Glutenvrije Kruidkoek met een Twist

Delen:


Een vegan kruidkoek zonder gluten met de smaken van vroeger en het receptuur van vandaag!

Kruidkoek, wat heb ik dit gemist! Een glutenvrije variant zonder poespas is gewoon niet te vinden. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Dook de Oud-Hollandsche kookboeken in om terug te gaan naar de oorsprong van deze oh zo geliefde koek. Ik had één doel: het ontwikkelen van een smeuïge, kruidige koek zonder overheersende bananensmaak of een zoetkracht waardoor het glazuur spontaan van mijn tanden zou barsten. Bloed, zweet en tranen maar het is gelukt. Ik heb een heerlijk recept waardoor ook jij het gevoel van ‘vroegah’ weer even zal ervaren!

Eerder zag je al de Robuuste Ontbijtkoek voorbij komen en in het mijn boek kun je de Oude Wijvenkoek vinden. Een Oer-Hollandse kruidkoek maakt het trio compleet!

Van luxe lekkernij tot traditionele traktatie

Kruidkoeken waren vroege een luxeproduct omdat alleen mensen met voldoende geld de specerijen konden betalen. Alleen met het juiste team aan specerijen kun je dé smaaksensatie van de traditionele kruidkoek evenaren. Toen de VOC er in slaagde om de alleenheerschappij in de specerijenhandel te bemachtigen ten koste van de andere kolonisten, konden Nederlanders makkelijker aan gewilde specerijen als kruidnagel en foelie komen. De kruidkoek was niet langer enkel een luxe lekkernij maar een traditionele traktatie.

Ik word ook wel een Specerijen Junkie genoemd. De zakjes met toverzand liggen nog net niet onder mijn kussen.

De meeste mensen die mij al langer volgen, weten dat ik gek ben op specerijen. Deze zakjes met toverzand liggen nog net niet onder mijn kussen! Ik word ook wel de Specerijen Junkie genoemd.  Aangezien ik ook hou van gemak pakte ik er voor dit recept de Pumpkinspice bij van Green Gypsy Spices. Een te gekke combinatie met de juiste verhoudingen aan specerijen die ik nodig heb voor de kruidkoek. Lees: Kaneel, nootmuskaat, koriander, piment, kruidnagel, gember en steranijs. De perfect basis voor het recept!

Aan de slag!

Gewapend met een spatel in mij ene hand en een beslagkom in mijn andere hand, kon ik het niet laten om aan de slag te gaan in de keuken. De ouderwetse kruidkoek wordt vaak gemaakt zelfrijzend bakmeel of van roggemeel. Beide melen zijn hartstikke niet glutenvrij, daarom zocht ik naar een goed alternatief. De combinatie van glutenvrij havermeel in combinatie met amandelmeel zorgen voor een perfect fundament! Kun je niet tegen haver? Gebruik eens boekweitmeel of bruine rijstmeel. Deze melen doen het ook prima! Sinsaasappelrasp geeft de kruidkoek een fris accent en combineert feilloos met de specerijen. Het leuke blijft toch wel dat je voor een luchtige koek geen eieren nodig hebt. Door de combinatie van bakpoeder en bakingsoda + appelazijn te gebruiken ontstaat er een goede consistentie, waardoor je niet het gevoel hebt dat je op een baksteen aan het knagen bent.

Kruidkoek met een Twist!

De appelstukjes en de Medjoul dadel stukjes geven de koek een verrassend karakter. Eigentijds, warm en universeel. Ik ben nog niemand tegen gekomen die de koek niet kon waarderen! Ben je hier nou niet zo dol op? Laat deze twist dan vooral achterwege.

Recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: cakevorm of vierkante springvorm van (16 x 16)

Ingrediënten:

Voor de kruidkoek:

  • 250 gr (glutenvrij) havermeel*
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 2 el appelstroop
  • 2 el Pumpkinspice
  • 1 el Ceylon kaneel
  • 250 ml plantaardige melk
  • snufje zout
  • 1 el rasp van een sinaasappel

*Als laatste voeg je toe aan het beslag:

  • 0,5 tl baking soda (zuiveringszout)
  • 0,5 el appel azijn

Niet in huis? Gebruik: ¾ tl gemberpoeder, ½ tl gemalen kardemom, ¼ tl versgeraspte nootmuskaat, ⅛ tl gemalen foelie, ⅛ tl gemalen kruidnagel.

Voor de vulling:

  • 1 appel
  • 30 gr amandelen
  • 4 Medjoul dadels (ontpit)

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met wat kokosolie of leg er een bakpapiertje in.
  2. Snijd alvast de appel in stukjes en hak de amandelen en Medjoul dadels in stukjes. Zet deze even aan de kant.
  3. Meng alle ingrediënten voor het basisbeslag in een mengkom en roer deze met liefde door elkaar zodat er een fluwelen beslag zal ontstaan.
  4. Voeg als laatste de baking soda en de appelazijn toe. Het mengsel begint te bruisen, dat is goed! Dit geeft jouw kruidkoek letterlijk meer lucht! Roer het deeg nog een aantal malen door elkaar.
  5. Proef even of jouw deeg op smaak is, zo niet voeg nog wat zoetmiddel, specerijen of sinaasappelrasp toe.
  6. Verdeel de helft van het aromatische goedje in de bakvorm. Verdeel vervolgens de appelstukjes, dadelstukjes en de amandelstukjes over het beslag. Dek dit vervolgens af met een het laatste gedeelte van het deeg.
  7. Decoreer de kruidkoek met wat gebroken amandelen voor een speels effect en schuif jouw kruidige Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van 50 minuten.
  8. Laat even afkoelen en smullen maar!

Ga je deze Kanjer maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Delen:


2 reacties op “Glutenvrije Kruidkoek met een Twist

  1. Vandaag heb ik deze kruidkoek gemaakt, maar het beslag werd helemaal niet fluweelzacht. Eerder wat stug en droog, hij staat nu af te koelen dus ik ben heel benieuwd. Moet het beslag redelijk schenkbaar zijn of juist dat je het moet scheppen? Anders doe ik de volgende keer er maar meer plantaardige melk bij. Groetjes Mariëlle

    1. Hi Mariëlle,

      Klopt! Het hoeft niet schenkbaar te zijn, het mag iets stugger zijn. Is het gelukt?
      Mocht de koek iets stugger zijn van structuur, laat hem dan een dag staan. De structuur wordt vanzelf zachter, dat is zo leuk aan de echte kruidkoek. Hoe langer je deze laat staan hoe smaakvoller hij is!

      Lieve groet,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *