Stracciatella Cheesecake 2.0

Stracciatella Cheesecake 2.0
LoadingRecept opslaan

Een glutenvrije Stracciatella Cheesecake zonder lactose en ook nog eens plantaardig voor de liefhebbers? Het bestaat!

Stracciatella, een prachtig woord, onlosmakelijk verbonden met mijn favoriete ijs. Dat deze smaak ook prima te combineren is met het fenomeen taart dat liet Colette eerder al zien. De Stracciatella Cheesecake is nog steeds berucht en beroemd. maar dat deze taart een upgrade zou krijgen hadden we nooit durven dromen. Voorzien van een smakelijke twist waardoor je toch echt watertandend ieder puntje taart zal verslinden.

Met deze gedachte maakte ik deze look a like Stracciatella Cheesecake , en waan ik mij weer even in Italië!

Deze cheesecake heeft een voedzame maar smeuïge brownie bodem en een heerlijke vanille vulling met stukjes chocolade. Dat is nog eens op z’n Italiaans genieten!

Ben jij dol op ijstaart? Schuif jouw puntje taart de vriezer in voor een uurtje en geniet van een heerlijk Italiaans ijstaartje!

Gluten-, lactosevrij, verantwoord en eventueel plantaardig genieten is een feest!

Je hebt nodig:
Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten

Voor de bodem:
  • 2 bananen
  • 100 gr (uitgelekte) zwarte bonen
  • 1 el gebroken lijnzaad + 2 el water OF 1 ei
  • 50 gr boekweitmeel
  • 50 gr (glutenvrij) havermeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el Choco Loco (Green Gypsy Spices)
  • 1,5 el cacao
Voor de vulling:
  • 400 gr (lactosevrije) kwark, soja yoghurt of kokosyoghurt
  • 200 gr (lactosevrije) roomkaas of silken tofu
  • 50 gr cacaonibs of 85% pure chocolade
  • 40 gr agavesiroop of ahornsiroop
  • 10 ml vanillearoma
  • 3 gr agar agar of 6 gelatinebladen

Voor de topping:

  • stukje pure chocolade – ik gebruikte 85%

Aan de slag!

Voor de bodem:
  1. Verwarm de oven als eerste voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Maak bonen en bananen fijn met een staafmixer of keukenmachine. Schenk het mengsel in een mengkom en voeg hier het lijnzaadmengsel of het ei aan toe.
  3. Mix het mengsel zodat het wat luchtiger zal worden.
  4. Roer de melen, specerijen, cacao en het bakpoeder rustig doorheen zodat er een egaal beslag zal ontstaan.
  5. Proef even of jouw beslag op smaak is. Zo niet voeg nog wat zoetmiddel toe.
  6. Schenk het beslag in de springvorm en schuif jouw Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van 25 minuten.

Voor de vulling:

  1. Ga ondertussen verder met het maken van de smaakvolle vulling.
  2. Mix de yoghurt naar keuze, cream cheese of silken tofu, zoetmiddel en de vanille goed door elkaar.
  3. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 5.
  4. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  5. Voeg als laatste de cacaonibs of geraspte pure chocolade toe (dit kan je met een handrasp doen of nog makkelijker met raspstand van je keukenmachine )
  6. Haal de bodem uit de oven en giet de vulling op de bodem en zet het in de koelkast.
  7. Let op! Laat de bodem niet te lang af laten koelen want anders krimpt ie en loop de vulling langs de bodem. Is niet heel erg, maakt voor de smaak niet uit maar het oog wil natuurlijk ook wat!
  8. Is de bodem toch gekrompen duw dan de bodem strak tegen de kant van de springvorm aan en vul de kant waar ruimte tussen zit op met geweekte dadels zodat het yoghurtmengsel er niet langs zal lopen.
  9. Zet de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast zodat jouw gespikkelde Parel op kan stijven.

Voor de topping:

  1. Smelt de pure chocolade au-bain marie en drapeer de chocolade over de taart.
  2. Plaats de taart in de koelkast zodat de chocolade ook uit kan harden en klaar is je Stracciatella cheesecake 2.0!
  3. Geniet er van, het is je van harte gegund!
 Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!
5 reacties
    1. Hi Myrthe,

      Je kan allebei gebruiken. Bonen uit blijk zijn het meest handig, maar gekookte bonen zijn het lekkerste. Als je er maar voor zorgt dat het uitlekgewicht gelijk is aan de aangegeven hoeveelheid.

      Groetjes,
      Marike

  1. hmm de bodem is hartstikke lekker. De vulling komt even hoog als de bodem, dus daar maakte is waarschijnlijk een foutje? Ook smaakt deze niet zo zoet (zelfs een beetje zurig). Ik gebruikte proteïnerijke kokosyoghurt. Kan je me een tip geven om mijn cheesecake net dat tikkeltje smaakvoller te maken?

    1. Hi Darlyn,

      Dankjewel voor de reactie! Je kunt de yoghurt op smaak brengen door wat meer zoetmiddel toe te voegen en evt een vleugje vanille-extract. De proteïnerijke kokosyoghurt heeft inderdaad als eigenschap om wat zuurder te zijn dan de basis kokosyoghurt. Proef je vulling voordat je deze over de bodem heen schenkt. De grootste tip die ik kan geven.

      Liefs,
      Marike

      1. Een gouden tip inderdaad. Toch smaakte het beslag zoeter voor ik het in de ijskast plaatste. Met een beetje extra chocolade en kokosrasp ben ik helemaal aan uit. Bedankt voor de snelle respons! Welk receptje probeer ik nu even uit …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.