Eigenlijk wilde ik mijn favoriete krentenbollen weer eens maken maar in mijn loopje richting de keuken ontstond spontane en ander idee om er eens wat appelstukjes aan toe te voegen. Al snel konden ook de speculaaskruiden niet achterblijven en was het feest compleet! Deze glutenvrije kwarkbolletjes met appel en rozijnen smaken gewoon naar appeltaart!

“Glutenvrije bollen, daar kun je vaak een ruit mee ingooien.”

Glutenvrije bolletjes staan er om bekend dat ze als snel droog zijn. “Je kunt er een ruit mee ingooien“, roep ik dan ook vaak. Vreselijk, de telleurstelling na zo’n hap smakelijkeloosheid heb ik helaas te vaak meegemaakt waardoor de supermarkt varianten dan ook niet meer in mijn winkelwagentje zullen verdagen.

Glutenvrije kwarkbolletjes met karakter!

Tijd om zelf aan de slag te gaan in de keuken met dit easy peasy recept. Deze Rakkers zijn na twee dagen nog steeds erg lekker. Ik heb een basis gemaakt van havermeel dat feilloos combineert met lactosevrije kwark of kokosyoghurt. De specerijen geven de bolletjes een kruidige smaak en de appelstukjes zorgen samen met de rozijnen voor een zoetje en een bite! Wil je het feest helemaal compleet maken? Voeg dan wat stukjes pecannoot toe.

Een trommeltje gevuld met lekkere appeltaart bollen, het liefste met een laagje roomboter daar kan ik van dromen! Voor de lactosevrije kanjers onder ons zullen we de roomboter achterwege laten, maar serieus dit is toch jeugdsentiment!

Gluten-, lactosevrij genieten maar! 

Recept

Ingrediënten:

 • 100 g rozijnen
 • 2 appels
 • 250 g (lactosevrije) kwark of kokos yoghurt
 • 250 g (glutenvrij) havermeel
 • 1 el bakpoeder
 • 2 eitjes*
 • 1 el speculaaskruiden 
 • 1 tl kaneel
 • 2 el honing of agavesiroop
 • 1 tl kokosolie (gesmolten)

*Eivrij of vegan? Vervang de eitjes door 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el water + 70 gram appelmoes.

Aan de slag!

 1. Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden.
 2. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
 3. Wel de rozijnen zo’n 10 minuten in warm water, giet ze af en dep ze daarna goed droog.
 4. Snijd de appels in kleine stukjes en doe deze in een mengkom.
 5. Voeg het meel, kwark, bakpoeder, de eitjes of eivervanger, specerijen, gesmolten kokosolie en het zoetmiddel toe. Spatel deze ingrediënten goed door elkaar heen zodat er een stevig beslag onstaat zonder klontjes.
 6. Verdeel met een ijsbolletjesschep zo’n 12 a 15 bollen de bakplaat. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte tussen de bollen zit zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken tijdens het bakken.
 7. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 20 minuten.
 8. Laat de Robuuste Rakkers afkoelen buiten de oven en geniet ervan met volle teugen!

Ga je deze kwarkbolletjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

blank