Glutenvrije Roze Zebra Cheesecake

glutenvrije zebra cheesecake

Delen:


“Geluk kun je tenslotte enkel vermenigvuldigen door het met elkaar te delen.”

Soms heb je een streepje voor, in dit geval was het een gevalletje ‘Goed Geluk’, ik maakte deze Parel speciaal voor iemand die deze zo verdiende. Geluk kun je tenslotte enkel vermenigvuldigen door het met elkaar te delen.

Met een bakje verse frambozen, aardbeien en een klein team aan pure ingrediënten ontstond er al snel een kleurrijk Spektakel Stuk. Geïnspireerd door de lieve Colette dook ik de keuken in om Pie te hullen in een streepjes pyjama, zo ontstond het Sprookje: The Pie in the striped pajamas. Een verhaal met een smakelijke afloop. Dit kleurrijke taartje ontstond is niet alleen een juweeltje voor het oog, als je niet uitkijkt eet je jouw vingers erbij op als je eenmaal aan zo’n gestreepte Rakker begint! Bruisend van inspiratie deed ik spontaan een vreugdedansje.

Stap voor stap… goed gestreept! 

Na alle enthousiaste reacties op sociale media en het grote verlangen naar het recept, deel ik vandaag de toverspreuk van deze Parel. Onthulling? Nou nee, eigenlijk is het maken van zo’n taart heel simpel. Met slechts enkele ingrediënten maak jij deze taart. Kun je lezen? Dan kun je ook deze taart maken. Het kost even tijd maar dan heb je ook wat uiteindelijk, geloof mij!

Ondertussen staan er al heel wat taartjes in de receptenindex maar al deze creaties zijn horizontaal ingesteld. Je kent ze vast wel! De Vi-Va-Vlaflip Cheesecake, de Magische Parel of de Ti-Ta-Twix Cheesecake allemaal even lekker! Toch kriebelde er nog een gestreept verlangen om een andere variant op tafel te toveren. Een taart met een roze zebrastreepje, dat is toch een droom!

De bodem was al snel gemaakt. Daarna kon het toveren beginnen! Kijk eens naar het filmpje en zie hoe makkelijk het is! Ik kan je wel vertellen, er komen nog heel wat toffe creaties aan de komende tijd!

Ik word zo blij door het enthousiasme van jullie! We gaan vooral door met allerlei mooie dingen rondom Oh My Pie!

Gluten-, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest! 

Recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 18 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 75 g (glutenvrije) havermout
  • 75 g amandelmeel
  • 4 Medjoul dadels
  • 2 el notenpasta*
  • 1 el speculaaskruiden
  • snufje zout  
  • optioneel: 2 el gemende noten

Voor de vulling:

  • 1000 g (lactosevrije) kwark, soja yoghurt of kokosyoghurt
  • 2 tl vanillearoma of 1 tl vanillepoeder
  • 3 el ahornsiroop, honing of agavesiroop
  • scheutje sinaasappelsap
  • 12 blaadjes gelatine of 6 gr agar agar
  • 100 g aardbeien
  • 100 g frambozen + evt. een scheutje bietensap
  • Optioneel: 1 tl xanthaangom of een zakje klop-klop

Voor de topping: 

  • 200 g aardbeien of frambozen (diepvries)
  • 3 blaadjes gelatine of 2 gr agar agar
  • scheutje sinaasappelsap
  • 150 g verse aardbeien of ander rood fruit
  • 50 g pure chocolade

*Notenpasta? Gebruik amandel-, cashewnoten-, gemengdenotenpasta of een (100%) pindakaas.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm alvast met bakpapier en vet de randen in.
  2. Meng in een kom het meel met de havermout, speculaaskruiden en het snufje zout.
  3. Ontpit de sappige Medjoul dadels en kneed deze samen met de notenpasta door het deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe. Kneed dit alles tot een soepel deeg.
  4. Bekleed de bodem met het deeg. Druk deze goed aan, gebruik hierbij eventueel de bolle kant van een koude lepel.
  5. Druk de gebroken noten in het deeg en schuif de Bolide de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 10 a 12 minuten.

Voor de vulling:

  1. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de vulling. Wees niet bang, het gaat jou echt lukken! We maken een basisvulling, deze verdelen we in drieën. Dit is de basis voor de drie kleuren.
  2. Doe de yoghurt samen met de vanile, het zoetmiddel, sinaasappelsap in een mengkom.
  3. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 5.
  4. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  5. Wil je een luchtige vulling? Voeg dan een xanthaangom toe of een zakje klop-klop en mix de vulling met een mixer zo’n 5 a 10 minuten tot een luchtige massa.
  6. Verdeel de vulling over 3 kommen.
  7. De witte vulling laten we zo, voor de licht roze vulling pureer je de aardbeien tot moes. Spatel deze door de vulling zodat er een licht roze massa ontstaat. Dikt de massa al te veel in? Verwarm het nog even goed zodat de aardbeiensubstantie goed opgenomen kan worden zodat er geen lava cake zal ontstaan bij het aansnijden van deze Parel. 
  8. Voor de donker roze vulling pureer je de frambozen tot moes, voeg deze toe aan de vulling. Spatel de vulling door elkaar. Blijft de vulling te licht van kleur? Voeg dan wat bietensap of bietenpoeder toe. Bekijk zelf even hoeveel je nodig hebt voor de juiste kleur. Dikt de massa al te veel in? Verwarm het nog even goed zodat de aardbeiensubstantie goed opgenomen kan worden zodat er geen lava cake zal ontstaan bij het aansnijden van deze Parel. 
  9. Om goed gestreept ten ijs te gaan is het handig om het filmpje even te bekijken.
  10. Drop drie eetlepels van de witte vulling op het midden van de bodem. Vervolgens drapeer je drie eetlepels van de licht roze vulling op de witte vulling. Daarna volgt het zelfde ritueel met de donker roze vulling.
  11. Herhaal dit proces net zolang totdat de vulling op is.
  12. Een kind kan de was doen! Schuif de taart vervolgens de koelkast in voor zo’n drie uur zodat de vulling op kan stijven.

Voor de topping:

  1. Je kunt ervoor kiezen om een mooi roze laagje te creeren. Ontdooi dan het diepvriesfruit alvast en blend dit ot een egale mousse.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de aardbeienmousse toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de aardbeienmousse bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Laat het mengsel iets afkoelen en schenk het fruitmengsel vervolgens over de op opgesteven taart. Schuif de taart nog een uurtje de koelkast in.
  5. Wanneer de vulling stevig genoeg is kun je de aardbeien wassen, halveren en gebruiken als decoratie van deze waanzinnige Pie! Wil je er echt een feest van maken?
  6. Smelt de chocolade au bain-marie. Zet een pannetje met een laagje water op het vuur en plaats hier een schaaltje op, zorg ervoor dat het water het schaaltje niet raakt. Doe de chocolade in het schaaltje en laat het smelten. Roer dit smakelijke goedje ondertussen goed door elkaar.
  7. Swirl met een lepel de chocolade sierlijk over de taart. Plaats de taart nog even in de koelkast zodat de chocolade uit kan harden.
  8. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


4 reacties op “Glutenvrije Roze Zebra Cheesecake

  1. Wauw dit lijkt me echt hemels! En het recept is goed uitlegd. Ik ga hem eens proberen maken, hoewel hij er nooit zo mooi zal uitzien als de jouwe 😜

  2. Super gaaf! Heel inspirerend! Ik ga deze proberen te maken voor mijn dochtertje die 3 wordt.
    Bedankt voor dit leuke recept en geweldige uitleg! Keep up the good work 🙂

  3. Hai Marike, wanneer je xanthaangom gebruikt, kan je de vulling dan nog bij de agar-agar toevoegen en opwarmen of is t effect dan weg? Wordt de vulling met enkel xanthaangom ook stijf?

Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php