Glutenvrij Stokbrood met een robuust karakter!

Delen:


Glutenvrij stokbrood met een robuuste korst en een smeuïge binnenkant, ik houd ervan!

Wakker worden met de geur van vers gebakken brood, dat klinkt mij als muziek in de oren. Bij de gedachte alleen al waan ik mij als god in la douce France. Daar waar de bakkers op de hoek de stokbroden en de Pain de Campagne nog ambachtelijk maken. Om vervolgens als echte Hollandse campinggast in de zomer met handen en voetenwerk duidelijk te maken hoeveel broodjes ik nodig heb. Ik teken ervoor! Helaas gooien de glutenmonsters roet in het eten. Gelukkig is er tegenwoordig in noodgevallen genoeg glutenvrij rantsoen te vinden, maar als ik thuis ben pak ik toch liever uit met een eigen recept met een voedzaam karakter.

Snel Stokbrood!

Een warme zomerse dag, barbecue aan en een knapperig stokbroodje met een dipje naar keuze. Hier gaat toch mijn hart toch wel sneller van kloppen! Ik maakte een eenvoudig smaakvol stokbrood met slechts enkele ingrediënten. Ik gebruikte de prachtige producten van De Notenshop. Er komt geen gist aan te pas waardoor er binnen een uurtje (inclusief afwas) een vers stokbrood uit de oven komt paraderen! Hoe tof is dat? Geïnspireerd door de Ierse Goedheid. Dit broodje is echter kleiner van formaat en je kan er volop mee variëren!

Vul het broodje eens met geitenkaas of voeg eens wat zongedroogde tomaatjes toe in combinatie met verse kruiden. Hmm, het water loopt mij al in de mond!

Met het recept van dit stokbrood tover jij in een handomdraai super snel een voedzaam broodje op tafel.

Ik waarschuw alvast, je zal zien dat jouw stokbrood de show steelt en dat de barbecue slechts bijzaak zal zijn!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 200 gr (glutenvrij) havermeel*
  • 100 gr (glutenvrije) havermout*
  • 250 ml karnemelk, (lv) yoghurt**
  • 3 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl xanthaangom
  • 50 gr pompoenpitten of zonnebloempitten
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda

*Niet glutenvrij? Gebruik gerust speltmeel.

**Plantaardig? Gebruik soja yoghurt of plantaardige melk. Voeg een el appelazijn toe en laat het een kwartiertje staan. Roer dit goedje vervolgens door jouw deeg heen.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 235 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Houd wel wat pompoenpitten achter, deze heb je later nog nodig. Is het deeg te plakkerig? Voeg wat olijfolie toe of bestrooi jouw handen met wat extra meel. Voeg geen meel toe aan het deeg, want dan wordt het deeg te droog. Is het deeg te droog? Voeg een klein scheutje koud water toe.
  3. Rol het deeg uit op een met meel bestrooid aanrechtblad in de vorm van een stokbrood.
  4. Snijd de bovenkant in zodat het broodje in de oven mooi kan rijzen.
  5. Smeer het broodje in met wat (plantaardige) melk of karnemelk en bestrooi het broodje met de overgebleven pompoenpitten.
  6. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200 graden. Leg het stokbrood op de bakplaat en schuif deze Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van 30 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt.
  7. Laat het broodje afkoelen buiten de oven en geniet ervan met volle teugen!

Serveer tip: Lekker met tapenade, pesto of zelfgemaakte kruidenboter.

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Delen:


10 reacties op “Glutenvrij Stokbrood met een robuust karakter!

  1. Looking food!
    Benieuwd, als je hier kleinere bollen van maakt, hoe lang zouden ze dan ongeveer moeten bakken??

    Groetjes Diana

    1. Hi Diana,

      Wat een tof idee! Dat kan prima! Ik zou ze iets korter bakken. Probeer het eerst eens met 15 a 20 minuten. De oventijd kun je altijd nog verlengen. Laat je mij even weten of het gelukt is? Liefs, Marike

    1. Hi Gerdine,

      Wat leuk dat je reageert! Het xanthaangom geeft extra elasticiteit aan het brood, je kan het evt weglaten of vervangen door Physiliumvezels. Zonder zal het ook vast goed smaken, de binnenkant zal hooguit iets stugger zijn. Ik zal het erbij zetten!

      Groetjes,
      Marike

    1. Beste Hannie,

      Wat leuk dat je reageert! De xanthaangom zorgt ervoor dat de binnenkant van het stokbrood elastisch is. Zonder kan ook prima, het brood is dan enkel iets stugger.
      Pysiliumvezels werken ook prima maar wijnsteenbakpoeder is iets anders.

      Succes met bakken én geniet!

      Groetjes,
      Marike

    1. Hi Erna,
      Havermeel is havermout maar dan fijn gemalen. Dit geeft een fijnere structuur.
      Dit kun je maken door havermout even te blenden met de blender.

      Liefs,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *