Gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling

Gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling

Een gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling, dit klinkt toch waanzinnig? ! Vandaag ruilen we het bekende bananenbrood in voor een decadente glutenvrije smaaksensatie. Met slechts enkele ingrediënten tover jij deze parel op tafel. Dit wil je!

De appels geven een smeuïge structuur aan de voedzame cake en de cheesecakevulling zorgt voor een fris accent!

Wekelijks krijg ik een mand vol rijp fruit van de lokale groenteboer. De groenteboer waar ik dagelijks mijn verse producten met zorg uitkies om mee te bakken en te koken, heeft ondertussen wel door dat ik niet bang ben voor een beurs plekje. Het fruit dat we krijgen heeft vaak een plekje en is niet meer geschikt voor de verkoop. Ik vind het iedere week weer een feestje om juist mooie dingen te maken met deze buitenbeentjes. Met een mand appels voor mijn neus dook ik de keuken in om een gezonde appelcake te maken. Glutenvrij, voedzaam én ook nog eens heel makkelijk om te maken. Winnaarscombinatie!

Een gezonde glutenvrije appelcake waar je zelfs mee kunt ontbijten!

Een cake waar je mee kunt ontbijten maar ook kan serveren bij de thee of als luxe paardje om de show mee te stelen. De smaak van deze parel is zo bijzonder. Eerlijk waar, ik teken ervoor! De basis is eenvoudig, combineer appels, havermeel, smaakvolle specerijen en een aantal blije eitjes met elkaar en er ontstaat een geweldig fundament voor een overheerlijke cake. De cheesecakevulling van stevige kokosyoghurt of Griekse yoghurt geeft een fris accent aan de smeuïge cake en de swingende pecanoot zorgt voor een bite. Oke, ben je overtuigd? Wacht dan niet langer, het recept staat voor jou klaar!

Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij genieten voor iedereen!

Recept

Voor 10 personen

Wat heb je nodig?

  • Springvorm 20 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel
  • Keukenmachine

Ingrediënten:

Voor het basisbeslag:

  • 2 a 3 appels (ongeveer 350 gram zonder klokhuis)*
  • 4 eieren
  • 30 g ahornsiroop
  • Scheutje citroensap
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • Snufje zeezout
  • 200 g glutenvrij havermeel
  • 2 tl bakpoeder

*Ik koos voor Elstar appels, deze vind ik lekker fris maar toch ook zoet.

Voor de vulling: 

  • 1 appel
  • 50 g rozijnen
  • 200 g kokosyoghurt (of Griekse yoghurt indien niet lactosevrij)
  • Scheutje sinaasappelsap
  • 30 g pecannoten

Aan de slag!

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
  3. Snijd de appels in stukken en ontdoe deze van het klokhuis.
  4. Maal de appels tot moes met een keukenmachine, voeg de eieren, zoetmiddel, het citroensap en de specerijen toe en blend het appelmengsel nogmaals tot een mooi beslag.
  5. Doe het havermeel en het bakpoeder in een mengkom en spatel hier het appelmengsel doorheen.
  6. Schenk de helft van het beslag in de springvorm.
  7. Snijd de appel voor de vulling in stukjes en verdeel de helft van de stukjes samen met de rozijnen over het beslag.
  8. Verdeel hier met een kleine lepel enkele schepjes van de stevige yoghurt overheen. Dek dit af met het overige beslag.
  9. Top de cake met de overige appelstukjes, stevige yoghurt en de pecannoten.
  10. Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 60 minuten. De cake is goed wanneer een satéprikker hier droog uitkomt.
  11. Laat de cake afkoelen buiten de oven en zet de cake in de koelkast voor een uur zodat de cheesecakevulling goed op kan stijven.
  12. Ik kan je beloven dat het de moeite waard is! Geniet ervan!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week!

Liefs, Marike

 

Delen:


8 reacties op “Gezonde appelcake met een frisse cheesecakevulling

  1. Wat ziet dit er weer heeerlijk uit zeg! Ik heb alleen wel een vraagje: welk merk kokosyoghurt gebruik jij in je recepten? Ik zie deze yoghurtvariant namelijk vaak naar voren komen in de ingrediëntenlijst, maar zelf heb ik niet zoveel ervaring met deze soort yoghurt. Ik ben dus erg benieuwd welk merk jij mij aanraadt en waar dit te koop is. Hopelijk kan ook ik dan zo snel mogelijk deze heerlijke taart op tafel toveren!

    1. Hi Lot,

      Dankjewel voor de reactie! Ik gebruik zelf de yoghurt van Abbot Kinney’s of de kokosyoghurt van Plantly. Bij de AH hebben ze tegenwoordig ook kokosyoghurt!
      Je kunt uiteraard ook kiezen voor een yoghurt of kwark naar keuze die jij graag gebruikt.

      Liefs,
      Marike

  2. Je hebt inderdaad wat geduld nodig (ik had van te voren niet helemaal gelezen dat het na de oven nog een uurtje in de koelkast moest;)) maar… het is het wachten waard want wat is dit lekker!! Had de helft van de ingrediënten genomen (wel wat meer appel/pecannoten in de vulling) en het in 2 kleine vormpjes gemaakt van 11cm. De sinaasappelsap was ik vergeten maar heb er op het laatst nog een beetje citroensap overheen gedaan. Voor 2 dagen een heerlijk ontbijt! Ik ga dit zeker vaker maken! Dank je wel voor het receptje!

    1. Hey Lara,
      Dankjewel voor de reactie! Je kunt de kokosyoghurt weglaten of vervangen door een stevige yoghurt of kwark. Dat werkt ook top! Het is een aanvulling geen must.

      Liefs,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:




Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.