Glutenvrij Speculoos taartje

Delen:


Speculoos zonder gluten, het bestaat echt. Zonder pakjes en potjes maak jij nu in een handomdraai jouw eigen favoriete smeersel!

Speculoos uit het welbekende potje, verleidelijk lekker. In België kun je er niet omheen maar ook de nuchtere Nederlanders hebben een goed gevoel voor deze smaak ontwikkeld. De potten en koekjes zijn nog altijd te vinden in de schappen van de supermarkten. Het liet mij niet los, ik wilde een gezonder alternatief zonder gluten maken zodat iedereen van dit gouden smeersel kan genieten!

…maar Marike, wat is dan het verschil tussen SpecuLOOS en SpecuLAAS?

Het verhaal over de oorsprong van Speculoos en Speculaas weet België, Nederland en Duitsland met elkaar te verbinden, door de exotische invloeden van Azië als bakermat van de specifieke specerijen.

Ik ging er altijd vanuit dat er speculaaskruiden in Speculoos waren verwerkt, kwam ik ineens van een koude kermis thuis!

Men gaat er vanuit dat Speculoos vroeg in de 20e eeuw in de Belgische regio Verviers is ontstaan. In tegenstelling tot Nederland, waar de specerijen voor speculaas relatief goedkoop uit de kolonies werden geïmporteerd, waren de specerijen in België erg duur. Men ontwikkelde in België daarom een recept zonder de dure specerijen ( en noemde de koekjes Speculoos (LOOS omdat de koekjes zonder specerijen werden gebakken).
Speculooskoekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Van de specerijen wordt als je geluk hebt soms wel de kaneel toegevoegd maar verder dus geen van de (dure) specerijen die voor speculaas worden gebruikt. Daarmee houdt Speculoos qua smaak het midden tussen speculaas en een Bastognekoek.
Kortom, Speculooskoekjes waren een alternatief voor degene die geen geld hadden voor echte speculaas.

Speculoos Spektakel en het potje Geluk!

En dan komt het moment dat er een aantal ingrediënten uit de kast rollen om een potje Speculoos te maken. Door wat noten te roosteren en deze te combineren met peulvruchten, kaneel, vanille, een vleugje zout en een zoetmaker ontstond er spontaan een potje Geluk!

Ik kon het niet laten om er een feest van te maken. Geef mij een aantal basis ingrediënten en er ontstaat een spektakel! Een krokante bodem bedekt met een laagje Speculoos afgetopt met een chocolade crème.

Dadelpasta van Yogi & Yousef

Deze verpakking bevat 100% pure dadelpasta. Ideaal om heerlijke gerechten mee te maken of te zoeten. De dadelpasta wordt gemaakt van de allerzachtste Yogi & Yousef dadels, te zacht om te verpakken.Hierdoor wordt er geen dadel verspild en kan jij je gerechten en baksels verrijken met de zachte en zoete smaak van Yogi&Yousef dadels.

Recept

Alles in huis?

Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten:

Voor de Speculoos:

  • 100 gr ongebrande witte amandelen of ongebrande hazelnoten
  • 150 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 125 ml amandelmelk
  • 2 a 3 el honing of ahornsiroop
  • 2 el (Ceylon) kaneel
  • 1 tl vanillearoma
  • 1 snufje zout

Voor de Chocolade crème:

Voor het deeg:

  • 125 (glutenvrije) havermout
  • 2 el kokosolie
  • 30 ml amandelmelk
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 2 el warm water
  • 50 gr dadelpasta of 3 Medjoul dadels
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout

Aan de slag!

Voor de Speculoos:

  1. Als eerste maken we de Speculoos. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover de amandelen. Rooster de noten zo’n 10 minuten in de oven. Zet de oven daarna even uit.
  3. Spoel de kikkererwten schoon en laat deze goed uitlekken. Mix deze samen met de amandelen met een goede blender tot een smeuïge massa.
  4. Voeg vervolgens de amandelmelk, het zoetmiddel, de vanille, kaneel en het zout toe. Geef nog een slinger aan het knopje van de blender zodat het mengsel goed gemixt kan worden. Is jouw Speculoos te droog? Voeg dan nog een scheutje amandelmelk toe. Is jouw Speculoos te nat? Voeg dan nog wat extra kikkererwten toe. Je kunt de Speculoos dus zo stevig of vloeibaar maken als je zelf wilt.
  5. Zet jouw goddelijke goedje nog even in de koelkast zodat de smaken goed in het mengsel kunnen trekken.

Voor de chocolade crème:

  1. Maak de ingrediënten fijn met een staafmixer of keukenmachine.  Proef en voeg naar smaak nog wat dadelpasta toe. Schep het mengsel in een bakje en laat het opstijven in de koelkast.

Voor het basisdeeg:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met wat kokosolie zodat jouw creatie zich soepeltjes zal ontdoen van het omhulsel zonder averij op te lopen.
  2. Week de gebroken lijnzaad samen met het water in een bakje zodat er een gelei ontstaat.
  3. Schep de havermout in een pan met een goede anti-aanbaklaag en rooster de havermout een paar minuten. Zodra de havermout lekker gaat geuren, is deze klaar.
  4. Doe de het mengsel dan samen met het lijnzaadmengsel in een mengkom en voeg meteen de kokosolie, amandelmelk, zoetmiddel, kruiden en het snufje zout toe. Kneed dit alles tot een soepel deeg. Is het deeg te droog voeg dan wat extra kokosolie toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra havermout toe.
  5. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm en zorg ook voor een klein opstaand randje.
  6. Schuif de springvorm de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 minuten. Laat de bodem afkoelen buiten de oven.
  7. Haal de Speculoos tevoorschijn en bedek de bodem van de springvorm met dit gouden goedje.
  8. Top het taartje af met de chocolade crème en eventueel wat gebroken noten.
  9. Geniet ervan met volle teugen!

TIP! Bewaar de overgebleven Speculoos in een afgesloten bakje in de koelkast. Lekker voor op een boterham.

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


2 reacties op “Glutenvrij Speculoos taartje

  1. Onze kleindochter heeft een glutenallergie; zelfs glutenvrije havermout kan ze niet eten; waardoor kan ik die vervangen in jouw bakgerechten?

Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *