Glutenvrije Brownie, Bramen en Blauwe Bessen Cheesecake

blauwe bessen cheesecake

Delen:


Een glutenvrije chocolade brownie gecombineerd met een heerlijke bessen laag en een fluweel zachte vanille creme afgetopt met een coulis van blauwe bessen en bramen met een Swirl van pure chocolade. Yes, please! Zijn jouw smaakpapillen geactiveerd? Lees dan snel met mij mee! 

Ontbijten met taart kan iedere dag!

Zwevend op een grote wolk geniet ik na van een fantastische avond. We hebben gewoon met z’n allen een Food Blog Award gewonnen! Knijp mij even? Dit is toch bijzonder! Met een Award onder mijn kussen heb ik geslapen als een roos. Het is tijd voor een feestje, om jullie allemaal te bedanken! De lieve Colette maakte deze prachtige taart waarmee ook jij kan ontbijten als een koningin. Ontbijten met taart kan iedere dag!
Dat de zomer ondertussen het stokje heeft doorgegeven aan de hersfst mag de pret niet drukken. Deze kleurrijke cheesecake met bramen en bessen wil je toch gewoon het liefste inlijsten? Het leukste blijft toch wel dat jij deze taart ook kan maken!
Waar veel mensen denken: “Geef mij maar een klein stukje, ik moet letten op de lijn.”, kun je van deze taart gerust van een lekkere punt genieten. De taart is opgebouwd uit voedzame ingrediënten. De bodem is gemaakt van kikkererwten, die proef je niet maar geven wel een voedzame basis.

“Met grote ogen en een verbaasde blik keken de stoere jongens van Colette haar aan bij het zien van kleine gouden knikkers, ook wel kikkererwten genoemd in de volksmond.”

Dat de taart zo lekker zou zijn hadden de kinderen van Colette niet verwacht! Hier maak je dan ook écht iedereen blij mee! Ben je benieuwd naar het recept? Lees dan snel met ons mee!
Gluten-, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest!

Recept

Wat heb je nodig?
Springvormadvies: 20 cm
Bodem: 
  • 1 blikje kikkererwten (uitgelekt 240 gr)*
  • 1 banaan
  • 1 ei OF 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 2 el water
  • 25 g kokosmeel
  • 25 g (glutenvrij) havermeel
  • 25 g agavesiroop
  • 1 eetlepel cacao (15 g)
  • snufje zout

*Je zou ook gedroogde kikkererwten kunnen gebruiken. Kook deze zoals staat aangegeven op de verpakking en verwerk ze in het recept. 

Vulling : 
  • 700 g (lactosevrije) kwark, soja yoghurt of kokos yoghurt
  • 40 g agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 el vanillearoma
  • 8 blaadjes gelatine of 6 g agar agar
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g bramen + 2 eetlepels water
Topping: 
  • 125 g blauwe bessen
  • 75 g bramen
  • 1 el  maizena of tapiocameel  + 4 eetlepels water

Aan de slag!

Voor de bodem:
  1. Verwarm de oven als eerste voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm alvast met bakpapier zodat het fundament niet blijft plakken. Vet de randen in en zet de bakvorm even weg.
  2. Spoel de kikkererwten schoon in een vergiet en laat deze goed uitlekken.
  3. Maak de kikkererwten samen met de banaan, de melen, ei of eivervanger, cacao, zoetmiddel en het snufje zout fijn met een keukenmachine zodat er een egaal mengsel ontstaat.
  4. Schenk dit goedje in de springvorm en bak deze in de oven voor zo’n 15 minuten.
  5. Giet het mengsel in de springvorm en bak de bodem af in 15 min.

Voor de vulling: 

  1. Doe de yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een kom en mix dit luchtig.
  2. Vergeet niet om je beslag te proeven. Smaak is uniek! Zonde om de taart weg te geven aan iemand anders omdat deze niet smaakte zoals je had gehoopt. Is het beslag nog niet zoet genoeg? Voeg dan nog wat zoetmiddel toe.
  3. Verdeel de yoghurt over twee kommen. In de ene kom schep je 300 gram in de andere kom schep je 400 gram. Zet de kom met 400 gram yoghurt in de koelkast, die heb je later pas weer nodig.
  4. We maken eerst de paarse laag. Doe de bramen en bessen in een pannetje op het vuur met 2 eetlepels water en laat dit 5 min zachtjes pruttelen op een laag vuur. Je zal zien dat jouw bessen veranderen in een coulis!
  5. De bessencoulis kun je bij de 300 gram yoghurt scheppen.
  6. Gebruik je gelatine? Week 4  blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 8.
  7. Gebruik je agar agar? Roer 3 gram agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  8. Giet het mengsel op de bodem en zet de taart in koelkast om op te stijven. ( ongeveer 2 uurtjes)

Vanille vulling:

  1. Haal de kom met 400 gram yoghurt uit de koeling.
  2. Gebruik je gelatine? Week 4 blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 5.
  3. Gebruik je agar agar? Roer 3 gram agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Schenk deze vulling vervolgens over de paarse vulling heen. Let er wel op dat de paarse vulling sterk genoeg is en schenk met beleid. Het zou zonde zijn als jouw parelwitte massa als een zinkend schip ten onder gaat in de paarse zee.
  5. Zet de taart zo’n twee uur in de koelkast.

Voor de topping

  1. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de topping, we zijn er bijna!
  2. Doe de bramen en bessen die je nodig hebt voor topping in een pannetje op het vuur met 2 eetlepels water en laat dit 5 min zachtjes pruttelen op een laag vuur.
  3. Meng 1 eetlepel maizena met 4 eetlepels water en voeg dit bij de bramen en bessen. Laat het mengsel indikken.
  4. Het paarse goedje wordt snel te dik, voeg er dan nog wat water en totdat het de gewenste dikte heeft. Zet het vuurtje uit en laat het mengsel afkoelen.
  5. Haal de taart uit de koelkast zodra deze stijf genoeg is en schep het bramen en bessen mengsel er op en rasp er nog wat pure chocolade overheen voor een kleurrijk feestje!
  6. Geniet ervan met volle teugen!
Liefs Co (lette)
Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *