Appeltaart en Speculaas Cheesecake

appeltaart en speculaas cheesecake

Delen:


De smaken van appeltaart en speculaas in één taart? Dat moet wel een feestje zijn! Deze Appeltaart en Speculaas Cheesecake is niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij en voor de liefhebbers plantaardig te maken. Een feestje voor iedereen, hoe leuk is dat!

Een unieke creatie, een traktatie voor iedereen!

Soms ontstaat er uit het niets ineens een spontaan idee. Dee verleidelijke Rakker heeft de harten van de Oh M Pie! testpersonen gestolen. Een smaaksensatie eerste klas! Met een smeuïge bodem waarin de smaak van échte pepernoten naar voren komt gecombineerd  met een appeltjes cheesecakevulling die met een grote glimlach in de oven verdaagde voor een bruiningskuurtje waardoor er spontaan een Sinterklaas New York Cheesecake ontstond!

Uiteraard afgetopt met gebakken appelpartjes en kruim van de échte gezondere speculaasbrokken die ik eerder maakte. Het is dan ook een cadeautje om met een puntje van deze Pie op de bank te ploffen met een kop thee, heerlijk.

Gluten-, lactosevrij, verantwoord en eventueel plantaardig genieten is een feest!

Je hebt nodig:
Springvormadvies: 20 cm

Ingrediënten

Voor de bodem
  • 75 gr (glutenvrij) havermeel
  • 25 gr amandelmeel
  • 25 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren OF 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 4 el water
  • 10 gr cacao
  • 1 tl vanillearoma
  • 1 tl bakpoeder
  • Optioneel: 2 Medjoul dadels in stukjes om in de bodem te verstoppen

Voor de gebakken appeltjes: 

  • 3 appels (ik gebruikte Elstar)
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • 2 tl kokosbloesemsuiker
  • 2 tl kokosolie
Voor de vulling:
  • 400 gr kokos yoghurt of (lactosevrije) kwark
  • 200 gr (lactosevrije) zuivelspread naturel of (lactosevrije) roomkaas
  • 25 gr maïzena of tapiocameel
  • 50 gr agavesiroop of honing
  • 1 el vanillearoma

Voor de topping:

  • Speculaaskruim, ik gebruikte een stuk speculaas van DIT recept.

Aan de slag!

Voor de bodem:
  1. Als eerste verwarmen we de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Het is nu tijd om aan de slag te gaan met het beslagje voor de bodem. Mix hiervoor de eieren of de eivervanger samen met de kokosbloesemsuiker en de vanillearoma door elkaar tot een luchtige massa.
  3. Doe de droge ingrediënten; de melen, cacao en het bakpoeder alvast in een mengkom. Schenk hier al roerende het beslagje bij. Spatel dit goed door elkaar zodat er geen klontjes meer te zien zijn.
  4. Schep het mengsel in de springvorm en bak de bodem af in ongeveer 10 a 12 minuten af.

Voor de gebakken appeltjes:

  1. Was de appels en snijd deze in kleine stukjes. Verdeel de kaneel over de appelpartjes samen met het scheutje citroensap en de kokosbloesemsuiker.
  2. Bak de appelpartjes in een bakpan met wat kokosolie totdat deze iets zachter zijn. Blijf ondertussen goed roeren. Doe de appelpartjes in een kommetje en verdeel 1/2 alvast over de bodem.

Voor de vulling:

  1. Ga ondertussen verder met het maken van de smaakvolle vulling.
  2. Mix met een mixer , de kwark, zuivelspread of roomkaas , maïzena of tapiocameel , zoetmiddel en de vanillearoma in kom totdat er geen klontjes meer zijn. Je zal zien dat het beslag luchtiger wordt.
  3. Schenk de vulling over de appelpartjes heen. Schuif jouw luxueuze Bolide nu de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 50 minuten.
  4. Laat de taart afkoelen en zet hem daarna voor minimaal 3 uur in koelkast zodat ie op kan stijven

Voor de topping:

  1. Verdeel de overige appelpartjes over de taart en top deze af met het speculaaskruim. Wil je er echt een feest van maken? Hak dan nog wat noten fijn en verdeel deze over de taart voor een smakelijke bite.
  2. Geniet er van, het is je van harte gegund!

Ga je deze waanzinnige Sinterklaaslekkernij maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *