Glutenvrije Ontbijtkoeken met een fruitig karakter

glutenvrije ontbijtkoeken met een fruitig karakter

Delen:


Glutenvrije ontbijtkoeken met een fruitg karakter! Ik teken ervoor! Dat de ontbijtkoek de onbetwiste nummer één is van menig inwoner van ons kikkerlandje dat is zeker. Deze typisch Hollandse traditie gaat er in als KOEK! Wie is er tenslotte niet mee opgegroeid? Vooral met een laagje roomboter, dat is toch wel mijn jeugdsentiment. Toch heeft het imago van deze koek de afgelopen tijd aardig wat averij opgelopen. Waar deze smaakmaker eerder werd gezien als ‘verantwoord tussendoortje’ is de supermarktvariant nu toch echt ontmaskerd.

Ode aan de ontbijtkoek! 

Om de traditie in ere te stand te houden tover ik wekelijks een lekkere glutenvrije ontbijtkoek uit de oven gemaakt van pure ingrediënten. Lees HIER mijn verhaal maar eens over de Koekhap Koningin. Ben jij eerder fan van Kruidkoek? Probeer DEZE dan eens!

Een mand met pruimen uit eigen tuin inspireerde mij voor een nieuwe creatie namelijk deze smakelijke Ontbijtkoeken die je heel makkelijk mee kan nemen! De smaken van speculaas en kaneel komen er in naar voren waardoor je er ook heerlijk van kan genieten op de bank met een kop thee wanneer de wind door de bomen raast.

Smeuïg, smaakvol, handzaam én ook nog eens heel voedzaam! 

De combinatie van glutenvrije havermout en amandelmeel geven een smeuïg maar stevig karakter aan de koeken. De pruimen kun je trouwens prima weglaten of inwisselen voor appelpartjes. Dit smaakt ook er goed! De gebroken amanelen geven een bite en bruisen van goede voedingsstoffen. Een win-winsituatie, hoe fijn is dat!

Recept

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Basisbeslag:

  • 130 gr (glutenvrije) havermout
  • 70 gr amandelmeel
  • 1 el speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 2 el appelstroop
  • 1 el ahornsiroop, agavesiroop of honing
  • 2 eieren OF 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 4 el water
  • snufje zout
  • 125 ml amandelmelk
  • 1 tl bakingsoda + 1 el citroensap

Garnering:

  • 4 pruimen of een halve appel
  • 2 el amandelen of andere noten naar keuze

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed ondertussen de bakplaat met bakpapier.
  2. Doe de havermout, amandelmeel, speculaaskruiden en kaneel in een mengkom.
  3. Voeg hier al roerende de plantaardige melk, appelstroop, zoetmiddel en de eieren of het lijnzaadei aan toe.
  4. Doe de bakingsoda samen met het citroensap in een bakje zodat het mengsel begint te bruisen, dat is goed!
  5. Schenk dit goedje als laatste bij het beslag en roer dit alles goed door elkaar.
  6. Maak gelijke hoopjes van het beslag en plaats deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Snijd de pruimen in stukjes en hak de amandelen grof.
  8. Duw de pruimen partjes in de hoopjes en bestrooi deze ruwe gebergtes met de gehakte amandelen.
  9. Schuif de bakplaat de oven in zodat de ooit zo hopeloze hoopjes zich kunnen ontpoppen tot smakelijke, voedzame Ontbijtkoeken om in te happen!
  10. Bak de koeken af in zo’n 15 minuten a 20 minuten.
  11. Laat de koeken afkoelen buiten de oven of eet ze warm op, dat is uiteraard misschien wel het lekkerst!
  12. Bewaar de koeken in een afgesloten bakje in de koelkast of vries ze per stuk in.
  13. Geniet ervan!

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *