Pindakaastaartje met koekjesdeeg

pindakaastaartje met glutenvrij koekjesdeeg

Delen:


Een glutenvrij pindakaastaartje met koekjesdeeg met een smeuïge bodem, een fluweelzachte vulling en een waanzinnige topping waarin de smaak van koekjesdeeg en pindakaas samenkomen. Deze no-bake peanutbutter & cookie dough pie is toch wel een kroonjuweel in het taartenbestand. Een verwentaartje waar je de show mee zal stelen!

“Een pindakaastaartje met koekjesdeeg, ik waande mij even in de zevende hemel!”

Om Nationale Pindakaasdag afgelopen week wat meer kleur te geven ontwierp ik mijn eigen pindakaastaartje. Dit keer geen koekjesdeeg met pindakaas maar pindakaas met glutenvrij koekjesdeeg on top! Say what?! Yes, ik kan je vertellen dat ik mij even in de zevende hemel waande. Ik gebruikte voor dit taartje een springvorm van 12 cm, hierdoor creëer je bewust een genietmomentje zonder dat je met een halve taart achter blijft. Wil je toch liever een grotere taart? Verdubbel dan de verhoudingen. Voor ieder wat wils!

Ik maakte de basis voor de taart de avond van te voren. De topping maakte ik de volgende ochtend waardoor de wachttijd niet zo lang was. Swirl de pindakaas over het taartje en je creëert spontaan jouw eigen pindabazen creatie!

Gluten-, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig genieten is een feest!

 

Recept

Springvormadvies: 12 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem en koekjesdeeg:

  • 50 g amandelmeel
  • 1 el pindakaas
  • 50 g gemengde noten
  • 80 g zachte dadels (ik gebruikte Medjoul dadels)
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 200 g kokosyoghurt*
  • 2 blaadjes gelatine of 2 g agar agar
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 1/2 tl vanillepoeder

Voor de topping: 

  • 20 g pure chocolade
  • scheutje (amandel)melk

Voor de garnering:

  • 2 el pindakaas (ik gebruikte DEZE van de Pindakaaswinkel)
  • koekjesdeeg (zie recept bodem)

Aan de slag!

  1. Bekleed de springvorm op de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in. Mix alle ingrediënten voor de bodem en het koekjesdeeg in een keukenmachine. Het moet aan elkaar gaan plakken als je erin knijpt. Is het te droog? Voeg wat water toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra amandelmeel toe. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de bodem ondertussen in de koelkast en maak van het overige deeg een balletje en plaats deze ook even in de koelkast.
  2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit deze zacht geworden is. Verwarm de gelatine in enkele eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
  3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar samen met enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur.
  4. Schenk het yoghurtmengsel in de vorm, zet het taartje in de koelkast zodat deze op kan stijven voor zo’n 2 a 3 uur.
  5. Is de vulling stijf genoeg? Smelt de chocolade au bain-marie en voeg een klein scheutje amandelmelk toe. Roer door elkaar en giet over de kokoslaag in de springvorm. Zet nog even heel kort in de koelkast om het op te laten stijven.
  6. Haal het koekjesdeeg uit de koelkast. Je zal zien dat het koekjesdeeg wat harder is geworden. Hak dit in stukjes met een mes.
  7. Zorg ervoor dat de pindakaas goed vloeibaar is (verwarm de pindakaas eventueel au bain-marie). Roer hier de koekjesdeegkruimels doorheen.
  8. Swirl de cookie dough pindakaas over het taartje en garneer deze eventueel met wat gehakte noten om het feest compleet te maken. Smullen maar!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:



Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *