10 x Inspriratie met Ceylon Kaneel

Ceylon kaneel

Delen:


Dol ben ik op alles waar kaneel in is verwerkt. De oplettende lezer is vast opgevallen dat ik het graag gebruik in de keuken. Ceylon kaneel staat bij mij met vlag en wimpel op nummer één. Waarom ik zo dol ben op deze smaakmaker leg ik je vandaag uit. Daarnaast deel ik mijn favoriete recepten!

“Ceylon kaneel: Het aromatische toverzand uit Sri Lanka!”

We zijn er vast allemaal mee opgegroeid. Het vertrouwde potje kaneel in oma’s voorraadkast. Ter illustratie, vooral het moment dat de zelfgemaakte rijstepap op smaak werd gebracht met dit grandioze bruine goedje, jeugdsentiment! Het woord kaneel komt uit het Latijn, canella, wat stokje betekent. Kaneel, komt van oorsprong uit Ceylon, het huidige Sri Lanka. Het wordt wereldwijd in veel gerechten gebruikt en heeft geneeskrachtige eigenschappen. Kaneel is de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom. De rest van de bast wordt vermalen tot het bekende kaneelpoeder, dat waarschijnlijk vroeger ook al in oma’s keukenkastje te vinden was.

De Rolls Roys onder de kaneelsoorten!

Er zijn vele variaties van kaneel maar de twee belangrijkste soorten van dit wonderlijke kruid zijn toch wel de Ceylon kaneel en de Cassia kaneel. De Ceylon kaneel is wat zachter, frisser en zoeter van smaak dan het goedkope neefje de Cassia kaneel. Vaak een tikkeltje duurder maar de smaak is voortreffelijk en de gezondheidsvoordelen zijn optimaal! De Ceylon kaneel wordt dan ook niet voor niets de Rolls Roys onder de kaneelsoorten genoemd!

Gezondheidsvoordelen van kaneel

Laat ik vooral aangeven dat je kaneel vooral moet gebruiken omdat het lekker is. Het is natuurlijk heel mooi meegenomen dat er ook nog gezondheidsvoordelen aan zitten door de Ceylon kaneel met regelmaat te gebruiken. Kaneel wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde al een eeuwigheid gebruikt als medicijn, want het heeft vele gezonde eigenschappen. Kaneel bevat veel antioxidanten, die zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Zo verminderen ze het risico op Alzheimer. Ook gaan ze veroudering en artrose tegen. Tevens zit er in kaneel een belangrijk mineraal, magnesium, dat betrokken is bij veel processen in je lichaam. Zo helpt het bij depressies en kun je er lekker van slapen.

Kaneel reguleert de bloedsuikerspiegel en heeft daardoor invloed op het niveau van je insuline. Het helpt, net als je suikerhormoon, de bloedsuiker sneller in je cellen te krijgen, waardoor je minder suikerhormoon nodig hebt. Kaneel aapt de werking van je suikerhormoon dus na.

Smaakmaker in de keuken!

Ceylon kaneel heeft een betoverende werking in de keuken. Het welbekende eenvoudige havermoutje zal een ware metamorfose ondergaan door enkel een theelepeltje van dit heerlijke goedje toe te voegen. Smoothies, fruit, pannenkoeken, baksels, ijs en toetjes gaan ook prima samen met deze favoriet. Niet alleen in zoete gerechten doen het goed met een vleugje Ceylon kaneel. Ook in hartige gerechten komt dit aromatische kruid goed tot z’n recht. Een verrijking zonder al te veel poes pas.

10 x inspiratie met Ceylon kaneel!

Havermoutrepen met blauwe bessen en een vleugje kaneel

Kruidkoek met een kruidige twist

Bananarama

Sticky Chocolate & Caramel Pie

Coffee & Roasted Cashew Pie

Lemon & Poppyseed Pie

Knapperige Kaneel Koeken met een hagelwitte vanille vulling

Gouden Pareltjes

Robuuste Chocolade & Pindakaas Rakkers

Bruisende Bastogne Bolide

Ga je één van deze lekkernijen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *