Deze glutenvrije ontbijtcake met verse bramen is de lekkerste ontbijtcake die ik ooit heb gemaakt. Het was een experiment, maar wel één met een geslaagde afloop! Een smaakvolle cake zonder gluten, lactose en ook nog eens plantaardig.

Van bramenplukavontuur tot genietmomentje aan tafel!

Na een bramenplukavontuur moest er toch wat lekkers worden gemaakt met deze glimmende paarse juweeltjes. Zo leuk om aan de slag te gaan in de keuken met het fruit van het seizoen. Een bramen ontbijtcake, dat klonk mij als muziek in de oren! Gewapend met mijn emmertje bramen en een kleurrijk elftal aan ingrediënten ging ik aan de slag. Ik maakte de basis van havermout, een klein beetje amandelmeel voor een soepele structuur,  enkele rijpe rakkers van bananen en wat smeuïge Medjoul dadels. Het leukste blijft toch wel om te spelen met de smaken. Een vleugje citroen geeft de cake ineens een fris karakter. Deze frisse touche in combinatie met de frisse bramen meen een stevige bite door de paranoten, maakt de ontbijtcake compleet!

Ontbijten is ineens een feest!

Voor de grap deed ik wat ingrediënten bij elkaar. Uiteindelijk rolde er een kleurrijke Bolide uit de oven waar ik spontaan een dansje van deed in de keuken.Er zijn dagen dat ik weinig tijd heb om te ontbijten. Des te fijner het is als er iets makkelijks voor handen is om mee te nemen om met een kopje thee op te eten en te drinken. Deze glutenvrije ontbijtcake is gemaakt van voedzame ingrediënten. Het havermeel zorgt voor een goed fundament, waardoor jij de dag met een kickstart kan beginnen. De complexe koolhydraten zorgen ervoor dat je voor een langere tijd verzadigd bent. De bramen geven de cake een fris en verrassend accent. Wedden dat jij hier niet zo blij van zal worden als mij?

Ben je nieuwsgierig geworden, we hebben nu lang genoeg getreuzeld. Ga maar snel met het recept aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: cakevorm van 21 a 23 cm

Ingrediënten:

  • 150 gr (glutenvrij) havermeel
  • 100 gr amandelmeel
  • 5 Medjoul dadels (ontpit)
  • 3 a 4 rijpe bananen
  • 75 ml amandelmelk
  • 1 el kaneel
  • 1 el bakpoeder
  • snuf zout
  • rasp van een halve citroen
  • 1 tl baking soda + 1 el citroensap
  • handje bramen
  • handje paranoten

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven op 18o graden. Vet een cakevorm in of bekleed de cakevorm met bakpapier. Maak een prop van het bakpapier en maak deze goed nat onder de kraan. Knijp de prop goed uit, je zal zien dat je het papier nu in alle vormen kunt vouwen zonder weerstand. Bekleed hiermee de bakvorm.
  2. Pureer de bananen, dadels en de plantaardige melk tot een gladde puree.
  3. Doe de melen, specerijen, zout en de citroenrasp in een mengkom.
  4. Roer hier de bananenpuree doorheen, zodat er een stevig beslag ontstaat.
  5. Het is nu tijd om de baking soda samen met het citroensap te mengen in een kommetje. Je zal zien dat het mengsel gaat bruisen.
  6. Schenk dit goedje nu bij het beslag en roer het nog één keer voorzichtig door elkaar.
  7. De helft van het beslag kun je in de cakevorm gieten. Verdeel hier wat gebroken paranoten en wat bramen overheen. Dek dit af met het overige beslag en top de cake af met de overige gebroken paranoten en bramen.
  8. Schuif de Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 a 50 minuten.
  9. Laat de cake afkoelen buiten de oven en geniet met volle teugen.

Ga je  deze bliss balls maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike