodat ie op kan stijven.
  9. Halveer alvast de aardbeien en doe vervolgens de aardbeien en blauwe bessen in een pannetje met enkele eetlepels water en het zoetmiddel.
  10. Verwarm dit al roerende en laat het zo’n 10 minuten op een laag vuur zachtjes pruttelen.
  11. Meng de maïzena met een eetlepel water en giet dit al roerende bij het fruit. Breng het even kort aan de kook en laat het fruit afkoelen.
  12. Giet het fruitmengsel op de taart en het genieten kan beginnen!

Liefs Co (lette)

Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

4 reacties
  1. Hallo
    Jouw taarten zien er altijd zo lekker uit, ik wil al heel lang eentje uitproberen… Ik heb echter een vraagje. Ik ben allergisch voor alle soorten melk, wit van ei, amandel en gluten. Ivm de kwark of room, wat gebruik ik dan het beste? Ik heb nu soya dessert met kokos in huis maar die is heel slap.. Net als andere plantaardige varianten. Ik heb schrik dat die niet stevig genoeg zijn. Heb je suggesties..?
    Alvast bedankt voor de mooie posts..
    Groetjes
    Vanessa

    1. Hi Vanessa,

      Wat ontzettend leuk om te lezen dat je de taarten kan waarderen. Je zou de soja kwark van Alpro kunnen gebruiken, deze is erg stevig. Kokos yoghurt van de AH of Abbot Kinney’s doet het ook goed.
      De soya desserts doen het ook prima, ik zou dan alleen wat meer bindmiddel gebruiken. Denk aan een extra blaadje gelatine of wat extra agar agar. In het geval deze taart zou het gaan om wat extra maizena omdat deze taart gebakken wordt.

      Succes!

      Lieve groet,
      Marike

  2. Hoi Marike,

    Ik ga deze taart binnenkort maken, maar kan ik maïzena ook vervangen door arrowroot?

    Bedankt alvast en gaan smikkelen van deze taart 😉

    Groetjes Paulien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.