Ontbijten met carrot cake? Deze kleurrijke rakker toverde ik vorige week op tafel. De smaak bleek zó goed dat een deel 2 van het bakavontuur niet kon uitblijven. In dit geval geen carrot cake waarbij het glazuur bijna van mijn tanden spatte vanwege de grote hoeveelheid suiker. De Old School guilty pleasure maakte plaats voor een luxe bolide met pure smaken én fijne voedingswaarden.  Deze overheerlijke ontbijtcake heeft zo’n bijzonder fijne smaak, dat je bij iedere hap weer iets nieuws ontdekt. Schatgraven voor beginners zullen we maar zeggen!

Een overheerlijke basis waarin worteltjes zijn verstopt, aangevuld met de charismatische speculaaskruiden van Green Gypsy Spices, een accent van sinaasappel een een vleugje gember! Bedekt met een smaakvolle frisse topping. Ik koos ervoor om een stevige kokosyoghurt te gebruiken zodat de lactose- melkvrije kanjers én de mensen met een plantaardige voorkeur mee kunnen genieten. Maak het jou niet uit? Kies dan eens ricotta!

Recept

Ingrediënten:

Basisbeslag:

 • 2 el gebroken lijnzaad
 • 200 g worteltjes
 • 140 g Medjoul dadels
 • 100 g glutenvrij havermeel
 • 120 g hazelnotenmeel*
 • 25 g kokosrasp
 • 150 ml kokosmelk
 • 1 ½ el speculaaskruiden
 • stukje verse gember fijngesneden
 • Snufje zeezout
 • 1/2  sinaasappel
 • 1/2 tl baking soda + 1 el appelazijn

*Blend 50 g hele hazelnoten of andere noten tot meel als je dit niet in huis hebt. 

Voor de frosting:

 • 300 g stevige kokosyoghurt*
 • 1 el ahornsiroop
 • 1/2 sinaasappel
 • 30 g pistachenoten

*Kun je wel tegen lactose? Probeer dan eens ricotta in plaats van kokosyoghurt.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven op 180 graden en bekleed de het cakeblik met bakpapier.
 2. Doe de gebroken lijnzaad in een kommetje en voeg hier 6 eetlepels water aan toe. Laat dit 15 minuten staan zodat er een lijnzaadpapje ontstaat.
 3. Maak de worteltjes en de ontpitte Medjoul dadels fijn met een keukenmachine.
 4. Doe alle ingrediënten voor het basisbeslag, behalve de sinaasappel, bakingsoda + appelazijn, in een mengkom. Rasp de halve sinaasappel, voeg de rasp en 1 el sinaasappelsap toe aan het beslag. Spatel de ingrediënten door elkaar zodat er een egaal beslag ontstaat.
 5. Voeg de bakingsoda en de appelazijn samen in een kommetje en roer deze door elkaar. Het mengsel begint te bruisen, dat is goed! Spatel dit goedje als laatste door het cakebeslag.
 6. Schenk het beslag in de cakevorm.
 7. Bak de carrot cake in zo’n 30 minuten goudbruin. Laat de carrot cake afkoelen buiten de oven.
 8. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de frosting. Stapel de kokosyoghurt los. Voeg vervolgens twee eetlepels sinaasappelsap, het zoetmiddel en de kokosasp toe. Laat de frosting even opstijven in de koelkast en verdeel dit vervolgens over de afgekoelde cake. Top de cake met de gebroken pistachenoten en wat sinaasappelrasp voor een flitsende verschijning!

Ga je deze glutenvrije Chocolade Bananencake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!