Rum Rozijnen Cheesecake zonder gluten

rum rozijnen cheesecake

Delen:


Rum rozijnen cheesecake, het klinkt als jeugdsentiment in een vernieuwd jasje! De rum rozijnen vla van mijn oma staat nog altijd in de top 10 van favorieten. Als ik hier nu aan terugdenk is het nu niet meer voor te stellen dat het vroeger heel normaal was om deze overheerlijke vla te eten als luxe toetje. Aangezien oma vast geen aroma gebruikte maar echte rum. Ach, we zijn er niet slechter door geworden.

De rum rozijnen vla van vroeger in een nieuw jasje!

Het leukste aan Colette vindt ik toch wel dat zij geen kans onbenut laat om van iedere gelegenheid een feestje te maken. Deze rum rozijnen cheesecake is dan ook een verrijking voor de taartenindex van Oh My Pie! De krokante bodem combineert ontzettend goed met de rum rozijnen vulling. Een feestje, zeker zo in de winter. Eigenlijk zou deze Pie helemaal niet misstaan als toetje bij het kerstdiner!

Ben jij benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen maar dan gaan we aan de slag!

Gluten-, lactosevrij genieten voor iedereen! Maak je de taart liever plantaardig? Geen punt! Ik heb er een plantaardige optie in verwerkt!

Recept

Wat heb je nodig?

Springvorm 18 cm of 20 cm

Bakpapier

Bodem: 

  • 80 gr (glutenvrij) havermeel
  • 40 gr amandelmeel
  • 10 gr kokosolie
  • 1 ei OF 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el water
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 10 gr agavesiroop of ahornsiroop

Vulling : 

  • 500 gr (lactosevrije) kwark
  • 200 gr (lactosevrije) creamcheese of kokosyoghurt
  • 40 gr agavesiroop
  • 75 gr rozijnen
  • 7 gelatine bladen of 4 gr agar gar
  • 10 gr rum(aroma), ben je hier geen fan van? Kies dan voor vanille.

Optioneel extra zoetstof (proef je beslag )

Topping:

  • Snuf kaneel
  • En ongeveer 25 gr rozijnen voor de ster

Aan de slag!

  1. Als eerste is het handig om de rozijnen voor de vulling te weken in warm water.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met de bodem. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed deze goed door elkaar.
  5. Duw het deeg uit op de bodem van de springvorm, gebruik hier eventueel de bolle kant van een natte lepel voor.
  6. Bak de bodem zo’n 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Ga ondertussen aan de slag met de vulling.
  8. Meng de yoghurt, zoetmiddel, roomkaas of kokosyoghurt en de rum(aroma) in een kom en mix de ingrediënten met een mixer luchtig.
  9. Proef het beslag even, je kunt eventueel extra zoetmiddel toevoegen.
  10. Gebruik je gelatine? Week de gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 12.
  11. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door elkaar met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Verwarm het mengsel nog even zodat de agar agar goed kan binden. Haal het pannetje van het vuur.
  12. Roer de gewelde rozijnen door het beslag (zonder het weekwater) en schenk de vulling over de bodem van de cheesecake.
  13. Zet de taart in koelkast om op te stijven ( ongeveer 3 uurtjes).
  14. Strooi als laatste met een zeefje de kaneel over de taart. Ben je op zoek naar het ultieme kerstgevoel? Maak dan een ster van de rozijnen op de taart.
  15. Geniet er van!

Liefs Co(lette)

Ben je benieuwd naar de toverkunsten van Colette? Volg haar dan via Facebook én Instagram!

Delen:


Een reactie op “Rum Rozijnen Cheesecake zonder gluten

Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *