Glutenvrije Naked Cake met mango en kokosroom

glutenvrije slagroomtaart met een brownie bodem

Met 2018 in zicht moeten we het jaar toch wel afsluiten in stijl. Deze Naked Cake steelt met gemak de show tijdens de jaarwisseling waardoor jij met een glimlach het nieuwe jaar in fietst. Tenminste, daar gaan we vanuit. Ik was dan ook rete trots toen deze Naked Cake over de rode loper paradeerde.

Naked Cake, say what? Yes, ook wel glutenvrije stapeltaart genoemd. Naked, omdat de zijkanten vrijgelaten zijn van enig glazuur of mierzoete marsepijnlaag, waardoor de lagen aan de binnenkant van de taart goed zichtbaar zijn.

Van doodgewone zoete aardappel tot Magic Pie!

Op het zicht een gewone foto, maar achter dit plaatje schuilt een bijzonder verhaal. Een parl gemaakt voor liefdevolle mensen, die er een lange reis voor over hadden om deze taart in ontvangst te nemen. Een Naked Cake gemaakt van enkel pure ingrediënten en verborgen groenten.

Stel je voor! een smaakvolle brownie bodem waarin stukjes paranoot de pure chocolade chunks innig omhelzen. Gevolgd door een zachte creme van mango en citroen. Afgedekt met een smaakvolle brownie die rijkelijk versierd is met een parelwit tapijtje van kokosslagroom waarop de viooltjes vrolijk zwaaien en de mango slierten zijn omgetoverd tot roosjes! Een taart om in te bijten en met liefde gemaakt!

Het recept kan ik niet achterhouden aangezien er zoveel mensen uit mijn omgeving benieuwd zijn naar het recept!

Heb je tijd? Sta je te popelen om aan de slag te gaan in de keuken? Sprokkel de ingrediënten bij elkaar, zet jouw koksmuts op en ga snel aan de slag!

Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest!

Recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: 2 x 18 a 20 cm

Ingrediënten:

Voor 2 brownie lagen:

  • 800 g zoete aardappel
  • 4 eieren*
  • 100 g amandelmeel
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • 6 el cacaopoeder
  • 2 el notenpasta (naar keuze)
  • scheutje plantaardige melk
  • Snufje zout

*Eivrij of vegan? Gebruik 50 gr arrowroot gemengd met 50 ml water. Om extra luchtigheid te creëeren kun je kiezen om als laatste een halve tl baking soda + el citroensap toe.

Voor de gele crème:

  • 400 g kokosyoghurt of (lv) yoghurt naar keuze
  • 100 g mango (dieprvries bijvoorbeeld)
  • 5 blaadjes gelatine OF 3 g agar agar
  • 0,5 tl vanillepoeder
  • scheutje citroensap
  • 2 el water

Gele mango laag:

  • 250 g mango (dieprvries)
  • 2 blaadjes gelatine of 1 gr agar agar
  • scheutje sinaasappelsap

Voor de topping:

  • 1 mango + scheutje citroensap
  • 1 blikje kokosmelk (geen light a 400 ml)*
  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl vanillepoeder
  • Optioneel: 1 tl xanthaangom*
  • Optioneel: eetbare bloemen

*12 koeluren

Aan de slag! 

De bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de randen in.
  2. Kook de zoete aardappelblokjes fluweel zacht in zo’n 10 minuten en giet deze af.
  3. Mix de eieren voor zo’n 5 minuten samen met het zoetmiddel tot een lobbige massa.
  4. Doe de zoete aardappel, meel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, notenpasta en de cacao in een mengkom en maak deze fijn met een staafmixer of een keukenmachine.
  5. Schenk het mengsel in een mengkom en spatel de lobbige eiermassa hierbij. Blijft het mengsel te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe.
  6. Gebruik je geen eieren? Voeg dan de arrowroot toe samen met de tl bakingsoda en het citroensap. Roer het browniemengsel nog één keer door elkaar.
  7. Verdeel het beslag over de twee springvormen.
  8. Schuif de browniebolides in de oven en bak deze 20 minuten in de oven.
  9. Laat de browniebodems buiten de oven afkoelen.

De vulling:

  1. Maak de yoghurt en de mangostukjes samen met het zoetmiddel en de vanille fijn met een staafmixer of blender zodat er een goudenmassa ontstaat.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in sinaasappelsap en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het sinaasappelsap en kook dit in een pannetje. Schenk hier de yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Mix het parelwitte goedje door elkaar. Giet het yoghurtmengsel boven op een afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de mango-yoghurt vulling op kan stijven.

Mango tussenlaag:

  1. Schil de mango of laat de bevroren mangostukjes ontdooien. Pureer de mangostukjes vervolgens tot mousse.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in sinaasappelsap en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het mangomengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het sinaasappelsap en kook dit in een pannetje. Schenk hier de mango bij en roer het mengsel goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Schenk het goudgele goedje over de mango crème en plaats de taart in de koelkast.

De topping:

  1. Schil de mango, maak met een dunschiller slierten van het vruchtvlees en besprenkel deze met citroensap.
  2. Haal het blikje kokosmelk na 12 koeluren uit de koelkast. Voorzichtig, hou het blikje recht.
  3. Open dan het blikje en schep de crème (de bovenste dikke laag) met een lepel in een kom en voeg het zoetmiddel en de vanille toe. Klop de room net zolang totdat er mooie pieken ontstaan.
  4. Nu volgt een truc! We besmeren de mangolaag met een laagje slagroom zodat de brownie mooi blijft liggen zonder dat er kieren te zien zijn. Plaats de brownie op het parelwitte bedje en verdeel de overige slagroom over de Verdeel de slagroom over de taart en verdeel hier het verse fruit overheen.
  5. De taart is nu klaar om er van te genieten!

TIP! Maak de brownie bodems de avond van te voren en maak de eerste cheesecake laag ook al de avond van te voren. Dat scheelt veel wachttijd!

Ga je deze waanzinnige Pie maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:




Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.